Військове братство








Наша кнопка:


Наші партнери:



ГО ТУБД "Спас-Україна" не співпрацює, та не має жодного відношення до ВГО "Всеукраїнська федерація "Спас" та її регіональних структур.

Клим Савур
 12.2.2011

12 лютого виповнюється 66 років з дня загибелі полковника УПА, командира УПА-Північ Клячківського Дмитра, більше відомого під псевдонімом Клим Савур.

Своєю невтомною працею, кипучою енергією, властивими йому організаторськими здібностями за короткий проміжок часу він добився створення потужних збройних сил УПА. Повстанські загони під його керівництвом у жорстоких боях з німецькими і московськими загарбниками загартувались, зміцніли й зросли у силі так, що на теренах Полісся і Волині зовсім прогнали окупантів та уможливили народові вільно жити і розвиватися.

Народився Дмитро Клячківський 4 листопада 1911 року у м. Збараж на Тернопільщині. Дитячі та юнацькі роки його пройшли на Івано-Франківщині, де закінчив початкову школу та гімназію. Головним життєвим захопленням Дмитра став український молодіжний рух: Клячківський став членом проводу Збаразької організації спортивного товариства “Сокіл”, що перебувало під сильним впливом підпілля ОУН.

Ще юнаком вступив у лави Організації і активно працював на різних постах на терені Західних Українських Земель (ЗУЗ). З розгромом Польщі Клячківський веде революційну діяльність проти більшовицьких окупантів. У 1941 році за революційну діяльність молоді і студентства у місті Львові його заарештовують, судять на славнозвісному процесі 59-ох і засуджують до найвищої міри покарання – розстрілу. Під час слідства переніс на собі усі види найжахливіших тортур, та, проте, не вдалося катам заломити великого характеру та крицевої волі Клячківського. Війна у 1941 році і ганебна втеча більшовиків перешкодили їм здійснити їх злочинний намір – Дмитро з Бердичівської тюрми виривається на волю.


Графічний портрет Клима Савура,створений одним із учнів Ніла Хасевича 'Свиридом'

Зимою 1942 року Дмитро Клячківський зайняв посаду Провідника ОУН на Північно-Західних Українських Землях (ПЗУЗ). На цьому пості з особливою силою проявились його великі організаторські здібності. В час найбільшого розгулу варварів він один із перших кинув клич відвертої збройної боротьби проти німецьких окупантів і вже весною 1943 року зорганізував перші відділи УПА.

Ці перші успіхи збройного повстання під керівництвом Клячківського викликали серед найширших мас населення підйом духу, запал, ентузіазм і віру в перемогу, – що увійдуть до історії Української революції, як одні з найбільш світлих і героїчних моментів життя українського народу на ПЗУЗ. У боротьбу за Українську Державу включилося все населення, від дітей до сивочолих дідів.

Розпочата повстанська боротьба проти німецьких окупантів не припинилася, коли на зміну їм прийшли окупанти більшовицькі. У змінених умовах Дмитро продовжує керувати УПА на Північно-Західних Українських Землях, завдаючи нещадні удари по найбільшому ворогові України – більшовицькій Росії.

У повному розпалі боротьби українського народу за свої відвічні права – жити вільно на своїй землі – ворожі кулі вирвали з бойових лав вірного сина українського народу Клима Савура.

12 лютого 1945 року, поблизу Оржівських хуторів Клеванського району на Рівненщині, оточений з усіх боків переважаючими силами НКВС, Клим Савур бився разом з друзями його особистої охорони, доки всі не полягли, бився – до останніх набоїв, багато разів ранений по цілому тілі, останньою кулею сам докінчив своє життя. Поляг на бойовому посту, віддавши великій справі визволення українського народу всі сили, знання, непересічні організаторські здібності, невичерпну енергію – всю молодість свою і врешті саме життя.


Пам'ятник Климу Савуру у Рівному. Автори пам'ятника — скульптор В. Шолудько та архітектори Т. Мельничук і В. Ковальчук

У 1952-му році Дмитро Клячківський постановою Української Головної Визвольної Ради (УГВР) був нагороджений Золотим Хрестом Заслуги ОУН, йому посмертно присвоєний чин полковника УПА.
1995 року на батьківщині Дмитра Клячківського у місті Збаражі йому було встановлено пам’ятник. 2002-го року пам'ятник Климу Савуру встановлено у Рівному.

Своєю наполегливою працею на користь українського народу, своєю непохитною вірою в Перемогу, своїм характером і силою волі Клим Савур здобув любов і шану усіх вояків УПА і всього українського народу.

Слава героям України!

За матеріалами сайтів:

  1. http://oun-upa.org.ua/
  2. http://ridnaukraina.com/
  3. http://uk.wikipedia.org/

Клуб "Спас"



Дані музичні твори розміщені з метою ознайомлення користувачів сайту з воїнською (зокрема козацькою і повстанською) та народною пісенними традиціями. Братство дякує авторам і виконавцям цих та подібних музичних творів за значний внесок у відновлення пісенних традицій.