Військове братство








Наша кнопка:


Наші партнери:



ГО ТУБД "Спас-Україна" не співпрацює, та не має жодного відношення до ВГО "Всеукраїнська федерація "Спас" та її регіональних структур.

Татарський Сабантуй
 20.6.2005

У неділю, 19 червня, показова група Спасу у складі старшого викладача кафедри фізвиховання НаУКМА Васильчука Вадима, інструктора Військово-Козацького Інституту ім. Великого князя Святослава при МАУП Бабича Олександра, Ульяновського Євгена та Басова Олександра виступила з показовим на татарському народному святі "Сабантуй", яке відбулось у комплексі "Перемога", що розташований у Парку Перемоги неподалік метро Дарниця.

Говорить Рахімя Сулеймановна Ахмерова, історик та економіст, яка з 1996 року очолює татарську організацію "Алтин Ай" (Золотий Місяць) у місті Запоріжжя:

- Сабантуй - татарське народне свято, дослівно перекладається як "весілля плуга" і присвячене закінченню весінніх польових робіт, коли працівники землі можуть дозволити собі короткий відпочинок. Свято зародилось декілька тисяч років назад і його перейняли деякі інші народи, зокрема башкіри. В Києві це свято відбувається не вперше, а найперше це свято було відроджене у повному масштабі в Запоріжжі у 1999 році. Сабантуй продовжується декілька календарних днів – це свято музики, танців, спілкування. Свято має декілька важливих атрибутів – кінні скачки, стовп вистою 17 -20 метрів, на якому розташована корзинка з цукерками, в середині яких є папірчики з написом призів. Найбільш сміливі парубки залазять на цей стовп і витягують цукерки. Зазвичай свято проводиться під відкритим небом, але цього разу так його провести завадила погода.

- Яким чином ви познайомились зі школою "Спас"?

- До проведення першого свята у місті Запоріжжя була залучена режисер-постановник Р.С. Цебельманн. Коли вона ознайомилась зі сценарієм свята, у якому були також спортивні ігри, то вона зазначила, що татарські ігри перекликаються з українськими народними і запропонувала запросити відому школу "Спас". Ці хлопці не тільки прикрасили наше свято, а ще й додали до свята українського колориту. На перше свято був запрошений голова Татарського Меджлісу Мустафа Джемільов і він був дуже захоплений виступами українських хлопців. Зараз ми підтримуємо це знайомство і у липні приїдемо на ваш фестиваль.

- З чим Ви приїдете на Фестиваль Українських бойових мистецтв?

- Вже готові хореографічні і музичні номери, спортивною частиною займається Руслан Хамідуллін.

- Дуже дякую за інтерв'ю. Сподіваюсь на зустріч на Фестивалі.

Цьогорічне свято Сабантуй включало в себе спортивну частину – Міжнародний чемпіонат з боротьби на поясах (чи, як її називають татари, "кеуреш"), що органічно поєднувалось з музичними виступами і ігровою частиною для дітей. Деякі ігри були дуже схожі на українські, зокрема, стрибки у мішку на швидкість. Також було перебивання горщика з заплющеними очима, перетягування каната та носіння яйця у ложці в зубах на швидкість.

Сподіваюсь, що тісне спілкування з татарським народом дасть нам взаємозбагачення наших культур.

Клуб "Спас"




Дані музичні твори розміщені з метою ознайомлення користувачів сайту з воїнською (зокрема козацькою і повстанською) та народною пісенними традиціями. Братство дякує авторам і виконавцям цих та подібних музичних творів за значний внесок у відновлення пісенних традицій.