Військове братство








Наша кнопка:


Наші партнери:



ГО ТУБД "Спас-Україна" не співпрацює, та не має жодного відношення до ВГО "Всеукраїнська федерація "Спас" та її регіональних структур.

Павло Клененко

ЩЕ ОДНА ПЕРЕМОГА УКРАЇНСЬКИХ СИЛ У ХАРКОВІ
 6.10.2010

Майже річна боротьба української громадськості за знесення у Харкові меморіальної дошки засновникові Харківського відділу «Союза руського народа» («Чорної сотні») Андрія Вязігіна завершилася перемогою!

На вимогу Харківської крайової організації Спілки Української Молоді Виконавчий комітет Харківської міської ради здійснив демонтаж дошки відомому харківському ідеологу шовінізму і ксенофобії.

Нагадаймо, що меморіальна дошка засновникові харківського відділу «Чорної сотні» Андрію Вязігіну була встановлена активістами сучасного «Союза руського народа» на чолі з депутатами Харківської міської ради на фасаді будинку за адресою: Харків, вул. Демченка, 14 у вересні минулого року. У зазначеному будинку на початку ХХ ст. була перша штаб-квартира харківських «чорносотенців», які увійшли в історію особливо жорсткими проявами антисиметизму, погромами й розправами над представниками єврейської громади та українськими культурними діячами міста. Цілий рік встановлена в центрі Харкова пам’ятка вітчизняного чорносотенства шокувала харків’ян і гостей міста цинічною антидержавною пропагандою. Текст напису говорив сам за себе: “В этом доме на рубеже ХІХ-ХХ вв. жил и трудился профессор Андрей Сергеевич Вязигин (1867-1919) основатель Харьковского союза Русского Народа. Погиб за Веру, Царя, Отечество в 1919 г. от рук большевиков”.

Спілка Україської Молоді з перших днів встановлення меморіальної дошки А.Вазігіну розпочала кампанію щодо її негайного знесення. Боротьбу СУМу підтримало 14 громадських організацій міста. Як наголошували у своїх зверненнях громадські організації Харкова, антидержавний характер напису, який прицільно меморіалізував чорносотенську діяльність Андрія Вязігіна (вклад професора Харківського університету А. Вязігіна до науки є ще досі не оціненим і тому вартий дослідження), а також викарбуване російсько-монархічне гасло є неприпустимі у сучасному багатоетнічному просторі Харкова, як такі, що відверто руйнують цивілізовані засади розбудови у краї демократичного суспільства, ображають національні почуття харків’ян та спонукають до провокативних дій радикально налаштованих громадян й загальної дестабілізації громадсько-політичної ситуації в регіоні.

Очевидно «фактор виборів» позитивно вплинув на харківське чиновництво і воно розуміючі фатальні для себе наслідки пішла на зустріч харківській громаді. Міська комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища 02.09.2010 року прийняла рішення щодо необхідності знесення меморіальної дошки А.Вязігіну. А вже за кілька тижнів КП «Жилкомсервіс» здійснив демонтаж дошки.

cym.org.ua

Клуб "Спас"




Дані музичні твори розміщені з метою ознайомлення користувачів сайту з воїнською (зокрема козацькою і повстанською) та народною пісенними традиціями. Братство дякує авторам і виконавцям цих та подібних музичних творів за значний внесок у відновлення пісенних традицій.