Військове братство








Наша кнопка:


Наші партнери:



ГО ТУБД "Спас-Україна" не співпрацює, та не має жодного відношення до ВГО "Всеукраїнська федерація "Спас" та її регіональних структур.

Арешт благодійника
 5.10.2010

11 вересня 2010 р. в Черкасах арештовано українського мецената, організатора численних патріотичних заходів Володимира Яковича Сапу. Цей арешт глибоко стурбував українську громадськість.

Історичний клуб “Холодний Яр”, якому багато років фінансово допомагав Володимир Сапа, виступив з Відритим листом до начальника управління МВС України у Черкаській області Валерія Дернового та голови Черкаської обласної державної адміністрації Сергія Тулуба. Це звернення підтримали відомі українські політики, журналісти, письменники і митці. Ось текст звернення:

“Арешт Володимира Яковича Сапи, відомого в Україні мецената, добродійника, організатора численних патріотичних заходів, нас глибоко стурбував. Ми знаємо Володимира Сапу як сумлінну і глибоко порядну людину, творця добрих справ, патріота, що щиро працював на благо незалежної України.

За дієвої допомоги Володимира Яковича на Чигиринщині сім років поспіль проводиться міжобласне дитячо-юнацьке спортивно-краєзнавче свято “Холодноярські ігри”, присвячене пам’яті ватажка гайдамацького повстання Максима Залізняка.

У селі Мельники Чигиринського району колектив “Мехбуду” на чолі з Володимиром Сапою побудував пам’ятник холодноярським козакам, які загинули в боротьбі за незалежну Україну, на благодійних засадах відремонтував сільський клуб, школу, впорядкував братську могилу радянських воїнів.

Завдяки Володимирові Сапі у світ вийшло восьме видання знаменитого роману Юрія Горліса-Горського “Холодний Яр”, книги дослідника Національно-визвольних змагань 1920-х років Романа Коваля, краєзнавчий фотопутівник кореспондента газети “Голос України” в Черкаській області Лідії Титаренко, інші популярні видання з історії рідного краю.

До козацького свята Покрови, 9 жовтня 2010 р., в Мельниках заплановано відкриття пам’ятника письменнику Юрію Горлісу-Горському, спорудженому колективом “Мехбуд”. Ініціював побудову пам’ятника Володимир Сапа. Було б справедливо, щоб і він взяв участь у цих урочистостях.

Головні риси Володимира Яковича – моральність, чесність, непідкупність, доброзичливість. Володимир Сапа завжди відгукувався на прохання  громадських організацій, шкільних колективів, музейних працівників, людей мистецтва, духовенства. Це людина, яка віддасть своє і нізащо не привласнить те, що йому не належить. Сподіваємося, що у відкритому суді Володимир Сапа зможе довести свою непричетність до порушення закону, які ймовірно вчинили інші люди. Просимо Вашого сприяння у зміні запобіжного заходу  на підписку про невиїзд”.

Звернення підписали

Роман КОВАЛЬ, письменник, президент Історичного клубу “Холодний Яр”, лауреат премії ім. Михайла Стельмаха.

Олесь ДОНІЙ, народний депутат України.

В’ячеслав КИРИЛЕНКО, народний депутат України.

Василь ШКЛЯР, заступник голови Національної спілки письменників України.

Юрій ВИННИЧУК, письменник, лауреат премії Бі-Бі-Сі.

Іван МАЛКОВИЧ, письменник.

Василь ОВСІЄНКО, член Харківської правозахисної групи, лауреат премії ім. Василя Стуса.

Тарас РОНДЗІСТИЙ, директор Центру національного відродження.

Ростислав МАРТИНЮК, тележурналіст, продюсер телепроектів “Особливий погляд” (УТ-1) та “Народний контроль” (5-й телеканал).

Сергій АРХИПЧУК, режисер, заслужений діяч мистецтв України.

Євген ЖОВТЯК, депутат Київської обласної ради.

Роман ЧАЙКА, журналіст 5-го телеканалу.

Любов КРИВОРОТ, депутат Обухівської міської ради.

Тарас КОМПАНІЧЕНКО, кобзар, Заслужений артист України.

Лідія ТИТАРЕНКО, Заслужений журналіст України, кореспондент газети “Голос України” в Черкаській області.

Ольга ШАРАПА, директор черкаського музею “Кобзаря”, прапраправнучка Тараса Григоровича Шевченка.

Віктор КРЮЧКОВ, член Національної спілки художників України.

Валентин СІРИЙ, заслужений художник України.

Микола ТЕЛІЖЕНКО, заслужений художник України.

Олександра ТЕЛІЖЕНКО, заслужений художник України.

Ольга МАЗУРЕНКО, завідувач відділу історії Черкаського обласного

краєзнавчого музею.

Звернення підтримали

єпископ ІОАНН, керуючий Черкаською єпархією УПЦ Київського Патріархату,

письменники брати КАПРАНОВИ – Дмитро та Віталій,

Тарас СИЛЕНКО, кобзар, Заслужений артист України,

Сергій КОЗАК, головний редактор газети “Літературна Україна”,

Василь ЛИТВИН, кобзар, Заслужений артист України,

Антоніна ЛИТВИН, поетеса, художник,

Олександр ДИСКАНТ, сільський голова села Медведівки Чигиринського району,

Богдан ЛЕГОНЯК, завідувач філією “Холодний Яр” національного історико-культурного заповідника “Чигирин”.

 

“Чорні запорожці”
Презентація книги спогадів

2 жовтня о 17.00 у Львові в Шевченківській районній державній адміністрації (вул. Липинського, буд. 11) відбудеться презентація книги “Чорні запорожці” Петра Дяченка, командира 1-го кінного полку Чорних запорожців Армії УНР (упорядник-редактор Роман Коваль).

Генерал-поручник Армії УНР Петро Дяченко розповідає про збройну боротьбу за Українську державу в 1918 – 1920 роках, зокрема бої на Чернігівщині та Харківщині, трагедію Петра Болбочана, відступ до Румунії і наступ із Заліщиків на Київ, звільнення столиці та втрату її, Перший зимовий похід Армії УНР, наступ осені 1920 року, відступ за Збруч та багато інших подій. Основний масив споминів – це детальний опис боїв проти більшовиків, махновців та денікінців, боїв, як правило, успішних.

Збагатили книгу документи та спомини про полк Чорних запорожців інших учасників Визвольної боротьби – Василя Чабанівського, Валентина Сім’янціва, Никифора Авраменка, Лавра Кемпе, Петра Первухина, Михайла Крата, Михайла Омеляновича-Павленка, Володимира Левицького, Дмитра Ґонти, Івана Цапка, Бориса Монкевича, Лева Шанковського та інших.

На сторінках книги висвітлено й участь Петра Дяченка у Другій світовій війні – у складі Вермахту на чолі протипанцерної бригади “Вільна Україна” та Волинського легіону самооборони. Події ілюструють 200 фотографій, дві кольорові карти, іменні та географічні покажчики. Всього у книзі 448 сторінок. Обкладинка кольорова, тверда.

Буде презентовано й книгу Романа Коваля “Отаман Орлик”, а також 12-те видання “Холодного Яру” Юрія Горліса-Горського. Відбудеться прем’єра документального  фільма “Отамани Холодного Яру”. Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, Фонд “Чорні запорожці” та Історичний клуб “Холодний Яр” запрошують на зустріч.

Творчий вечір Романа Коваля

3 жовтня о 16.00 в Хусті в актовому залі ЗЛК (вул. Волошина, 66), а 4 жовтня о 18.00 в Ужгороді в Будинку профспілок (вул. Руська, буд. 3) відбудуться творчі вечори письменника Романа Коваля, автора серії книг про Визвольну боротьбу українського народу в 1914 – 1920-х роках, в тому числі й на Закарпатті, автора циклів радіопередач на Українському радіо, зокрема “Отамани Гайдамацького краю”, та документальних фільмів про боротьбу за Українську державу.

У рамках творчого вечора відбудеться презентація нових книг – “Отаман Орлик” Романа Коваля, “Чорні запорожці. Спогади командира полку Чорних запорожців Армії УНР” Петра Дяченка, 12-го видання “Холодного Яру” Юрія Горліса-Горського та прем’єра фільму “Отамани Холодного Яру”. Закарпатська обласна організація ВО “Свобода” та Історичний клуб “Холодний Яр” запрошують на зустріч.

Клуб "Спас"




Дані музичні твори розміщені з метою ознайомлення користувачів сайту з воїнською (зокрема козацькою і повстанською) та народною пісенними традиціями. Братство дякує авторам і виконавцям цих та подібних музичних творів за значний внесок у відновлення пісенних традицій.