Військове братство








Наша кнопка:


Наші партнери:



ГО ТУБД "Спас-Україна" не співпрацює, та не має жодного відношення до ВГО "Всеукраїнська федерація "Спас" та її регіональних структур.

VIII Міжнародне ножове шоу
«Сталева грань»
 21.5.2012

19-20 травня 2012 року в м. Києві в Виставковому залі Торгово-Промислової палати України відбулось VIII Міжнародне ножове шоу «Сталева грань», на якому було представлено широкий спектр холодної зброї та супутніх товарів. Організатор шоу – компанія «Кізляр Україна».

З кожним роком кількість учасників шоу традиційно збільшується, і цей рік не став винятком. Цього разу участь у шоу взяли українські компанії "Кізляр Україна", "Ібіс", "Лезо", торговельна мережа "ZBROIA", що представляли такі торгівельні марки як: Кізляр, Сold Steel, Kershaw, Spyderco, Zero Tolerance, Mora, Katz, Kasumi, Masahiro, Tojiro, Mcusta, Marttiini, Златоуст, САРО та інші. Також на виставці широко були представлені авторські роботи українських майстрів ножової справи, а саме: Гільдії майстрів «Коло», Ножового центру "Булат", Форуму майстрів-ножовиків "Майстер-ніж", Майстерні ковки  клинків "Історіор", майстрів  Абрашина Н.С., Кузнецова В.Ф.,  Фесенка І.Г., Хохлова Є.В., Коломійця В.А., Терещенка Ю.В., Худошина С.В. А також ще приблизно 40 майстрів з України, Росії та Узбекистану.

На шоу було представлено як традиційні ножі: мисливські, господарчі, мультитули, так і доволі рідкісні: кукрі,  антикварні східні кинджали з приватних колекцій, сокири, катани та шаблі. Якість представлених виробів різнилась від звичайних дешевих ножів до майстерно виготовлених ножів з дамаської сталі та сувенірних зразків з коштовним оздобленням.

Протягом усього часу проведення шоу відбувались численні майстер-класи, семінари, конкурси, виступи та турніри. Зокрема, в програмі шоу «Сталева грань» вперше проводився конкурс-тест по різанню канату.  В конкурсі мали можливість взяти участь всі бажаючі з ножами серійного та власного виробництва. Ножі учасників мали відповідати єдиному критерію – довжина ріжучої кромки не менше 10 см.

Завдання конкурсу: визначення ножа, що відріже найбільшу кількість шматків канату до моменту затуплення. Перевірка клинка на затуплення проводилась шляхом різання листа паперу у вертикальному положенні. Після підбиття підсумків конкурсу, переможцем визнано Євгена Хохлова з клинком власного виробництва.


Ігор Фесенко спілкується з відвідувачами
(ліворуч у капелюсі)

Головний суддя конкурсу  майстер з Дніпропетровська Ігор Фесенко зазначив: «Всі хочуть мати  дуже гарний ніж, щоб він різав завжди. Існує багато суперечок на тему: яка сталь для ножа краще? Хтось каже що звичайну сталь можна загартувати до високої якості, хтось що «дамаск» краще, хтось щось інше. Справа не тільки в типі сталі, важлива також і форма ножа та кут його заточки. Переможець був на порядок вищий за інших учасників і тому його ніж – це приклад того, які параметри в комплексі мають бути у ножа.»

За перемогу у конкурсі Євген Хохлов був відзначений ножем фінської фірми Marttiini.

Представники Клубу поспілкувались з переможцем конкурсу Євгеном Хохловим та задали декілька питань:


Учасники у конкурс-тесті на різання канату

Клуб: Кого з учасників Ви б виділили, хто був конкурентом?
Євген: Я розраховував хоч на якусь конкуренцію. Але тут конкуренції по суті не було. Ножі інших учасників «сіли» достатньо швидко.

Клуб: Ви вперше брали участь у подібному заході?
Євген: Відправляв свій ніж у Харків на конкурс на різання канату, що влаштовував форум “Майстер ніж”. Мій клинок та ще майстра Федюшина зробили по 400 різів канату,  після цього змагання зупинили, тому що у ножів були однаково гарні показники, вони значно випереджали інших.

Клуб: Розкажіть про свій ніж? Які в нього особливості?
Євген: Немає ніяких особливостей. Просто була використана потужна сталь з великою кількістю легованих елементів та 9% ванадію. Заточений він лінзою під невеликий кут, приблизно 25 градусів. 


Ніж переможця конкурсу-тесту Євгена Хохлова

Клуб: Які ножі були представлені в даному конкурсі?
Євген: Був ніж Spyderco. Із серійних я більше не помітив. Все інше – це були авторські ножі.

Клуб: Авторські ножі були лише українські чи були й закордонні?
Євген: На скільки я знаю лише українські.

Клуб: Бажаємо Вам успіхів та дякуємо за інтерв’ю.


Завдання, які ставлять перед собою організатори подібних заходів – це подання різносторонньої інформації про вітчизняних та зарубіжних майстрів ножової справи, популяризація та розвиток ножової справи в Україні, а також всебічна допомога українським майстрам. Велика кількість учасників та відвідувачів виставки підтверджує великий інтерес українців до ножової справи.

Дякуємо організаторам "Сталевої грані" за поширення серед українців культури поводження з холодною зброєю.

ФОТОЗВІТ>>>

 

Клуб "Спас"




Дані музичні твори розміщені з метою ознайомлення користувачів сайту з воїнською (зокрема козацькою і повстанською) та народною пісенними традиціями. Братство дякує авторам і виконавцям цих та подібних музичних творів за значний внесок у відновлення пісенних традицій.