Військове братство








Наша кнопка:


Наші партнери:



ГО ТУБД "Спас-Україна" не співпрацює, та не має жодного відношення до ВГО "Всеукраїнська федерація "Спас" та її регіональних структур.

Навчальна зброя
 21.5.2012

Протягом останніх трьох років  у ролі навчальної зброї в реалізації завдань курсу стрілецької підготовки Центрального клубу прикладної підготовки «Спас» використовувалися пневматичні пістолети Crosman C11: проста, потужна і водночас дешева модель. Проте використання моделі Crosman C11 у навчанні обмежене, оскільки її конструкція не має рухливих затвора і курка, і при стрільбі створює м’язові відчуття, далекі від реалістичних. В той час, як зайняття з вогнепальною зброєю показали необхідність випрацювання стійких навичок, необхідних для швидкого приведення зброї в бойову готовність та максимальної стабілізації її положення під час пострілу. Крім того, за три роки більшість з пістолетів Crosman C11 почала давати збої і виходити з ладу.

Таким чином виникла необхідність придбання нової навчальної зброї з урахуванням наступних вимог:
1. Імітація ходу затвора при стрільбі (blowback).
2. Маса і габарити близькі або ідентичні до відповідних зразків бойової зброї.

Враховуючи дані вимоги та асортимент пневматичних пістолетів на ринку Києва, були придбані наступні моделі:


Фото 1. KWC - KMB-15, KWC - KMB-76AHN, ASG – STI Duty One 1911 Blowback, ASG – CZ 75 P-07 Duty Blowback, Umarex – HPP


Фото 2. Демонстрація функції затворної затримки.


Фото 3. Демонстрація магазинів.

Назва

Початкова швидкість кулі, м/с

Кількість куль

Маса, г

УСМ

Магазин

Матеріал корпусу

KWC  KMB-15

95

20

1100

Подвійної дії

Повний

Метал

KWC  KMB-76AHN

93

19

900

Одинарної дії

Повний

Метал

ASG  STI Duty One 1911 Blowback

117

20

825

Одинарної дії

Неповний

Метал/пластик

ASG  
CZ 75 P-07 Duty Blowback

130

20

820

Одинарної дії

Неповний

Метал/пластик

Umarex
HPP

130

15

815

Тільки подвійної дії

Неповний

Метал

Таблиця 1. Основні технічні параметри вибраних моделей

Одразу зазначимо, що після перших тестувань вийшов з ладу і був повернений продавцям ASG STI Duty One: після кожного пострілу пістолет почав ставати на затворну затримку, що закінчилося остаточною відмовою клапана.

Тому ця модель не брала участі у подальшому тестуванні.

ASG STI Duty One позиціонується як газобалонна копія бойового пістолета STI Duty One. Нажаль, в результаті виходу пістолета з ладу, ми не змогли об’єктивно оцінити його позитивні якості. З негативів цієї моделі можемо зазначити пластикову рамку (копія легша за оригінал на 200 г) та декоративний (не функціональний) запобіжник на задній частині рукояті.

 

KWC  KMB-15 є  досить точною газобалонною копією бойового пістолета Taurus 100. Повністю повторені масо-габаритні параметри бойової моделі. Конструкція передбачає можливість неповного розбирання, що є додатковою перевагою для використання цієї моделі, як навчальної.

Модель KWC  KMB-15 була придбана у трьох екземплярах. Нажаль, як це часто буває з продукцією китайського виробництва, параметри цих пістолетів можуть помітно відрізнятися між собою. Один з трьох екземплярів явно відрізняється від інших не в кращому розумінні: неможливо повністю зняти курок з бойового взводу (курок не доходить до позиції спуску на кілька міліметрів); під час другого тестування відбулося заклинення затвору і подача одночасно двох кульок у канал ствола; прицільні засоби менш точні. Тому в тестуванні ми використали два різних екземпляри KWC  KMB-15, щоб наглядно оцінити різницю параметрів.

 

KWC  KMB-76AHN є  точною газобалонною копією бойового пістолета Colt М1911. Пістолет розбирається, як і KWC  KMB-15.

Дуже вдала модель навчальної зброї, яка поєднує реалістичне відтворення оригінала і гарну точність стрільби.

Єдиним відносним негативом цієї моделі є неконтрастні прицільні засоби.

 

 

ASG  CZ 75 P-07 Duty Blowback позиціонується як газобалонна копія бойового пістолета CZ 75 P-07 DUTY, і виробляється за ліцензією фірми-виробника бойових пістолетів Ceska zbrojovka. Проте, копія не точна: ударно-спусковий механізм одинарної дії (подвійної дії в оригіналі), важіль запобіжника має інший вигляд і розташований лише з лівого боку (з правого боку є тільки декоративний виступ-імітатор запобіжника).

У даної моделі був помічений негативний момент, пов’язаний з конструкцією затворної рами:  затворна рама відводиться назад далі положення затримки, якщо прикласти трохи більше зусилля ніж потрібно. З затворною рамою треба бути обережним інакше її може заклинити.

 

Модель Umarex HPP створена за мотивами бойових пістолетів фірми SIG SAUER P220 та Р226.

Пістолет дуже якісно і надійно виготовлений. Єдиним слабким місцем всієї конструкції є пластиковий магазин.

 

 

 

 

 

Для перевірки точності прицільних засобів було проведено тестові стрільби (10 х 10 пострілів, дистанція 10 метрів) та контрольні стрільби (10 пострілів з дистанції 10 м) в стандартну мішень для пневматичної зброї. Прицілювання відбувалося по центру мішені без поправок. Відстріл моделей зброї виконувався однією особою хватом двома руками.

Оскільки показники контрольних стрільб, а також встановлена похибка не перевищують загальних статистичних значень тестової стрільби, щоб не обтяжувати текст зайвими таблицями, у цій статті ми демонструємо результати саме контрольних стрільб.


KWC  KMB-15 №1


KWC  KMB-15 №2


KWC  KMB-76AHN


ASG  CZ 75 P-07 Duty Blowback


Umarex HPP

Найточніші прицільні засоби має модель KWC  KMB-76AHN, всі інші моделі потребують поправок або регулювання, оскільки мають тенденцію до влучення нижче точки прицілювання. З усіх протестованих моделей регульовані прицільні засоби має лише ASG  CZ 75 P-07 Duty Blowback.

По результатам точності і кучності, розглянуті моделі розділилися наступним чином:

  1. KWC  KMB-76AHN
  2. ASG  CZ 75 P-07 Duty Blowback
  3. Umarex HPP
  4. KWC  KMB-15

В результаті тестування найкраще показала себе модель KWC  KMB-76AHN, яка виявила всі найкращі риси навчальної зброї: точність, реалістичне відтворення бойової зброї та потужну функцію імітації ходу затвора при стрільбі.

Моделі ASG  CZ 75 P-07 Duty Blowback та Umarex HPP – зручні пістолети сучасного типу, які можуть ефективно використовуватися як навчальна зброя. Єдине в чому вони програють моделям фірми KWC – мають нерозбірну конструкцію.

Модель KWC  KMB-15, будучи гарною реплікою бойового пістолета з потужною функцією blowback, потребує ретельної пристрілки, щоб використовуватися для навчання.

Клуб "Спас"




Дані музичні твори розміщені з метою ознайомлення користувачів сайту з воїнською (зокрема козацькою і повстанською) та народною пісенними традиціями. Братство дякує авторам і виконавцям цих та подібних музичних творів за значний внесок у відновлення пісенних традицій.