Військове братство








Наша кнопка:


Наші партнери:



ГО ТУБД "Спас-Україна" не співпрацює, та не має жодного відношення до ВГО "Всеукраїнська федерація "Спас" та її регіональних структур.

Товариство сприяння обороні України
 1.12.2012

Товариство сприяння обороні України (ТСО України) - оборонно-патріотична організація громадян, яка почала розбудовуватися на території нашої держави ще з 1927 року. Протягом всього часу існування і дотепер Товариство активно сприяє зміцненню обороноздатності української держави, патріотичному і фізичному вихованню молоді.

Після проголошення незалежності України та створення самостійної української держави  1991 року, оборонне Товариство прийняло рішення про перетворення Республіканської організації ДТСААФ (Добровільне товариство сприяння армії, авіації і флоту) у Товариство сприяння обороні України.

Метою ТСО України визначено – сприяння обороні України і підготовці членів Товариства до праці і захисту Батьківщини, а основними завданнями і напрямками діяльності є:

  • патріотичне виховання членів Товариства;
  • пропаганда серед населення Конституції і Законів України про захист Вітчизни;
  • підготовка призовників з військово-технічних спеціальностей;
  • підготовка кадрів масових технічних професій;
  • розвиток технічних і прикладних видів спорту, а також службового собаківництва з усіма видами кінологічної діяльності.

До складу сучасного ТСО України сьогодні входять Кримська республіканська, 24 обласні, Київська і Севастопольська міські організації, які об'єднали міські, районні, первинні організації Товариства. Організаційну основу Товариства складають первинні організації, а їх зараз понад 13 тисяч, що об'єднують майже 2 мільйони громадян України. На сьогоднішній день у товаристві працюють близько 10 тисяч штатних працівників. Основу керівних кадрів складають офіцери запасу,які мають за плечима великий досвід служби в Збройних Силах, органах МВС та інших військових формуваннях.

Товариство об'єднує в собі 608 ліцензованих навчальних закладів, серед яких 9 вищих навчальних закладів першого і другого рівнів акредитації - Донецький коледж радіотехніки і управління, Білоцерківський, Коростенський, Хустський і Шполянський технічні коледжі, Фастівський і Чернівецький автомобільно-дорожні, Сокирянський і Берегометський політехнічні технікуми, 156 автотехнічних шкіл та 439 спортивно-технічних клуби. В навчальних закладах ТСО України здійснюється підготовка спеціалістів за 35 напрямками.


Інструктори та курсанти Клубу під час парашутної підготовки. ЦАК ТСО України ім. О.Антонова.

Візитною карткою оборонного товариства вважаються аероклуби, яких налічується 26. Товариство використовує біля 100 літаків та  планерів, експлуатує півтори тисячі парашутних систем. З 2003 по 2009 рік авіаційні організації Товариства літакового та вертолітного профілю виконували замовлення Міністерства оборони, надавали первинну льотну підготовку курсантам Харківського авіаційного університету. За той час 159 курсантів опанували літак ЯК-52 та 80 курсантів - вертоліт МІ-2. На 23 аеродромах, що розташовані по всій країні, літають,здійснюють стрибки з парашутом, тисячі громадян України. Протягом останніх п’яти років забезпечено наліт 47 518 годин на всіх літальних апаратах, виконано 146 720 стрибків з парашутом. У 2011 році в Державіаслужбі сертифіковано навчальний заклад з підготовки пілотів малої авіації на базі Харківського аероклубу ім. Валентини Гризодубової. Минулого року план загального нальоту тут виконано на 229 відсотків, а з підготовки парашутистів-початківців — на всі 358. У цьому ж клубі створено пілотажну групу, яка демонструє групові польоти на 4-х реактивних літаках.

За 20 років своєї діяльності ТСО України підготувало понад 500 тисяч призовників з військово-технічних спеціальностей. З перших днів незалежності України Товариство активно співпрацювало з різними державними інститутами, зокрема зі Збройними Силами України та іншими військовими формуваннями країни, готуючи відповідних фахівців. Але з 2009 року ця співпраця припинилась. Саме на цій серйозній проблемі наголосив Голова ТСО України Віктор Миколайович Тимченко на парламентських слуханнях «Про стан та перспективи розвитку воєнної організації та сектору безпеки України» 23 травня 2012 року:

«На жаль, за останні три роки припинилась спільна діяльність з Міністерством оборони України щодо підготовки призовної молоді. І мені здається, що помилково. Адже досвід військового - це надбання практичної багаторічної служби - з підручника не придбаєш. Ми маємо його реально. Окрім того, база дозволяє розгорнути цю діяльність в усіх регіонах України. В різні часи розбудови Збройних Сил України кожен новий керівник мав своє бачення і його команда також, а це призвело до того, що враховувалась тільки калькуляція, тобто скільки коштує підготовка водія, а решта залишалось поза увагою. А саме - готовність молодої людини йти до лав Збройних Сил з високою моральною підготовкою, патріотичним настроєм. Наші навчальні заклади мають все для цієї важливої роботи…».


Товариські змагання з дуельної стрільби з малокаліберної гвинтівки ТОЗ-8 (м. Чернігів).

Одним із головних статутних завдань Товариства є сприяння обороні України через патріотичне виховання молоді, підготовка її до праці й захисту Вітчизни. З цією метою в первинних організаціях загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, коледжів, технікумів створюються і працюють військово-патріотичні клуби: «Майбутній воїн», «Юний прикордонник», «Юний авіатор» та інші. Заняття проводять викладачі предмету «Захист Вітчизни», офіцери військових комісаріатів, ветерани військової служби, працівники навчальних закладів ТСО України. Спільно з відділами освіти і науки, військкоматами при підтримці місцевих адміністрацій проводяться військово-патріотичні ігри, змагання, а також місячники оборонно-масової та військово-патріотичної роботи. Проводячи різноманітні заходи Товариство влаштовує практичні заняття, в ході яких молодь відпрацьовує вправи зі стрілецької зброї, вивчає її матеріальну частину, це відбувається, як у власних  тирах, так і на стрільбищах військових частин. Під час відвідування військових частин ЗС України молодь має змогу ознайомитись з бойовою технікою, військовим спорядженням, що знаходиться на озброєнні. ТСО України робить все для того, щоб підняти престиж військової професії та військової служби, який катастрофічно знижується в нашому суспільстві.

Проте діяльність Товариства, як суспільно важливої громадської організації на теперішній час залишається законодавчо неврегульованою, що стримує розгортання його роботи в повному обсязі. Чинні нормативно-правові акти не охоплюють всього комплексу організаційних, фінансових,  майнових та інших питань, пов‘язаних з діяльністю ТСО України. Проект закону «Про Товариство сприяння оборонні України» подавався на розгляд до Верховної Ради України ще у 2003 році і не дивлячись на позитивний висновок Головного науково-експертного управління так і не був прийнятий, навіть, у першому читанні.

Врегулювання основних напрямів діяльності  Товариства і закріплення його статусу окремим Законом є  актуальним і сьогодні. Цей закон стосується усього населення України, адже  в полі зору ТСО України будуть знаходитись мільйони дітей і молоді, охоплені системою військово-патріотичного та фізичного виховання.


Відділ загальної інформації

 
Джерела:

  1. Статут ТСО України.
  2. Інформаційний вісник ЦК ТСО України «Вісник ТСО України», № 1 (1) 2011.
  3. В труді та боях загартовані (До 80-річчя ОБОРОННОГО ТОВАРИСТВА УКРАЇНИ).:інформаційне видання/ТСО України. – К.: Азимут-Україна, 2006.
  4. Виступ Голови ТСО України Віктора Миколайовича Тимченка на парламентських слуханнях «Про стан та перспективи розвитку воєнної організації та сектору безпеки України» 23 травня 2012 року.
  5. Газета «Народна Армія» (2012, №168 (5020), с. 2).
  6. Висновок до  проекту Закону  України  “Про   Товариство  сприяння  обороні   України”.
  7. Пояснювальна записка до проекту Закону України “Про Товариство сприяння обороні України”.
  8. http://tsou.org.ua/
  9. http://www.newch.tv/profile_news.php?itemid=3604

 

Клуб "Спас"




Дані музичні твори розміщені з метою ознайомлення користувачів сайту з воїнською (зокрема козацькою і повстанською) та народною пісенними традиціями. Братство дякує авторам і виконавцям цих та подібних музичних творів за значний внесок у відновлення пісенних традицій.