Військове братство








Наша кнопка:


Наші партнери:



ГО ТУБД "Спас-Україна" не співпрацює, та не має жодного відношення до ВГО "Всеукраїнська федерація "Спас" та її регіональних структур.

День донора
 14.6.2013

14-го червня відзначається Всесвітній день донора крові.

Донор (від лат. dono - дарую) - це людина, яка добровільно здає свою кров, чи її компоненти, для хворих, яким це необхідно.

Перше переливання від людини до людини відбулося ще в 1819 році в Англії, проте застосування в лікувальній практиці метод набув тільки після відкриття у 1900 році австрійським вченим Карлом Ландштейнером груп крові та створення в 1908 році вчення про імунітет Іллею Мечниковим та Паулем Еріхом. В 1930 році Карл Ландштейнер за своє видатне відкриття отримав Нобелівську премію в галузі фізіології та медицини.

Міжнародна Федерація Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародна федерація організацій донорів крові, Міжнародне Товариство з переливання крові за сприяння ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я) виступили ініціаторами встановлення Всесвітнього дня донора крові. У 2005 році під час Всесвітньої асамблеї ВООЗ міністри охорони здоров’я світу одностайно прийняли резолюції в якій постановили щорічно проводити Всесвітній день донора крові 14 червня на честь дня народження видатного лікаря, імунолога, хіміка, інфекціоніста Карла Ландштейнера.

Основна мета Дня донора полягає в тому, щоб залучити якомога більшу кількість людей до донорського руху, і в тому, щоб відзначити участь та подякувати тим людям, які добровільно і безоплатно здають свою кров з усвідомленням того, що вони сприяють порятункові життя.

Кров, яку пожертвували донори, використовують при складних операціях, пологах, кровотечах, важких травмах, опіках та інших захворюваннях, вона вкрай необхідна при надзвичайних ситуаціях та під час війни. Кров одного донора розділяється на компоненти і завдяки цьому може врятувати життя 4-5 пацієнтам.

Донорство є одним з напрямків діяльності Товариства Червоного Хреста України в сфері медико-соціальної допомоги. Товариство є однією з небагатьох організацій, що допомагає залучати людей до цієї справи. Воно здійснює інформаційно-пропагандистську роботу з підтримки безоплатного донорства крові, організовує забори крові у населення та за рахунок організації нагороджує та відзначає донорів. Центральний клуб прикладної підготовки "Спас", створивши на своїй базі первинну структуру Товариства Червоного Хреста України, активно долучається до заходів, запланованих Товариством до Дня донора.

Згідно Закону України «Про донорство крові та її компонентів» донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який безоплатно пройшов відповідне медичне обстеження і в якого немає медичних протипоказань. Донорами можуть бути люди різних професій та статі, в тому числі й студенти вищих навчальних закладів. Законом передбачені заходи заохочення та пільги донорам у зв’язку з систематичним безоплатним здаванням ними крові та її компонентів.

Якщо Ви – донор, це означає, що Ви здорові. А якщо Ви здорові, але ще не донор, не зволікайте і зробіть все, щоб ним стати. Здаючи кров, Ви рятуєте чиїсь життя.

Бажаючим долучитися до донорського руху необхідно звертатися до станцій переливання крові або до організацій Червоного Хреста за місцем проживання.

Станції та центри крові в м. Києві

Найменування станції та центру крові

Поштова адреса

Код області

Телефони

Прийом донорів

Київський міський центр крові

вул. Максима Берлінського, 12 м. Київ,

044

440-66-33 
440-54-88

пн. - пт. з 8:00 до 15:00

Київська обласна клінічна лікарня

вул. Багговутівська, 1а, корп. 13, м. Київ

044

483-10-56

пн. - пт. з 9:00 до 13:00

Онкогематологічний центр Української дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ»

вул. Шолуденка, 10  
м. Київ

044

236-26-99

вт., чт.  з 9:30 до 13:00

Київська міська онкологічна лікарня

вул. Верховинна, 69  
м. Київ

044

450-92-64

пн. - пт. з 9:30 до 12:00 Обстеження донорів 
на вул. Берлінського 12

Національний інститут раку

вул. Ломоносова, 33/41, 1-ий поверх м. Київ

044

259-01-94

пн.- чт. з 9:30 до 13:00

Науковий центр радіаційної медицини

пр-т. Перемоги, 119,  
м. Київ

044

450-81-92

пн. - пт. з 9:30 до 11:30. Обстеження донорів 
на вул. Берлінського 12

 

Відділ загальної інформації

Джерела:

  1. http://www.krugosvet.ru
  2. http://lviv-redcross.at.ua
  3. http://www.redcross.org.ua
  4. http://krov.org.ua

 

Клуб "Спас"




Дані музичні твори розміщені з метою ознайомлення користувачів сайту з воїнською (зокрема козацькою і повстанською) та народною пісенними традиціями. Братство дякує авторам і виконавцям цих та подібних музичних творів за значний внесок у відновлення пісенних традицій.