Військове братство








Наша кнопка:


Наші партнери:



ГО ТУБД "Спас-Україна" не співпрацює, та не має жодного відношення до ВГО "Всеукраїнська федерація "Спас" та її регіональних структур.

ЮНЕСКО визнала козацькі пісні Дніпропетровщини об'єктом нематеріальної спадщини, що потребує охорони
 30.11.2016

Організація об’єднаних націй з питань освіти, науки та культури (UNESCO) внесла козацькі пісні Дніпропетровщини до списку об'єктів нематеріальної спадщини, які потребують термінової охорони. В козацьких піснях Дніпропетровської області оповідається про трагедію війни та взаємовідносини козаків. Пісенна традиція практикується трьома групами виконавців – «Криниця», «Богуславочка» і «Першоцвіт», в них беруть участь і чоловіки, і жінки.

"Пісні співають для задоволення, виконавці з допомогою пісень мають зв'язок з минулим, своїми предками. Хор концентрується на двох виконавцях: починає спів той, хто знає всі тексти пісень, його підхоплює високим голосом другий, решта - з середніми і нижніми голосами. Якщо в хорі немає чоловіків, жінки виконують їхню роль шляхом огрубіння голосу", - зазначається на сайті організації. Козацькі пісні Дніпропетровщини є традицією, яка передається в сім'ях з покоління в покоління. Однак доля пісень під питанням через старіння населення і обмеженість джерел, з яких нове покоління могло б почерпнути знання для продовження традицій козацької пісні. Тут варто навести також висновок з облікової картки для ЮНЕСКО, підготовленої Міністерством культури: "Нажаль, під впливом ЗМІ, а також стереотипів сформованих діяльністю радянських «народних хорів», про те, що народна пісня – це весела пісня, протяжна козацька пісня є незатребуваною, насамперед у організаторів всіляких свят, концертів, фестивалів, які вважають, що фольклорний колектив – це обов’язково веселий колектив, що співає жартівливі пісні під супровід баяну. В результаті слухач просто не знає про існування іншого фольклору, яким є козацька пісня. Яскравою є ситуація з ансамблем «Криниця», багатющий репертуар якого не підійшов для популярної зараз телепередачі «Фольк-мюзік». В результаті колектив виконував на цій передачі сучасну жартівливу авторську пісню."

Джерело: http://www.unesco.org/culture/ich/fr/USL/les-chants-cosaques-de-la-region-de-dnipropetrovsk-01194?USL=01194

Клуб "Спас"




Дані музичні твори розміщені з метою ознайомлення користувачів сайту з воїнською (зокрема козацькою і повстанською) та народною пісенними традиціями. Братство дякує авторам і виконавцям цих та подібних музичних творів за значний внесок у відновлення пісенних традицій.