Військове братство








Наша кнопка:


Наші партнери:



ГО ТУБД "Спас-Україна" не співпрацює, та не має жодного відношення до ВГО "Всеукраїнська федерація "Спас" та її регіональних структур.

«Це НАША війна, наш «хрест» і нам його нести. Нам ховати, нам плакати, але найголовніше – нам і перемагати: для себе, своїх родин, сімей, нащадків. Після перемоги це буде не країна клепто кратів, олігархів, бандитів, колаборантів та «совків». Це буде НАША країна, яку ми відбудуємо і розбудуємо з величезною любов’ю. А поки – траур, тиша, сум і лють. День, коли слід задуматись, як ефективніше діяти далі, в ім’я не тільки цих дев’яти, а в ім’я КОЖНОГО хлопця, що віддав життя за Україну. Разом до перемоги! Слава Україні!» (Назар Приходько, журналіст, волонтер)   

Кривавий серпень
 17.8.2018

«Кривавий серпень» - саме так охрестили українські журналісти серпень 2014 року. Станом на 19 серпня 2014 року в районі Савур-Могили, Шахтарська, Жданівки, Ясинуватої, Іловайська, Перевальська, Алчевська, Луганська відбувалися найзапекліші бої. У тому ж місяці відбулося відкрите вторгнення регулярних підрозділів Збройних Сил Російської Федерації на територію України, активізувалися терористичні групи противника в районі Слов’янська та в Краснолиманському напрямі.

Саме на серпень 2014 року припадає пік втрат наших вояків. Згідно даних Книги Пам’яті у тому місяці Україна втратила 702 своїх воїна.

За даними Генерального штабу Збройних Сил України «протягом серпня, внаслідок поетапного вторгнення російської армії, якому передувала потужна інформаційно-психологічна операція, кількісна перевага опинилася на боці противника. Це створило низку суттєвих ризиків для сил АТО:
1. Потрапляння в оточення угруповання українських військ на південь від Луганська та виходу в тил силам АТО в районі міста Дебальцеве, внаслідок прориву чотирьох батальйонних тактичних груп Збройних сил Російської Федерації;
2. Після потужного артилерійського удару з території РФ, у якому було задіяно близько 200 одиниць артилерії, та подальшого  вторгнення російських військ, було оточено українське угруповання чисельністю близько 1200 бійців під Іловайськом;
3. Виникла загроза оточення Маріуполя, міста з півмільйонним населенням (входить до десятки найбільших в Україні)».

У серпні 2014 року поніс перші бойові втрати підрозділ, ветеранами якого навіки стала більшість козаків нашого товариства – на той час 11-й батальйон територіальної оборони: в бою з бойовиками бригади «Призрак» в районі села Малоіванівка від кулі снайпера загинув  командир батальйону та його засновник полковник Олександр Гуменюк, прикриваючи пораненого комбата, від розривної кулі загинув снайпер-розвідник старший солдат Олег Онікієнко, під час виконання операції зі взяття під контроль району селища Чорнухіно загинув солдат Євген Єрмаков.

Як справедливо зазначають учасники «Іловайського братерства»,  оскільки війна в країні ще не закінчена, визначати та затверджувати офіційні дати, дні жалоби – зарано. Але також беззаперечно і інше: ці серпневі дні – це дні пам’яті, скорботи та вшанування подвигу українських вояків, солдатів цієї війни, що стали козаками сучасної України.

Низько схиляємо голови!

«То були справжні Люди, і мені навіть не вірилось, що за роки розбещеної та зневіреної «незалежності» могли зберегтись, вирости, виховатись такі Люди. Але то факт. Дія народжує протидію, і на кожного рєшалу-комерца, метросексуала чи міського гедоніста знайшовся такий собі Лицар з вавою в голові, як би про те сказала моя мама» (Андрій Сова, «ЗВІТ ЗА СЕРПЕНЬ’14”).

Слава Україні!

Клуб "Спас"




Дані музичні твори розміщені з метою ознайомлення користувачів сайту з воїнською (зокрема козацькою і повстанською) та народною пісенними традиціями. Братство дякує авторам і виконавцям цих та подібних музичних творів за значний внесок у відновлення пісенних традицій.