Військове братство








Наша кнопка:


Наші партнери:



ГО ТУБД "Спас-Україна" не співпрацює, та не має жодного відношення до ВГО "Всеукраїнська федерація "Спас" та її регіональних структур.

Архів новин за 2007 рік


Привіт з Дону
29.12.2007

Пропонуємо увазі читачів оповідання донського козака Ніколи Ворона "Казачий исход".



До тих, хто на Звичаю
24.12.2007

До нашої громади надійшов лист від спадщанця Петра Яремчука, написаний у зв'язку з нашим зверненням до всіх звичаєвиків, з приводу оцінки діяльності так званих «дослідників» Спасу.

Докладніше >>>


Вітаємо з козацьким Новим Роком!
23.12.2007

"Панове молодці!
У нас сьогодні Новий Рік;
Чи не бажаєте ви, за старим звичаєм,
змінити всю старшину і обрати замість неї нову?"

(Д.Яворницький, "Історія запорозьких козаків")

Вітаємо козаків-звичаєвців з Новим Роком - народженням Кола. Бажаємо козакам успіху у їхніх справах, а новій старшині - розуму та мудрості.
Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" вдячне Батькові Анатолію Бондаренку за гостинність та благословення козаків братства у день Нового Року.

А.П. Бондаренко з козаками, с.Костянтинівка (Донецька обл.), 23 грудня 2007 року


Вечір пам'яті Марусі Соколовської
3.12.2007

3 грудня братчики відвідали вечір пам'яті легендарної отаманші Марусі Соколовської, організований нашими партнерами - історичним клубом "Холодний Яр". Пропонуємо увазі читачів розділ "Маруся Соколовська" з книги Романа Коваля "За волю і честь", наданий нам для публікації історичним клубом "Холодний Яр".



До чергової річниці проголошення анафеми гетьману Івану Мазепі
3.12.2007

В зв'язку з активізацією російських ЗМІ та інших антиукраїнських сил з приводу чергової річниці проголошення анафеми гетьману Івану Мазепі, Пропонуємо увазі читачів статтю українського історика Олени Апанович "Велика ідея гетьмана Івана Мазепи".



Висловлюємо співчуття
2.12.2007

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" висловює свої співчуття рідним та близьким загиблих на шахті ім.Засядька у м.Донецьк. Нехай подібне не повториться.



Козаки на Хортиці
1.12.2007

Цим літом священну землю Хортиці відвідали козаки з Кубані, Дону, Таганрогу, Санкт-Петербургу. Публікуємо надіслані ними фотографії.
Крім того пропонуємо увазі читачів статтю Олександра Черненка "Дуби запорозькі". Пан Олександр звертає увагу на сучасний стан, в якому опинилися знамениті українські дуби - Хортицький дуб, дуб Залізняка та інші. Не можемо не погодитися з ним, недолюдки, ворожі всьому українському і їхні місцеві посіпаки свідомо і несвідомо намагалися і намагаються знищити знамениті українські дуби - одеський дуб "Чорна ніч", дуб Махна і Хортицький дуб.



До всіх тих, хто «на Спадщині, як на незборимій скелі»: до відома козаків звичаєвих пиріїв та братчиків. А також до тих, хто має свій інтерес у питанні Звичаю Спас.
30.11.2007

Останнім часом діяльність окремих так званих «дослідників» Спасу, що базується на відкритій антиукраїнський основі, набула суспільно-небезпечних форм.

Обравши за мету дискредитацію Спадщини та її носіїв, а фальсифікацію та лукавство за спосіб досягнення своїх цілей, ці самі «дослідники» вдаються до дій, не сумісних з поняттями Українця про честь, національну гордість та мораль.

Докладніше >>>



Вечір пам'яті Євгена Адамцевича
26.11.2007

27 листопада Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" відвідало вечір пам'яті видатного кобзаря Євгена Адамцевича, організований нашими партнерами - історичним клубом "Холодний Яр". Захід видався яскравим і дуже наповненим музично, як і повинно бути на вечорі пам'яті кобзаря.



Історичний клуб "Холодний Яр" запрошує
21.11.2007

Вечір пам'яті Євгена Адамцевича

27 листопада о 18.00 в Київському будинку вчителя (вул. Володимирська, 57) почнеться вечір пам'яті видатного кобзаря Євгена АДАМЦЕВИЧА з нагоди 35-річчя з дня його смерті.
Участь у вечорі пам'яті візьмуть відомі кобзарі Василь Литвин, Павло Супрун, Тарас Компаніченко, Володимир Єсипок, Тарас і Святослав Силенки, Віталій Мороз, Ярослав Чорногуз, інші діячі української культури, а також нащадки великого кобзаря – правнучка Тетяна Пєшковська з донечками Олею та Ганнусею.
Організатори: Історичний клуб "Холодний Яр", Національна радіокомпанія України, Київський міський будинок вчителя.
Вестимуть вечір письменник Роман Коваль і кобзар Тарас Силенко.
Запрошуємо всіх, хто шанує творчість великого національного митця Євгена Адамцевича. Вхід вільний

Вечір пам'яті Марусі Соколовської

3 грудня о 18.00 в Київському будинку вчителя (вул. Володимирська, 57) розпочнеться вечір пам'яті легендарного отамана доби Визвольної боротьби 1917 – 1920-х років Марусі СОКОЛОВСЬКОЇ, з нагоди 105-річчя від дня народження.
Організатори: Історичний клуб "Холодний Яр", Національна радіокомпанія України, Київський міський будинок вчителя.
Вестимуть вечір письменник Роман Коваль і Олександр Ткачук, голова Радомишльської ради народних депутатів..

Вхід вільний.


Висловлюємо співчуття
20.11.2007

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" висловює свої співчуття Анатолію Петровичу Бондаренку у зв'язку зі смертю брата Олександра (м.Донецьк).



Два шляхи суспільного розвитку і українська-слов'янська ідея
5.11.2007

Пропонуємо вашій увазі статтю спадщанця, носія Звичаю Петра Яремчука, в якій розкривається звичаєвий погляд на суспільний устрій і розвиток.

Докладніше >>>



Козацький табір
4.11.2007

3-4 листопада відбувся четвертий вишкільний табір по програмі козацького польового вишколу Козацького братства бойового Звичаю Спас "Сокіл".



"Внутрішній голос"
29.10.2007

За сприяння Козацького братства бойового Звичаю Спас "Сокіл" в місті Запоріжжі була видана книга гуморесок Олександра Ткаченка "Внутрішній голос". Бажаємо всім козакам, щоб вони не втрачали почуття гумору.



Козацький табір
28.10.2007

26-28 жовтня відбувся третій вишкільний табір по програмі козацького польового вишколу Козацького братства бойового Звичаю Спас "Сокіл".



Семінар з боротьби
21.10.2007

21 жовтня відбувся черговий семінар з техніки та тактики боротьби під керівництвом Павленка Віктора Миколайовича (м.Запоріжжя) для інструкторсько-викладацького складу Козацького братства бойового Звичаю Спас "Сокіл".



Козацький табір на Покрову
14.10.2007

13-14 жовтня відбувся другий козацький вишкільний табір, який закінчився святкуванням Покрови братчиками, що взяли участь у вишколі. Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" вітає всіх зі святом Покрови - святом українського козацтва і днем створення УПА.



Перед Покровою
10.10.2007

Тиждень перед святом Покрови був дуже насиченим для козаків Кола братства Спас: 8-10 жовтня козаки відвідали село Костянтинівка Донецької області, де зустрілися з носієм Звичаю, спадщанцем Анатолієм Петровичем Бондаренком. Після повернення в Київ у козаків відбулася зустріч ще з двома носіями родової спадщини - Леонідом Петровичем Безклубим та Петром Єремчуком.



Розрита могила
7.10.2007

6-7 жовтня відбувся завершальний етап відновлення розритої могили. Основні роботи на заповітному кургані завершено. Дякуємо всім, хто взяв участь у акції.



Пам'ятник. Збереження пам'яті. Шана предкам.
25.9.2007

Останні події в Коцюбієві (місті що стоїть не теренах колишнього Галицько-Волинського князівства і яке сьогодні іменується Одесою) змушують визнати, що «дядьки отєчєства чужого» плідно таки попрацювали на ниві знищення родової пам'яті і пам'ятників. Дивина та й годі! Замість того, щоби шанувати славне своє минуле, берегти родовід і славу свою, не слідувати за облудними міфотворцями, ви неначе ляльки-маріонетки в руках вмілого афериста – співаєте осанну всесвітньовідомій проститутці Софії Августі Фредеріці Ангальт-Цербтст-Дорнбургській 1 !

Шановні! Схаменіться! 213-ту річниці чого і чию славу ви святкуєте?

Докладніше >>>



Відбувся табір
23.9.2007

21-23 вересня відбувся перший в цьому вишкільному році козацький польовий табір. Вишкіл був проведений для братчиків, які виконали програму першого року навчання.



Відбулася презентація нової книги Романа Коваля
18.9.2007

18 вересня братчики відвідали презентацію нової книги Романа Коваля "Операція Заповіт.Чекістська справа №206.", організовану Історичним клубом "Холодний Яр" та Київським міським будинком вчителя. Козацьке братство Спас висловлює подяку за запрошення Історичному клубу "Холодний Яр" та особисто пану Роману Ковалю.



Відбувся семінар
15.9.2007

Відбувся черговий семінар з боротьби. Семінар організовано і проведено для тренерсько-інструкторського складу згідно плану навчально-тренувальної роботи Козацького братства бойового Звичаю Спас.

Семінар вів Павленко Віктор Миколайович (м.Запоріжжя)


Вітаємо!
10.9.2007

Щиро вітаємо всіх братчиків та козаків Скупи козацьких Родів з початком нового вишкільного року, бажаємо всім здоров'я та наснаги.

А також вітаємо голову Козацького братства Спас Бабича Олександра Петровича з успішним вступом до Інституту фізичного виховання та спорту Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова.



Помер Василь Кук
9.9.2007

9 вересня у Києві на 95-у році життя помер Головний командир УПА (1950-1954 рр) Василь Степанович Кук.

Вічна слава останньому Головнокомандувачу, незламному борцю за волю України.



Братчики, козаки, українці!
2.9.2007

2 вересня 2007 року в м. Одеса біля обласної державної адміністрації українські патріотичні організації проведуть мітинг протесту проти встановлення пам'ятника Катерині ІІ. Рішення щодо встановлення пам'ятника всупереч українському законодавству, історичній правді, здоровому глузду та волі одеської громади було прийнято головою одеської обласної адміністрації Гурвіцем та депутатами одеської міської ради.

Одним із завдань проведення мітингу є зустріч з В. Ющенком з метою почути думку Президента України щодо антиукраїнських рішень депутатів одеської міської ради на чолі з Едуардом Гурвіцем та наслідків таких рішень для майбутнього України та українців.

Козацьке братство бойового Звичаю Спас «Сокіл» приєднується до учасників мітингу протесту та закликає долучитися до відстоювання інтересів українців та українського ладу в Україні, та поставити свій підпис під зверненням до Президента України.

Слава Україні!

Факти з історії>>>


Братчики! Козаки Скупи козацьких Родів!
18.8.2007

Щиро вітаємо Вас, а разом з Вами - увесь український народ з Днем Захисту врожаю.
Вільний - завжди вільний, а бути вільним, до всього, означає бути хазяїном свого добробуту та пам'ятати:

"Де общеє добро в упадку, забудь отця, забудь і матку, лети повинність ісправлять!"

Козацьке Коло Братства Звичаю Гопки-Спасу



Захистимо Хортицю!
10.8.2007

Під час останнього відвідування Хортиці було соромно перед гостями з Кубані та Дону: священні землі козацтва перетворені на смітник і будмайданчик одночасно.

Козацьке братство бойового Звичаю Спас приєдналося до відкритого листа до Президента України з приводу неправомірних дій керівництва національного заповідника "Хортиця".

Пропонуємо вашій увазі матеріали, що стосуються цього питання

Докладніше >>>


Вшанування козацьких святинь
5.8.2007

З 28 липня Хортиця вітала побратимів з України, Кубані, Дону, Санкт-Петербургу та Таганрогу. Фортифікаційні споруди першої Січі Байди-Вишневецького, урочище "Ворота в Січ", давньо-слов'янське городище та сколотські кургани зустрічали козаків своєю древньою силою і мудрістю. Відвідування саме в ці дні священих для кожного козака місць вже стало традицією. Дванадцять років тому біля витоків цієї традиції вшанування Хортиці стояв Степовий Батько Анатолій Єрмак. Саме він заснував Запорозьку асоціацію "Захистимо Хортицю", основною метою якої є збереження сакрального острова.
5 серпня 2007 року Анатолію Васильовичу Єрмаку виповнилось би 52 роки. Нажаль 11 лютого 2003 року життя Степового Батька увірвалося. У автокатастрофі неподалік селища Кінські Роздори Пологівського району Запорізької області загинули два брати Єрмаки – Анатолій та Миколай.
Цього року на острові Хортиця, вшановуючи пам ' ять Степового, козаки пригадали його слова:
"...Тільки шанування свого коріння, плекання його для майбутніх поколінь, збереження своєї самобутності і неординарності і піднімає нас в очах світу. Це як і з конкретною людиною: якщо ти особистість, поважаєш сам себе і дорожиш своєю честю - тебе поважають. Зрада - насамперед забуття цього коріння, підміна наших святинь - ковбасою, лімузинами, сумнівними розвагами, які не дають нам нічого доброго, поступливість перед чужинцями своїм материнським...
...З байдужості починається зрада. Тільки вандал може будувати мости через Хортицю, через святиню. І не можна вибачити посягання на наші святині. Хто б це не був - він наш ворог. І з ними розмова коротка. Так як колись сказали завойовнику Дарію: зачепиш коріння - не вийдеш живим. Але натомість бачимо, що перевертні, як у Батька, господарюють і допомагають москалеві з матері полатану сорочку знімати.
Я був одним із командирів спецпідрозділу "Альфа" і розумію всю небезпеку, до якої штовхає наше найвище керівництво. Правду необхідно доводити розумом, а порох повинен бути сухим. Теперішня влада продемонструвала силу на хмільні мізки. І важко сподіватись, що колись вона протверезіє".

1 серпня козаки відправилися на Дніпропетровщину щоб вшанувати пам'ять останнього характерника, славетного кошового отамана Запорзької Січі Івана Дмитровича Сірка. Біля міста Нікополь є багато місць, пов'язаних з козацькою славою, більшість з них, нажаль, поховані під водами Каховського водосховища.
1 та 2 серпня козаки вшанували пам'ять Івана Сірка, та відвідали місце його старої могили і залишків Запорозької Січі біля села Капулівка.

Братчики біля пам'ятного хреста Запорозькому козацтву
Постріл з гармати на честь отамана Сірка
Братчики біля місця старої могили отамана Сірка та Чортомлицької Запорозької Січі
Братчики на острові Байди


Запорожжя
29.7.2007

Козацьке братство бойового Звичаю Спас вітає козаків Кубані, які 28 липня, відгукнувшись на заклик братства та Асоціації "Захистимо Хортицю" прибули на Запорожжя.
В свою чергу братчики відвідали 28-29 липня долину Супою та 30 липня також вирушають на Запорожжя. З собою вони повезуть священну землю з Супою на острів Байди та на могилу Івана Сірка.



Всі на Січ!
27.7.2007

2 серпня виповнюється 402 роки з дня народження кошового отамана Запорозької Січі Івана Дмитровича Сірка. 30 липня козацькі Звичаєві громади Києва вирушають на Запорожжя. 31 липня козаки розташуються табором на острові Хортиця та вшанують пам'ять про Січ Байди-Вишневецького. З 1 серпня табір буде перенесено до могили Сірка (коло міста Нікополь Дніпропетровської області).
З 2 по 3 серпня відбудуться заходи з відзначення дня народження національного героя, славного лицаря, останнього характерника Івана Сірка.

Приєднуйся!



Інформаційні матеріали щодо подій в Одесі
25.7.2007

Публікуємо матеріали, надані нам одеськими козацькими організаціями:

1. Наказ про надання дозволу на переміщення пам'яток місцевого значення у м.Одесі

2. Звернення до міського голови Одеси Гурвіца Е.Й.

3. Звернення Асоціації козацьких товариств "СІЧ" до депутатів Одеської міської Ради

4. Позовна заява до Приморського райсуду м. Одеси

5. Скарга прокурору Одеської області

6. Заява з приводу дій Одеської міської Ради щодо встановлення пам'ятника Катерині II

7. Відповідь історичного факультету одеського університету

8. Звернення до Президента України Ющенка В.А.

Матеріали будуть доповнюватись.



Звернення до народу України
23.7.2007

Ми, представники громадських організацій, які керуються у своїй діяльності традиційними для України (Звичаєвими) принципами: Воля! Віра! Україна! заявляємо наступне:

І. Ми занепокоєні перспективою появи на місці фігур матросів, повсталих на броненосці «Князь Потьомкін Таврійський» 1905 року, монументу російській імператриці Катерині II. Міська рада Одеси нещодавно ухвалила злочинне рішення про встановлення пам'ятника Катерині II на місці пам'ятника «потьомкінцям», абсолютна більшість яких була українцями, що повстали проти російського царату. Для чого це зроблено? Надати місту Одеса якомога більше ознак Новоросії, як частини Російської імперії?
Про «заслуги» Катерини II перед українським народом свідчать деякі наступні факти та віхи її діянь, як «благодійниці» Ураїни - це маніфести про іноземну колонізацію України, заборона викладання українською мовою у Києво-Могилянській академії та в усіх школах, русифікація України (Прибалтики, Фінляндії та Смоленщини), скасування українського гетьманства та Гетьманщини-держави, ліквідація козацького устрою на Слобожанщині та козацьких шкіл, придушення антипольського повстання на правобережній Україні під проводом Ґонти і Залізняка («Коліївщина»), заміна українських книжок в церквах на московські, зруйнування Запорозької Січі, виселення українців з України (Чорноморські козаки на Кубань ...) та кримських татар з Криму, спалення книгозбірні Києво-Могилянської академії, знищення решток козацького самоврядування на Лівобережжі, запровадження російської системи управління, закріпачення селян України, придушення повстання в селі Турбаї та інше.
Ми наголошуємо - що право на пам'ятник від народу України Катерина ІІ не заслужила.

II. Ми не згодні з тим, що Одесі 215 років. Чому відлік часу притягнутий за вуха від тієї ж Катерини II? Козаки були знайомі з поселенням Хаджибей давно. Документально відомі їхні походи з 1673 р. Відомо, що козаки заснували велику кількість хуторів та
поселень на території нинішніх Одещини та Придністров'я: Усатово, Слободзєя, Нерубайське, Чубаївка, Крива Балка, Голопузівка, Пересип, ... (більше 40 населенних пунктів).
Що ж штурмували козаки 12.09.1788 року, якщо місто засноване в 1794 р. ? Звідки ж виганяли «Чорноморське козацьке Військо 30.6.1792 р. на острів Фанагорию «со всей землей, лежащей на правой стороне р. Кубани,...»

III. Ми доводимо до людей наступну інформацію: 14 липня виповнилося 215 років з початку вигнання Чорноморських козаків на Кубань. Це свято, чи трагедія для України ?!

IV. Дуб "Чорна Ніч", який був посажений у 1792 р. чорноморцями на знак розставання з козаками, які переселялися на Кубань, знаходиться під загрозою знищення.

V. Ми доводимо, що на просторах колишнього СРСР розв'язана "війна пам'ятників" . Знищується, дискредитується та обливається брудом пам'ять національних героїв України, Білорусі, країн Прибалтики та інших, поневолених колись Російською імперією народів. Натомість цілеспрямовано, з порушенням норм законодавства та людської моралі, відбувається поновлення та встановлення нових пам'яток імперії: Одеса - пам'ятник Катерині ІІ, Миколаїв - пам'ятник Потьомкіну, Білорусь - храм-меморіал Суворова тощо.

VI. Ми доводимо до людей інформацію, що 13 липня виповнилося 298 років з дня відомої в історії Конотопської битви, де російські війська отримали поразку при спробах реалізовувати свою імперську політику в Україні. Україна цей день не відзначила. Натомість наступного року нам готують "свято" Полтавської битви. Чи будемо святкувати перемогу росіян під Полтавою після якої Україна перестала бути?

VIІ. В зв'язку з вищеозначенним набуває реального змісту гасло школи бойового гопака (Україна, Львів): "Рабів до раю не пускають!". Пам'ятаймо це.
Слава Україні!

Ми закликаємо патріотичні сили приєднатися до цього звернення своїми підписами, розміщенням на власних інтернет ресурсах та взяти участь у протестних заходах. Ми закликаємо політичні партії України не бути байдужими до Волі українського народу.



Сьогодні в Одесі
22.7.2007

За повідомленнями наших братчиків та побратимів з місцевої одеської організації "Тризуб", у зв'язку з перемогою у суді, козаки розібрали огорожу навколо новозакладеного постаменту та встановили хрест, на знак того, що на тому місці буде збудована церква для всіх конфесій. Хрест був освячений Українською православною церквою Київського патріархату. В акції брало участь близько трьохсот чоловік.
Дякуємо всім, хто брав участь у акції, в тому числі і представникам київських козацьких організацій.



Таргани на Хортиці
21.7.2007

За останніх два роки національний заповідник Хортиця, під "чуткім" керівництвом "сьомосакрального" гендиректора К.Сушка перетворився на суцільний будмайданчик.

Одна за одною з'являються "наіновєйшиє січі" різного роду "синків правільних батьків" - Кокойла, Шавла, Подпоріна і т.д. і т.д і т.д.

Козацьке братство бойового Звичаю Спас, яке 7.03.2007 вступило в Асоціацію "Захистимо Хортицю", рішуче виступає проти незаконних забудов на острові Хортиця - українській національній святині.



Збір козаків в Одесі
20.7.2007

26 липня в Одесі о 10.00 біля пам'ятника Дюку почнеться загальна хода козаків та представників національно-патріотичних організацій до Катериненської площі, де відбудеться мітинг.



Вставай Україно! Одеса кличе на поміч.
19.7.2007

Пам'ятник Потьомкінцям на місце за рахунок мера і антиукраїнських депутатів міської ради.
Україна - є! Катерині Другій і кріпацтву вдруге не бути.
Вставай Україно! Одеса кличе на поміч.
Одеса 9.00 19.07.2007



Вісті з Одеси
17.7.2007

Вчора в Одесі на площі Потьомкинців "заслані козачки" з Крима та Придністров'я за підтримки іншої українофобної наволочі і охоронців будівельної кампанії «Мрія», власником якої є депутат Одеської міської Ради Руслан Тарпан, під охороною ОМОНу встановлювали "перший камінь" для пам'ятника Катерині ІІ. Паралельно відбувалася акція протесту проти встановлення пам'ятника. Міліція захищала українофобів від представників козацьких та національно-патріотичних організацій.
Пам'ятнику Катерині ІІ в Одесі не бути! Боротьба продовжується!



Звернення до всіх українських козаків
16.7.2007

Не зважаючи на думку українців, одеська влада продовжує дії по встановленню пам'ятника російській цариці Катерині ІІ, відомій своїми антиукраїнськими діями. Одеська влада вчергове намагається підсунути як виправдання своїх дій "казку" про те, що Катерина ІІ була засновницею Одеси, і принизити гідність всіх українців встановленням пам'ятника цариці, яка знищила Запорозьке козацтво та закріпачила український народ.
Зустрівши супротив одеських козаків, влада почала діяти силовими методами, спираючись на місцеві антиукраїнські сили. Сьогодні зранку в Одесі почалося силове протистояння, яке може призвести до непередбачуваних наслідків. Українцям вирішили влаштувати "місцеве Придністров'я". Одеські козаки потребують допомоги і підтримки всіх українських козаків!Козацьке братство бойового Звичаю Спас відправляє своїх братчиків в Одесу, і звертається з закликом до всіх козаків України:
Всі в Одесу! На нашій рідній землі проти нас намагаються застосувати силу! Нам не потрібно чужого, ми виборюємо своє!Козаки! Українці! Не дамо зганьбити честі наших славних предків! Не дамо встановити в славному Кочубеї пам'ятника цариці-німкені та її лакеям!



Поїздка на Донеччину
15.7.2007

Яке над нашою Вкраїною
Чудове небо мерехтить
Усе повитеє таїной,
Що нас ярує і живить
І моріжок квадрату Січі,
І Ворохта, і Коктебель,
І Костянтинівка одвічні
Поштовху нашого щабель
(Л.П.Безклубий, "Небо України")

14-15 липня братчики Козацького братства бойового Звичаю Спас відвідали село Костянтинівка на Донеччині.

Метою поїздки була зустріч з носієм Звичаю, зберігачем родової спадщини Анатолієм Петровичем Бондаренком.



Країна мрій-2007
8.7.2007

Відбувся вже четвертий етно-фестиваль «Країна Мрій», до участі в якому долучилося Козацьке братство бойового Звичаю Спас. Фестиваль відзначився ще більшою масовістю ніж попередні, що свідчить про зростання інтересу українців до фольклору та традиційної культури, ну і, звичайно, про гарну організацію заходу.

Четвертий фестиваль, як і три попередні, відбувся з надзвичайним успіхом. «Країна Мрій» без сумніву є однією з найважливіших культурних подій в Україні. Згадуючи фестивалі минулих років, іноземці зізнаються, що дійство залишило найяскравіші враження, а про Україну залишився спогад як про цивілізовану та висококультурну країну.

Докладніше >>>



100 років з дня народження Р.Шухевича
30.6.2007

30 червня Козацьке братство бойового Звичаю Спас взяло участь у святкуванні 100-річчя головного командира УПА Романа Шухевича.
Пам'ятаймо про наших героїв! Слава Україні!



Супой
24.6.2007

22-24 червня братчики відвідали долину річки Супой - прабатьківщину найперших слов'янських племен, святу місцевість Межовиків і Скупи, зосередження українського Звичаю, та курганів, які знаходяться біля селищ Ничипорівка та Фарбоване.

На священній землі долини Супою братчики розпочали насипання кургану пам'яті Степового Батька Анатолія Васильовича Єрмака.



КОЛІЇВЩИНА
21.6.2007

21 червня 1768 року українські повстанці-гайдамаки під командуванням Максима Залізняка та Івана Гонти штурмом здобули місто Умань. А вже 22 червня повстанцями було проголошено відновлення Гетьманщини, і Максима Залізняка обрано Гетьманом України. Це в той час, коли Україна була розірвана двома завойовниками - Польщею та Росією, а Гетьманщина давно скасована. Коліївщина набрала страшної сили і стала дуже небезпечною для ворогів України. Символізм свячених ножів, боротьба за відновлення звичаєвого ладу ("коли не буде ні панів , ні шляхти, а все населення буде покозаченим...") робить Коліївщину дуже цікавим історичним уроком для сучасних звичаєвих козацьких громад: коли українці стають сильними, наші вороги завжди готові об'єднатися проти нас і діяти найпідлішими методами. У пам'ять про героїв Коліївщини і останнього Гетьмана України Максима Залізняка, публікуємо уривок з книги Петра Мірчука "Коліївщина".

Докладніше >>>


Поїздка в Одесу
20.6.2007

20 червня братчики відвідали місто Одеса, де відбулася зустріч та консультація зі спадщанцем Л.Безклубим. Леонід Петрович передав Братству Мамаєву Родову ікону "Клятий Дух", свячену землею дуба "Чорна Ніч".

За переказами дуб було посаджено у 1792 р. чорноморськими козаками на знак розставання двох частин козацького війська. Саме в цей час імператриця Катерина ІІ наказала чорноморцям переселитись на Кубань для захисту кавказького кордону імперії. Частина козаків на чолі з отаманом Головатим зголосилась переселитись з рідної землі, однак інші вирішили залишитись в Україні і припинити військову службу.

Дуб "Чорна Ніч"

Вони переломили свої шаблі, за що були названі "нерубаями" і розселились навколо Хаджибея. Нерубаї заснували села Усатово і Нерубайське, хутори Малий та Середній Фонтан. А посаджений при розставанні дуб назвали "Чорною ніччю" на знак колишньої єдності українського народу для нагадування нащадкам про трагедію розколу. В новітні часи цьому дубові судилося стати символом відродження козацтва на Одещині і виправдати свою функцію носія історичної пам'яті.

Братчики вшанували цей визначний дуб та іншу козацьку святиню - cтаровиннепоховання "Чорноморські гробки" (колишнє Перше Християнське кладовище).

Обговорили з Леонідом Петровичем і стан справ одеських козаків.

Старовинне козацьке поховання "Чорноморські гробки"

Козацьке братство бойового Звичаю Спас висловлює свою підтримку одеським козакам у їхній боротьбі проти українофобів, які почали останнім часом піднімати в Одесі свої дурні голови.

Докладніше >>>


Спас на IV Міжнародному фестивалі "Країна мрій"
20.6.2007

Козацьке братство бойового Звичаю "Спас" візьме участь у чудовому етно-фестивалі "Країна мрій", який буде проходити вже вчетверте.

Цього року фестиваль буде проходити 6-8 липня на свято Івана Купала вже традиційно на Співочому полі у Києві.

За три дні найбільш масштабний етнічний фестиваль в нашій країні подарує відвідувачам знайомство із яскравою етнікою більш ніж 10 країн світу: Франція, Угорщина, Болгарія, Фінляндія, Білорусь, Польща, Туреччина, та ін.

Музичне дійство відбуватиметься водночас на декількох майданчиках: дві фольклорні сцени, майстерня народних танців, обрядова сцена, Кобзарська сцена, пересувна сцена "Фіра". На алеї майстрів водночас з ярмарком проводитимуться майстер-класи з традиційних народних промислів, на гурманів чекатимуть смачні етнічні кухні. Для дітлахів буде спеціальна інтерактивна програма, що включатиме найрізноманітнішу творчу діяльність: ліплення з глини, малювання, аплікації, розучування різних народних танців, дитячих пісень, гру на музичних інструментах та інші види.



Берестечко-2007
10.6.2007

9-10 червня братчики приєдналися до вшанування пам'яті героїв битви під Берестечком, яке вже стало традицією. Біля с.Пляшева, де й відбувалася найбільша битва часів Хмельниччини, розташувалися табором шанувальники козацької пам'яті з усієї України.

Згадуючи наших героїв, вчергове переконуємося у справедливості історичного гасла "Не плачем, а мечем!", який зараз є девізом Козацького братства бойового Звичаю "Спас".



Презентація нової книги Романа Коваля
28.5.2007

28 травня Козацьке братство бойового Звичаю "Спас" взяло участь у презентації нової книги Романа Коваля "Тернистий шлях кубанця Проходи", організованій Історичним клубом "Холодний Яр".



Заява Козацького братства бойового Звичаю "Спас" стосовно варварського плюндрування пам'ятника героям Крут
27.5.2007

Нахабні нащадки тих, хто по-звірячому добивав хлопців під Крутами, хто обстрілював Київ з гармат і убивав україномовних киян, хто боровся з вільним козацтвом і організовував Голодомор, знову почали піднімати голови. Всі ці "потомствєнниє" борці з Україною та українцями, відчуваючи безкарність, взялися плюндрувати українські святині.
В зв'язку з цим Козацьке братство бойового Звичаю "Спас" заявляє наступне:

  1. Ми закликаємо українські громади звернути увагу на те, що акти вандалізму щодо українських пам'ятників, які переходять всі межі (в т.ч. межі кримінальної відповідальності) останнім часом значно почастішали(демонтаж пам'ятного знаку УПА в Харкові, плюндрування пам'ятника правозахиснику П.Григоренку в Криму). Українофоби повинні бути покараними, бо безкарність породжує ще більш зухвалі злочини.
  2. Ми разом з іншими козацькими звичаєвими громадами беремо ситуацію під свій контроль і будемо боротися з недолюдками, які дозволяють собі плюндруванти українські святині.
  3. Ми оголошуємо винагороду за інформацію про тих, хто скоїв це ганебне дійство.

Братчики біля пам'ятника героям Крут


Гайдамацькі ігри - 2007
26.5.2007

26 травня братчики взяли участь у Гайдамацьких іграх, які проводилися в селі Медведівка(Холодний яр) на честь 267 річниці з дня народження Максима Залізняка.



РОЗРИТА МОГИЛА
15.5.2007

Вже в добу язичеську на родичів або населення було покладено турботу про охорону місць упокоєння, котрі повинні були лишатися недоторканими, як місце перебування душ померлих. В силу цього люди повсюдну означали могилу так, що вона виокремлювалась від навколишньої поверхні. За звичай місце погребіння виокремлювалось могильним насипом, – «могила» (поруч із ст.-сл. gomila, болгар. могила, польск. mogila, україн. могила, могира, могуча (Міклошич виводить mogyla від корня mog [moga, mosti], із каміння або землі. (Любор Нідерле «Побут і культура давніх слов'ян»).

Докладніше >>>


Відновлення розритої могили
14.5.2007

Братчики Козацького братства бойового Звичаю "Спас" взяли участь у загальнонаціональній акції відновлення розритої могили, яка відбулася за ініціативи козаків Скупи Козацьких Родів. Перший етап акції розпочався на світанку 12 травня.
Ця могила,відома всім з Шевченкового вірша, знаходиться неподалік селища Хмелевик між Березанню та Яготином.
Представники козацьких організацій, Української громади Києва та інших організацій розчистили територію довкола кургану, поставили пам'ятний знак, і 12-13 травня розпочалось насипання кургану, що, згідно замислу, матиме висоту, не меншу, ніж довколишній ліс. А учасники акції звозили землю з різних куточків України, як символ єдності нації.

Пам'ятаймо: Вони мають силу поки захищаєм, ми поки шануєм.



До 9 травня
9.5.2007

Люблю весняне свято – дев'яте Травня. Цього дня у ветеранів на грудях сяють ордени та медалі. А самі вони молодіють на кілька років. Завжди з радістю чекаю цього дня, щоб при нагоді послухати цікаві розповіді про ще не записані історії часів Вітчизняної війни.

Докладніше >>>



Відбувся семінар
28.4.2007

28 квітня відбувся семінар з боротьби. Семінар організовано і проведено для тренерсько-інструкторського складу згідно плану навчально-тренувальної роботи Козацького братства бойового Звичаю "Спас".

Семінар вів Павленко Віктор Миколайович (м.Запоріжжя)


Показовий виступ
21.4.2007

21 квітня о 13:00 Братство козацького бойового Звичаю "Спас" взяло участь у презентації нової серії науково-популярної літератури "Манускрипт" видавництва "Зелений Пес", а саме книги Андрія Шмалька "Епос, якого нема". В книзі автор зібрав той український фольклор, що дійшов до наших часів з метою відновлення українського епосу. Своїм яскравим показовим хлопці розворушили і неабияк зацікавили публіку перед презентацією.



Пам'яті героїв Холодного Яру
16.4.2007

Українцям – землю, майно, мову!

Українцям – українську владу!

Україні – український лад!

Козацький табір,
13-15 квітня 2007 року, Холодний Яр.
Братчики з козаками Запорозької Дивізії – Чорними запорожцями* (м. Перемишль).

Не думали, мабуть, наші діди та прадіди, що доведеться їх онукам боронити не лише землю свою, а й мову, звичаї, традиції та саму історичну правду про героїчне минуле українського народу. Але – «борітеся – поборете, вам Бог помогає...»

Вшановуючи пам'ять борців за вільну Україну на Святій Землі Холодного Яру, що стала Батьківщиною козаків-черкасів, колискою гайдамаччини, джерелом духу волелюбства, ми не лише згадуємо історичні події нашої славної минувщини, а із вірою та гордістю дивимось у велике майбутнє України.

*Чорні запорожці – легендарне формування часів визвольних змагань. Створене 27 червня 1919 року наказом Головного отамана військ УНР Симона Петлюри – очолюваного полковником Петром Дяченком. Кінний полк чорних запорожців був основною ударною силою Запорізької дивізії отамана Андрія Гулого-Гуленка, а згодом влився в 3-ю Залізну дивізію генерала Удовиченка. З 1921 року, після відступу на територію Польщі, полк перебуває у таборах для інтернованих (м. Ін. У Пикуличах біля Перемишля). У 1924 році після звільнення з таборів полк припиняє своє існування.



Свято Теплого Олекси
31.3.2007

31 березня представники звичаєвих громад Києва відсвяткували в гідропарку день Теплого Олекси - звичаєве свято присвячене дітям. Для дітей були проведені народні ігри, традиційні хороводи і звичайно ж був накритий святковий стіл.



Козацький вишкільний табір
25.3.2007

23-25 березня відбувся черговий плановий козацький вишкільний табір.



Відбувся семінар
18.3.2007

18 березня на спортивній базі Міжрегіональної Академії управління персоналом відбувся семінар "Боротьба. Техніка і тактика боротьби". Семінар організовано і проведено для тренерсько-інструкторського складу згідно плану навчально-тренувальної роботи Козацького братства бойового Звичаю "Спас".

Семінар вів Павленко Віктор Миколайович (м.Запоріжжя)

  


Вітаємо!
10.3.2007

10 березня 2007 року відбулося свято одруження козака Київського братства бойового Звичаю Спас Олешка Олександра.

Вітаємо Олександра та Ольгу із започаткуванням нового козацького роду!



Змагання з боротьби "Навхрест"
3.3.2007

3 березня на навчально-спортивній базі МАУП відбулися змагання з боротьби "Навхрест", організовані Козацьким братством бойового Звичаю "Спас". Змагалися 22 учасника з різних осередків братства.

Перші місця отримали:
Кашко Олександр (НаУКМА, до 18 р., до 80 кг)
Лозинський Ігор (НаУКМА, до 18 р., до 70 кг)
Пакуш В'ячеслав (МАУП, 18 р. старше, до 55 кг)
Рога Василь (МАУП, 18 р. старше, до 65 кг)
Мордас Володимир (НаУКМА, 18 р. старше, до 70 кг)
Телешун Роман (МАУП, 18 р. старше, до 75 кг)
Тарасенко Тимофій (МАУП, 18 р. старше, до 85 кг)

Вітаємо наших переможців і нагадуємо всім, що у квітні пройдуть змагання за правилами рукопашу.



Козацький вишкільний табір
25.2.2007

25 лютого відбувся черговий плановий козацький вишкільний табір.



До "Дня захисника Отєчєства"
23.2.2007

День захисника Вітчизни. Звучить променисто! Але звернімо увагу на дату і що саме за нею криється, – і здивуванню не має меж! Чиїх богів, чиїх кумирів на державному рівні ми так вшановуємо?..

Свято не наше. Це факт! Але міф про "нєсокрушимую і лєгєндарную" живе і підживлюється. А що за ним? Сусіду, як кажуть сусідське, нам своє. Спробуємо від'єднати "ковбасу від мух".

Докладніше >>>


Міжнародний день рідної мови
21.2.2007

21 лютого в світі відзначається Міжнародний день рідної мови, який був проголошений у листопаді 1999 року на генеральній конференції ЮНЕСКО. Пропонуємо Вашій увазі статтю Олександра Черненка, присвячену українській мові.

Докладніше >>>



Масляна-2007!
18.2.2007

18 лютого Козацьке братство бойового Звичаю "Спас" традиційно відсвяткувало Масляну. В програмі святкування були козацькі ігри, ритуальний бій "лава на лаву" та традиційні вареники, млинці і куліш. Всім учасникам події дякуємо за веселий святковий настрій у цей сонячний і морозний день!



18 річниця виводу військ з Афганістану
14.2.2007

14 лютого в Парку Слави на честь 18 річниці виводу військ з Афганістану був встановлений пам'ятник. Представники Козацького братства бойового Звичаю "Спас" взяли участь у відкритті. Загиблим в Афганістані - вічна пам'ять, живим - наша шана.



Вшанування пам'яті Анатолія Єрмака
11.2.2007

11 лютого в Києві на Байковому кладовищі Козацьке братство бойового Звичаю "Спас" вшанувало пам'ять Степового Батька Анатолія Васильовича Єрмака.

Докладніше >>>



Відбулися загальні збори
10.2.2007

10 лютого відбулися загальні збори Козацького братства бойового Звичаю "Спас"



Вечір пам'яті героїв Крут
29.1.2007

29 січня Козацьке братство бойового Звичаю "Спас" взяло участь у смолоскипній ході до Аскольдової могили, де були перепоховані 30 юнаків, загиблих під Крутами. На честь пам'яті загиблих героїв відбувся молебен.



Панахида в Києво-Могилянській Академії
29.1.2007

29 січня в Києво-Могилянській Академії відбулась панахида за загиблими в Крутах студентами-героями. Велика кількість свідомих могилянців разом з якими і братчики Могилянського осередку з свічками в руках помолилися за наших братів.



На станції Крути
29.1.2007

28 січня поблизу станції Крути (Борзнянський р-н Чернігівської області) братчики з Козацького братства бойового Звичаю "Спас" разом зі «студентським братством» НаУКМА, відвідали меморіал і вшанували хвилиною мовчання героїв Крут. Бій під Крутами — битва, яка відбулася 29 січня 1918 року, поблизу селища Крути, хоч і закінчилася поразкою українських загонів, після близько 5 годин нерівного бою з мінімумом зброї і відповідного одягу на морозі, є символом героїзму і відданості Вітчизні.



КРУТИ – УКРАЇНСЬКИЙ "ПОПІЛ КЛААСА", ЩО МУСИТЬ СТУКАТИ ДО СЕРЦЯ
29.1.2007

29 січня 1918 р. – чому і, головне, – кому нині є пам'ятним той день? Що за ним, трагедія, подвиг?
І перше і друге.

Докладніше >>>



Помер Тризубий Стас
28.1.2007

28 січня 2007 р. помер відомий український бард Тризубий Стас (Станіслав Іванович Щербатих). Ще 19 січня на відзначенні 10-ої річниці історичного клубу "Холодний Яр" ми слухали його сатиричні пісні. На пам'ять про Тризубого Стаса пропонуємо вам статтю його друга Олександра Черненка.

Докладніше >>>



Історичному клубу "Холодний Яр" – 10 років!
19.1.2007

19 січня Козацьке братство бойового Звичаю "Спас" взяло участь у відзначенні 10-ї річниці від дня створення Історичного клубу "Холодний Яр". З вітальним словом на честь клубу виступив представник Козацького братства Олександр Корнієнко. В рамках вечора відбулася презентація двох нових видань клубу - книги спогадів полковника Армії УНР Якова Гальчевського "З воєнного нотатника" та нового перевидання відомої книги Дмитра Донцова "Націоналізм".



Святкування Водохреща
19.1.2007

19 січня Козацьке братство бойового звичаю "Спас" традиційно взяло участь у святкуванні Водохреща . Святкову програму складали: купання у Дніпрі, традиційні ритуальні бої "Лава на лаву" і боротьба навхрест.

Після цього спасівці відвідали святкову службу в церкві, де всім охочим освятили воду.



Христос народився. Славімо його!
10.1.2007

З такими словами ходили 8, 9 та 10 січня колядувати від хати до хати братчики СПАСу разом з заснованою минулого року в Києво-Могилянській Академії Школою коляди, підтримавши її великою кількістю людей, яким не байдужі наші рідні традиції. Приєднуйтеся й ви!



Захистимо Україну від фашизму!
4.1.2007

14 жовтня на козацьке свято Покрови українська громадськість відзначала День Українського Війська і річницю створення Української Повстанської Армії. Вже не вперше можна було спостерігати активізацію різних антиукраїнських сил. Листівки наступного змісту були розклеєні в центральних районах Києва:

ЗАЩИТИМ УКРАИНУ ОТ ФАШИЗМА!

Память павших за освобождение нашей Родины, память замученных, расстрелянных, искалеченных руками пособников фашистов - украинскими полицаями и бандеровцами, память Бабьего Яра, Освенцима, Хатыни, зов братских могил обязывает нас встать на защиту жертв фашизма, защитить Великую Победу советского народа над немецко-фашистскими захватчиками
14 октября становись в наши ряды!
к 9 часам утра приходи на Бессарабскую площадь в Киеве
Не позволим реабилитировать фашизм!
Наталия ВИТРЕНКО
Ответственный за выпуск В. Марченко. Тираж 3 тыс экз. Отпечатано в пресс-центре ПСПУ

Товаришка Вітренко вчергове продемонструвала приклад відвертої брехні та історичного невігластва. У Бабиному Яру було розстріляно 621-го члена ОУН, серед яких була визначна українська поетеса Олена Теліга. А яке відношення має ОУН чи УПА до Освенцима і Хатині взагалі незрозуміло.

Тож чи не пора вже назвати справжніх фашистів? Пропонуємо Вам матеріали, які висвітлюють їх життя і діяльність.

Сповідь чекіста – історія-зізнання колишнього солдата спецгрупи НКВД, яка під маркою бандерівців у 1944-1945 pp. проводила масові вбивства невинних людей на Тернопільщині.

Школа опричников – книга спогадів колишнього співробітника НКВД Олександра Бражнева, засудженого за «связь с контрреволюционным элементом» , що описує радянську політику терору в Україні 1937—1941 років, масові арешти в Харкові та Києві, звірства на Західній Україні, жорстоке катування невинних людей.



Жыве Беларусь!
3.1.2007

Пройшов рік після подій, які в черговий раз вивели з хиткої рівноваги соціально-економічне становище України. Різке і значне підвищення Росією цін на енергоносії, політичний тиск, антиукраїнська істерія в російських ЗМІ, новорічна телетрансляція перекривання "газового крану" для України... Цього року аналогічна ситуація повторилася у Білорусі. Висновки приходять самі: ніяке плазування перед Росією не допоможе вберегтися від її шаленого економічного і політичного тиску, тільки діючи адекватно можна відстояти свої інтереси. В цей нелегкий для Білорусі час, Козацьке братство бойового Звичаю "Спас" на знак підтримки наших братів білорусів публікує статтю "Білоруська національна ідея"(білоруською мовою). Живе Білорусь! Україна та козаки з вами!

Докладніше >>>


2.1.2007

Згідно рішення ухваленого на Колі 1.01.2007р.:
1. Головою Козацького братства бойового Звичаю "Спас" обрано чотника Козацької Варти "Сокіл", братчика Бабича Олександра Петровича.



2. Козацьке братство бойового Звичаю "Спас" припиняє своє членство у ВГО "Всеукраїнська Федерація "Спас".



2.1.2007

Козацьке братство бойового Звичаю «СПАС» з радістю вітає спадщанця, носія Звичаю Леоніда Петровича Безклубого з 60-річчям і зичить міцного здоров'я та душевної наснаги.



Козацьке братство бойового Звичаю «СПАС»
щиро вітає всіх з Новим Роком !!!
1.1.2007

Архів новин

Клуб "Спас"



Дані музичні твори розміщені з метою ознайомлення користувачів сайту з воїнською (зокрема козацькою і повстанською) та народною пісенними традиціями. Братство дякує авторам і виконавцям цих та подібних музичних творів за значний внесок у відновлення пісенних традицій.