Військове братство








Наша кнопка:


Наші партнери:



ГО ТУБД "Спас-Україна" не співпрацює, та не має жодного відношення до ВГО "Всеукраїнська федерація "Спас" та її регіональних структур.

Сухопутні війська Збройних Сил України
 

Нарукавна емблема
95-ї аеромобільної бригади

Сухопутні війська — найбільш численний самостійний вид Збройних Cил України, призначений для виконання завдань щодо відбиття ударів і розгрому угруповань противника на різних сухопутних театрах воєнних дій, утримання територій, районів та рубежів.

Вони складають основу Збройних Сил України і здатні проводити оборонні (контрнаступальні) операції та бойові дії тактичного, оперативного та оперативно-стратегічного масштабів.

Основою для формування Сухопутних військ стали війська трьох військових округів – Київського, Прикарпатського та Одеського, які на кінець 1991 року включали 14 мотострілецьких, 4 танкові, 3 артилерійські дивізії та 8 артилерійських бригад, 1 бригаду спецназу, 9 бригад протиповітряної оборони, 7 полків бойових вертольотів, частин технічного та тилового забезпечення.

Особовий склад Сухопутних військ налічує 73000 особи. На озброєнні Сухопутних військ: танки – 735 од., бойові броньовані машини – 2155 од., артилерійські системи калібру більше 100 мм – 892 од., бойові вертольоти – 72 од., інша зброя і техніка.

До 1996 року об’єднання, з’єднання та військові частини Сухопутних військ не мали окремого органу військового управління та підпорядковувались головному, у подальшому Генеральному штабу Збройних Сил України. Указом президента України від 23 травня 1996 року Сухопутні війська були визначені як окремий вид Збройних Сил України.

До складу Сухопутних входять наступні роди військ: механізовані й танкові війська, ракетні війська і артилерія, армійська авіація, аеромобільні війська, війська протиповітряної оборони.

Роди Сухопутних військ Збройних Сил України

Механізовані й танкові війська


30 окрема механізована бригада
під час тактичних навчань

Механізовані й танкові війська, що складають основу Сухопутних військ, виконують завдання щодо утримання зайнятих районів, рубежів і позицій, відбиття ударів противника, прориву оборони противника, розгрому його військ, захоплення важливих районів, рубежів і об'єктів, діють у складі морських та повітряних десантів.

Командувачем Сухопутних військ за підсумком навчань «Адекватне реагування-2011» (див. Примітка 1) кращим підрозділом у Сухопутних військ визначено 30-ту окрему гвардійську механізовану бригаду (м. Новоград-Волинський).

30-а окрема механізована бригада, входить до Об’єднаних Сил швидкого реагування.

 

Ракетні війська й артилерія


Злагоджена робота артилерійського розрахунку 100 мм гармати МТ-12. Навчання «Реакція-2005», Житомирський полігон.

Ракетні війська й артилеріяСухопутних військ складаються із з'єднань оперативно-тактичних і тактичних ракет, з'єднань і частин гаубичної, гарматної, реактивної та протитанкової артилерії, артилерійської розвідки, мінометних підрозділів та підрозділів протитанкових керованих ракет. Вони призначені для ураження живої сили, танків, артилерії, протитанкових засобів противника, авіації, об'єктів ППО та інших важливих об'єктів при веденні загальновійськової операції (бою).

 

Аеромобільні війська


Висадка повітряного десанту під час навчань «Форпост-2002», Житомирський полігон.

Аеромобільні війська призначені для виконання бойових завдань у тактичному та оперативному тилу ворога. З’єднання, частини і підрозділи аеромобільних військ діють у якості повітряних десантів та ведуть десантно-штурмові дії.

За підсумками проведених широкомасштабних навчань «Адекватне реагування-2011» (див. Примітку 1) 80-й окремий аеромобільний полк отримав звання кращого.

Підрозділи полку брали участь у веденні бойових дій в Республіці Афганістан. Військовослужбовці полку брали участь у спільних багатонаціональних навчаннях «Щит миру-95», «Щит миру-96», «Спільний сусід-97», виконували бойові завдання в складі стабілізаційних сил НАТО в Республіці Ірак.

 

 

Армійська авіація


Мі-24 атакує наземну ціль. Навчання «Реакція-2005», Житомирський полігон.

Армійська авіація призначена для дій безпосередньо в інтересах Сухопутних військ та виконує вогневі завдання, завдання бойового та тилового забезпечення.

Основними вогневими завданнями є нанесення ударів по військам противника, знищення його повітряних та аеромобільних десантів, рейдових, передових та інших загонів, висадка та підтримка з повітря своїх повітряних та аеромобільних десантів, ведення боротьби з вертольотами противника.

Українська армійська авіація є важливим військовим компонентом для виконання миротворчих місій. З березня 2001 року 20-й окремий вертолітний загін Збройних Сил України виконував завдання миротворчої Місії ООН в населеному пункті Хастінгс (Сьєрра-Леоне). Основними завданнями було перевезення персоналу Місії та вантажів, медичне транспортування, евакуація поранених, польоти спостереження, повітряне супроводження переміщення військ.

 

Війська протиповітряної оборони


Підрозділ зенітних гарматно-ракетних комплексів 2С8 «Тунгуска» на бойовій позиції. Навчання «Взаємодія-2010», Житомирський полігон.

Війська протиповітряної оборони Сухопутних військ призначені для прикриття військ від ударів противника з повітря у всіх видах бойових дій, при перегрупуванні та розташуванні їх на місці.

 

 

 

 

 

Примітка 1. «Адекватне реагування – 2011»

У період з 12 по 30 вересня в Збройних силах України відповідно до плану їх підготовки на 2011 навчальний рік відбулися дослідницькі командно-штабні навчання «Адекватне реагування - 2011». Такі навчання традиційно є своєрідним дзеркалом рівня готовності українського війська виконувати свої завдання.

Особливістю цього року стало те, що для проведення навчань «Адекватне реагування - 2011» були залучені всі органи військового управління від Генерального штабу до військових частин у їх перспективній організаційно-штатній структурі, які відпрацьовували дії щодо виконання сучасних та перспективних завдань в інтересах оборони держави.

На 15 полігонах ЗС України було проведено послідовно 42 різноманітні дослідницькі (тактичні, тактико-спеціальні, льотно-тактичні) навчання, у тому числі з виконанням етапів бойових стрільб і пусків ракет. Усього в них взяли участь 9,5 тис. військовослужбовців, близько 2,3 тис. одиниць різних зразків озброєння і військової техніки, зокрема 40 літаків, 31 вертоліт, 33 кораблі (катери, судна забезпечення).

Джерела:

  1. Національний військово-історичний музей.
  2. Видання “Біла книга – 2010. Збройні Сили України”. – К.: МО України, 2010.
  3. Адекватне реагування – 2011. Всеукраїнський інформаційно-аналітичний журнал «Камуфляж». №11, листопад (103) 2011.
  4. http://diaspora.ukrinform.ua/23.shtml

Клуб "Спас"




Дані музичні твори розміщені з метою ознайомлення користувачів сайту з воїнською (зокрема козацькою і повстанською) та народною пісенними традиціями. Братство дякує авторам і виконавцям цих та подібних музичних творів за значний внесок у відновлення пісенних традицій.