Військове братство








Наша кнопка:


Наші партнери:



ГО ТУБД "Спас-Україна" не співпрацює, та не має жодного відношення до ВГО "Всеукраїнська федерація "Спас" та її регіональних структур.

Збройні Сили  України
 7.12.2012
Військовослужбовці 80-го окремого аеромобільного полку під час міжнародних тактичних навчань «Кленова арка-2012». Військовий полігон Пабраде.
Литва. Вересень 2012 р.

Збройні Сили  України  -  це  військове  формування,  на  яке відповідно до Конституції  покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності.

У 2012 році рішенням Ради національної безпеки і оборони України прийнято нову Стратегію національної безпеки України та Воєнну доктрину України. Відповідно до  цих документів передбачається створення невеликого за чисельністю, але добре підготовленого, всебічно забезпеченого, мобільного та професійного війська. У серпні поточного року на базі повітрянодесантних та аеромобільних військових частин Сухопутних військ Збройних Сил України сформовано високомобільні десантні війська.

У 2012 році особовий склад Збройних Сил України продемонстрував високий рівень професіоналізму і вишколу під час командно-штабних навчань "Перспектива-2012", а також міжнародних військових навчань "Фарватер Миру-2012", "СіБриз-2012", "Репід Трайдент-2012" та "Слов’янська співдружність-2012".

Українські військовослужбовці під час багатонаціональних навчань підрозділів військ зв’язку «Комбайнд Ендевор – 2012». База об’єднаного симуляційного центру Європейського командування США поблизу м. Графенверу, Німеччина. Вересень 2012 р.

Активну участь українські збройні сили приймали в багатонаціональних навчаннях за кордоном, зокрема: "Кооператив Лонгбоу/Лансер-2012", "Ротаційні сили Чорноморського регіону-2012", "Комбайнд Ендевор-2012", "Світла Лавина-2012", "Кленова Арка-2012".

Результатом перелічених військових заходів стало всебічне вдосконалення рівня бойової підготовки, необхідного для виконання військовослужбовцями миротворчих, гуманітарних, пошуково-рятувальних та інших завдань. Сьогодні українські військовики виконують миротворчі завдання у складі місій ООН і НАТО. Групи українських миротворчих контингентів перебувають у Афганістані, Косово, Конго, Кот-д'Івуарі, Ліберії, Південному Судані та ін. Участь Збройних Сил України у миротворчій діяльності залишається важливою складовою зовнішньої політики нашої держави.

На кінець 2011 року органи військового управління Збройних Сил мають наступну структуру (схема):

•  стратегічний  рівень – Міністерство  оборони,  Генеральний  штаб, Озброєння, Тил, Головне управління оперативного забезпечення;
•  оперативно-стратегічний рівень – командування видів Збройних Сил;
•  оперативний рівень – управління армійських корпусів, повітряних командувань, Центр морських операцій, Центр військ берегової оборони, управління оперативних командувань, Територіальне управління "Північ";
•  тактичний рівень – Тактична група, управління бригад, полків.

Загальне керівництво Збройними Силами України здійснює Президент України, як Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України, а безпосереднє керівництво здійснює Міністерство оборони. Окремою складовою Міністерства оборони є Генеральний штаб – головний військовий орган з планування оборони держави та управління застосуванням Збройних Сил України.

Згідно Закону України "Про чисельність Збройних Сил України на 2012 рік" чисельність Збройних Сил України на 31 грудня 2012 р. має становити 184 000 осіб,  у тому  числі 139 000 військовослужбовців та 45 000 цивільних працівників.

До складу Збройних Сил України входять Сухопутні війська, Повітряні Сили, Військово-Морські Сили.

Сухопутні війська

Зенітні ракетні комплекси 9К 37М1 «БУК» на марші. Навчання «Реакція-2009». Полігон Широкий Лан, Україна. 2009 р.

Сухопутні війська — найбільш численний самостійний вид Збройних Cил України, призначений для виконання завдань щодо відбиття ударів і розгрому угруповань противника на різних сухопутних театрах воєнних дій, утримання територій, районів та рубежів.

Вони складають основу Збройних Сил України і здатні проводити оборонні (контрнаступальні) операції та бойові дії тактичного, оперативного та оперативно-стратегічного масштабів.

Структура Сухопутних військ включає:

Підрозділ зенітних установок ЗУ-23х2 в умовах навчального бою. Навчання «Форпост-2002», Житомирський полігон, Україна. 2002 р.

Західне та Південне оперативне командування, Територіальне управління “Північ”; 6-й, 8-й та 13-й армійські корпуси, до яких входять окремі механізовані, танкові, повітрянодесантні, артилерійські бригади, частини безпосереднього підпорядкування; ракетна та окрема аеромобільна бригада; Академія Сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного та Військова академія.

До складу Сухопутних входять наступні роди військ: механізовані й танкові війська, ракетні війська і артилерія, армійська авіація, аеромобільні війська, війська протиповітряної оборони.

Бойовий склад Сухопутних військ:
особовий склад – 68 000 осіб, бойові вертольоти – 72 од.,  бойові броньовані машини – 2 155 од., артилерійські системи калібру більше 100 мм – 892 од.

Повітряні Сили

Бойовий літак, штурмовик Су-25М1.

Повітряні Сили – один з головних носіїв бойового потенціалу та високо маневрений вид Збройних Сил України, який призначений для попередження про напад повітряно-космічного противника, захисту важливих адміністративно-політичних центрів і прикриття промислово-економічних районів, угруповань Збройних Сил, важливих військових та інших об'єктів від ударів з повітря, завоювання переваги у повітрі, авіаційної підтримки військ, висадки повітряних десантів та боротьби з десантами противника на землі і у повітрі, здійснення повітряних перевезень, руйнування та знищення військових, військово-промислових, енергетичних об'єктів, вузлів і комунікацій противника.

Повітряні Сили здатні уражати авіаційні, ракетні, сухопутні і морські угруповання противника, руйнувати важливі військові об'єкти в його тилу, підтримувати операції Сухопутних військ і Військово-Морського Флоту, вести повітряну розвідку в інтересах усіх видів Збройних Сил, здійснювати транспортування великих повітряних десантів з матеріальною частиною, забезпечувати маневр військ і доставляти їм матеріальні засоби повітрям.

Структура Повітряних Сил включає:

Вертоліт вогневої підтримки Мі-24ПУ1.

Повітряні командування "Захід", "Південь", "Центр", до яких входять бригади тактичної авіації, зенітні ракетні бригади та полки, радіотехнічна бригада, частини безпосереднього підпорядкування, а також тактична група "Крим"; Харківський Університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба; Державний науково-випробувальний центр; Бригади транспортної авіації; окремий полк дистанційно керованих літальних апаратів; об’єднаний навчальний центр Повітряних Сил.

Повітряні Сили у своєму складі мають повітряний та протиповітряний компоненти, які розподіляються на роди військ: бомбардувальну, винищувальну, штурмову, розвідувальну, військово-транспортну авіацію, зенітні ракети, радіотехнічні війська та спеціальні війська.

Бойовий склад Повітряних Сил:
особовий склад – 43 100 осіб, бойові літаки – 208 од., транспортні літаки – 39 од.

Військово-Морські Сили

Ракетний катер U-153 "Прилуки" ВМС України.

Військово-Морські Сили Збройних Сил України призначені для стримування, локалізації і нейтралізації збройного конфлікту, а при необхідності – відсічі збройної агресії з моря як самостійно, так і у взаємодії з іншими видами Збройних Сил України, військовими формуваннями, правоохоронними органами у відповідності з Конституцією України, законами України та іншими нормативно-правовими актами з урахуванням принципів і норм міжнародного права та загальних принципів військового мистецтва.

Структура Військово-Морських Сил включає:

Центр морських операцій (бригади надводних кораблів, частини безпосереднього підпорядкування); військово-морські бази (частини безпосереднього підпорядкування); морська авіаційна бригада; Центр військ берегової оборони (окрема бригада берегової оборони, окрема берегова артилерійська група, частини безпосереднього підпорядкування); Академія Військово-Морських Сил імені П.С. Нахімова; Навчальний центр Військово-Морських Сил.

Koрабель управління U510 "Славутич"
ВМС України.

Родами військ Військово-Морських Сил України є: надводні та підводні сили, морська авіація, війська берегової оборони, берегові ракетні війська та морська піхота.

Бойовий склад Військово-Морських Сил:
особовий склад – 14 700 осіб, бойові кораблі та катери – 26 од., протичовнові вертольоти – 8 од., протичовнові літаки – 4 од., танки – 41 од., бойові броньовані машини – 177 од., артилерійські системи калібру більше 100 мм – 52 од.

Перспектива розвитку Збройних Сил, згідно Стратегії реформування, передбачає до кінця 2017 року досягнення таких цілей:

  • зупинення зниження рівня боєздатності військ (сил);
  • забезпечення спроможностей Збройних Сил до виконання завдань оборони держави і міжнародних зобов’язань;
  • збереження кадрового потенціалу та професійних навичок офіцерів.

Відділ загальної інформації

Джерела:

  1. Національний військово-історичний музей.
  2. "Біла книга – 2011. Збройні Сили України" / Міністерство оборони України. – Київ, 2012.
  3. http://www.mil.gov.ua/

Клуб "Спас"




Дані музичні твори розміщені з метою ознайомлення користувачів сайту з воїнською (зокрема козацькою і повстанською) та народною пісенними традиціями. Братство дякує авторам і виконавцям цих та подібних музичних творів за значний внесок у відновлення пісенних традицій.