Військове братство








Наша кнопка:


Наші партнери:



ГО ТУБД "Спас-Україна" не співпрацює, та не має жодного відношення до ВГО "Всеукраїнська федерація "Спас" та її регіональних структур.

Архів новин за 2011 рік


Вітаємо з Новим роком!
31.12.2011

Вітаємо всіх читачів з наступаючим Новим роком! Дякуємо за увагу до нашого сайту.

В 2011 році наш сайт відвідало 55 536 чоловік з 62 країн світу (113 062 переглядів сторінок).

Країна Кількість відвідувань
Україна 48484
Росія 2198
США 230
Німеччина 183
Молдова 152

Докладніше >>>



Виборність у козацтві
22.12.2011

«В основі Звичаю нашого народу святого -
це змінюваність і гра свіжої крові знизу»

Леонід Петрович Безклубий


Старшина Братства в обговоренні річного звіту. 22.12.2011р.

В соціально-політичних теоріях під виборами розуміють процес висунення певною групою людей одного або кількох своїх представників для виконання якихось громадських функцій.

В козацтві виборність старшини була основою суспільного устрою, як результат досвіду життя багатьох поколінь, а порушення цього принципу у ХVIІ-ХVIІІ ст. призвело до занепаду козацтва в Україні.

Докладніше >>>



Карби
20.12.2011

«Спадщина усім українцям. Хто того вартий, і кому вона потрібна.»
(Л.П. Безклубий)
Слову навчити не можна, воно повинно погукати тебе.
(карб)

Декілька років тому до нас звернувся Анатолій Бондаренко з проханням прибрати з офіційного сайту Братства «Сокіл» карби та деякі інші матеріали цього ж порядку. Мотивація була наступною: через копіювання іншими інформаційними ресурсами свідомо чи несвідомо  у тексти вносяться недоречні зміни, а помилки множаться з геометричною прогресією. Й хоча процес «розконсервації», оприлюднення карбів, переказів, інформації про боротьбу спас-гопак тощо, як «ключиків» до Звичаю народного, був організований та запущений зовсім таки не нами (і це було виправдано ситуацією, що склалася на початку 90-х років), все ж з нашого сайту карби ми прибрали. Тим не менш, проблема залишилася невирішеною, оскільки далеко не тільки і не стільки наш сайт був першоджерелом розповсюдження згаданої інформації.

Карби і пара переказів – це, безумовно, далеко не вся звичаєва спадщина Леоніда Петровича Безклубого, але оскільки вони були найбільш розтиражовані, то опинилися в центрі уваги.

Докладніше >>>



ЗАЯВА
Козацького братства бойового Звичаю Спас «Сокіл»
16.12.2011

Бог суддя науковцям та тим, що беруться до справи, не розуміючи суті козацтва, та ще й починають вчити козаччині з писаного. Марна праця, бо народ наш мудріший за лукавство, що керується писаним (яке можна знищити, переписати, виправити, цензорувати тощо). Для боротьби з покруттям та брехнею в Україні є тисячоліттями перевірений спосіб – Слово. Те, що знає народ, передає від одного покоління до іншого, є Правда. Цей весь комплекс – світогляд, виховання, традиції отримали назву Звичай, він передається народними переказами. І все це від Бога…
(Інформаційний вісник №1, 21 грудня 1996 року, місто Одеса)

Українське козацтво переживає чергову фазу свого розвитку, яку можна назвати перехідною. Інерція 90-х років, з їхнім ентузіазмом та сподіваннями, практично вичерпалася. І зараз стало чудово видно те, що раніше ховалося за ейфорією і надіями на світле майбутнє козацтва та України: безідейність, непринциповість, інфантильність та відсутність волі до боротьби за козацький інтерес серед більшості представників «офіційного» козацтва. Зате на повну проявилися інші якості: палка любов до одностроїв, лампас, шароварів, фестивалів, театралізованих дійств, теоретизування та плекання особистої величі. Непомірна велич призвела до того, що з’явилися самопроголошені «характерники», «поважні козаки», «малі кола» та кілька «рад старійшин». Але на фоні цього розмаїття, чомусь не видно діючих козацьких громад і розуміння того, що таке козацтво і козацький Звичай.

Докладніше >>>



Нове на сайті
16.12.2011

Оновлено розділ «Про нас» - додано інформацію про старшину Братства.



12 грудня – день Сухопутних військ Збройних Сил України
12.12.2011

Нарукавна емблема
95-ї аеромобільної бригади

Сухопутні війська — найбільш численний самостійний вид Збройних Cил України, призначений для виконання завдань щодо відбиття ударів і розгрому угруповань противника на різних сухопутних театрах воєнних дій, утримання територій, районів та рубежів.

Вони складають основу Збройних Сил України і здатні проводити оборонні (контрнаступальні) операції та бойові дії тактичного, оперативного та оперативно-стратегічного масштабів.

Центральний клуб прикладної підготовки «Спас» висловлює подяку працівникам Національного військово-історичного музею за люб’язно надані нам інформаційні матеріали.

Докладніше >>>



Наша віра. Релігійність запорозьких козаків
29.11.2011

Продовжуємо публікацію статті "Наша Віра".

Завдяки російсько-імперській історіографії надзвичайно поширилася думка про запорозьких козаків, як ревних та вірних Церкві християн, для яких релігійні інтереси значили набагато більше ніж етнічні чи соціальні.

Треба відразу зазначити, що подібний підхід не можна вважати вірним, оскільки до XVIII-ХІХ століття релігійний, етнічний та соціальний фактори були тісно пов’язані. Національне питання «на повний зріст» постало лише в середині ХІХ століття. Крім того існує маса фактів, які вказують на хибність думки про козацтво, як християнський лицарський орден чи опору канонічного Православ’я.

Докладніше >>>



15.11.2011

У підсумку року Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" за фінансово-економічне сприяння та підтримку висловлює подяку козацькій артілі та її структурним підрозділам:


Студія дизайну "С-простір"

Юридична компанія "С-простір"

Виробник електронного обладнання
"S-electronix"

Консалтингова група "Колобок"

Туристичний портал "Ua-travel.info"


Наша віра
11.11.2011

«12 ноября 1708 года проклятье Мазепе было провозглашено в Москве. В Успенском соборе митрополит Стефан Яворский бросил в толпу, заполнившую огромный собор, гневные слова: «Изменник Мазепа за крестопреступление и за измену великому Государю буди анафема!» Архиереи, стоявшие за спиной митрополита, подхватили густыми голосами: «Буде проклят!». И так трижды» (Б. Заболотских, «Капитан четырёх морей»).




Докладніше >>>



День ракетних військ і артилерії
3.11.2011

Тактичний ракетний комплекс 9К79-1 «Точка-У» під час параду

3 листопада щорічно, починаючи з 1997 року, відзначається день ракетних військ і артилерії. Передумови започаткування професійного дня ракетників і артилеристів криються в далекому 1943-му.

Саме 3 листопада 1943 року в ході Київської наступальної операції артилерія 38-ї загальновійськової та 3-ї танкової армій відіграла вирішальну роль у прориві глибоко ешелонованої німецької оборони у міжріччі Ірпеня і Дніпра, чим забезпечила умови для визволення 6 листопада міста Києва. Щільність артилерії була однією з найвищих за весь період війни і сягала до 450 артилерійських і ракетних систем на 1 кілометр фронту.

Пропонуємо нашим читачам ознайомитись зі складом та озброєнням Ракетних військ та артилетрії Сухопутних військ ЗС України.



Підписання Договору
2.11.2011

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" вітає ГО "Центральний клуб прикладної підготовки "Спас" (м. Київ, Голова - Бабич Олександр Петрович) та ГО "Спортивний Клуб "Будівельник" (м. Запоріжжя, Голова - Лозовий Юрій Вікторович) з підписанням Договору про наміри щодо співпраці у створенні в місті Запоріжжя Школи виживання "Спас".



День Листопадового Чину. Створення ЗУНР
1.11.2011

Січові Стрільці біля ратуші у Львові

Розділені кордоном смерті, але з'єднані
зв'язком віри, ідеї і любові — живі та померлі
можуть собі взаємно помагати…
Степан Бандера

1 листопада 1918 року відбулася подія, яка увійшла в новітню історію України під назвою "Листопадовий чин". Група військовиків Українських Січових Стрільців на чолі з сотником Дмитром Вітовським, числом усього 1400 чоловік, в ніч на перше листопада провела у Львові військовий переворот, роззброївши австрійські війська і зайнявши державні установи, проголосила утворення Західноукраїнської Народної Республіки.

Докладніше >>>



Чорні клобуки
24.10.2011

Тема етногенезу козацтва, та українства взагалі, залишається досі недостатньо висвітленою. До цих пір офіційна історія не зробила остаточного висновку стосовно степовиків та їхнього внеску у формування слов’янських народів, зокрема українців.

Пропонуємо нашим читачам ознайомитися з роботою Ігоря Хруленка «Чорні клобуки на південно-східних рубежах Київської Русі», яка присвячена союзу племен степовиків, що стали частиною українського народу.



Пластуни
18.10.2011

Чорноморські пластуни

Продовжуючи тему Пластунства, публікуємо монографію Якова Герасимовича Кухаренка "Пластуни", люб'язно надану нам Відділом стародруків та рідкісних видань Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського. Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" висловлює подяку Олешко Юлії за сприяння у інформаційній діяльності.

Докладніше >>>



Річна атестація
17.10.2011

З 6 по 16 жовтня 2011 року Центральним клубом прикладної підготовки «Спас» було проведено завершальний польовий табір контрольно-залікового етапу підготовки. Зокрема, курсантами та інструкторами Клубу було складено заліки за такими напрямками:

- фізична підготовка;
- тактична підготовка;
- стрілецька підготовка;
- парашутна підготовка;
- марш-кидок (10 км) у складі групи з виконанням окремих спеціальних завдань;
- тощо.


14 жовтня 2011 року, вже традиційно, було проведено Стрілецьке Свято імені Отамана Бульби-Боровця за участю представників Київської, Рівненської та Олександрійської сотень Козацького братства бойового Звичаю Спас «Сокіл» та Благовіщенських козаків (Ульянівка). Цього року найбільш точну стрільбу за підсумком трьох етапів (стрільба по одиночній цілі; по рухомій цілі; по груповій цілі) показали братчики Бабич Олександр, Мельник Максим, Корнієнко Олександр, Олешко Олександр та Лагутін Андрій.



Козацьке братство бойового Звичаю Спас «Сокіл» окремо вітає ініціативу Сергія Кисляка (Олександрія), Петра Єремчука (Ульянівка) та Максима Мельника (Рівне) щодо участі у Стрілецькому Святі пам’яті героїв УПА.

По завершенні атестації відбулась нарада представників експериментальних груп Києва, Рівного та Олександрії, на якій було узгоджено програму вишколу з рукопашу гопки-спас та розширення сітки Клубів прикладної підготовки «Спас».

ФОТОЗВІТ >>>



Табір
3.10.2011

1-2 жовтня 2011 року Центральним клубом прикладної підготовки «Спас», в рамках контрольно-залікового етапу підготовки, проведено табір. Курсанти та інструкторський склад Клубу отримали теоретичні та практичні знання, а також пройшли перевірку рівня підготовленості за темами:

- медико-санітарна підготовка (індивідуальна аптечка);
- правила пожежної безпеки (інструкція із застосування    вогнегасника);
- індивідуальна безпека та поводження в екстремальних    ситуаціях (радіоелектронний зв’язок, спеціальні    засоби самооборони).



День Скорботи
1.10.2011

1 жовтня 1929 року в канві тривалої боротьби з українством розпочалися масові арешти членів так званої Спілки Визволення України - організації, вигаданої Сталіним, чим було покладено початок процесу тотального винищення української інтелігенції...

1 жовтня 1938 року розпочала експансію на схід нацистська імперська машина: в результаті Мюнхенської угоди, підписаної Гітлером, Чемберленом, Муссоліні і Даладьє (представниками так званої європейської спільноти), німецька армія отримала юридичне право на агресію і моральну підтримку продажної Європи.

Вперше був застосований принцип «захисту співвітчизників», як метод окупації, чим було виправдано захоплення та розподіл Європи нацистською Німеччиною та комуністичними Совєтами. В результаті злочинного зговору двох людиноненависницьких систем, породжених соціалістичною ідеологією, були окуповані землі цілого ряду європейських держав, в тому числі Польщі та України, та знищено десятки мільйонів людських життів, зокрема 20-ти мільйонів українців. Почалася Друга Світова…

В цей день Скорботи та вшанування жертв війни, людство схиляє голову перед пам'яттю борців за свободу та незалежність народів.

Козацьке братство бойового Звичаю Спас «Сокіл» на знак поваги до загиблих та живих учасників боротьби за Волю України створило Тризну на Биківнянських Могилах (Меморіал «Биківнянські могили»).

Слава Україні!


ФОТОЗВІТ >>>



УКРАЇНСЬКА КОЗАЦЬКА СПАДЩИНА –
БОЙОВИЙ ЗВИЧАЙ СПАС
29.9.2011

Пропонуємо увазі наших читачів продовження статті «Українська козацька спадщина – бойовий Звичай Спас». Третя частина статті відкриває публікацію робочих матеріалів до майбутньої книги про бойовий Звичай Спас.

Докладніше >>>



Семінар
28.9.2011

27 вересня 2011 року, в зв’язку з початком нового навчального року, з тренерсько-інструкторським складом Центрального клубу прикладної підготовки "Спас" (м. Київ, м. Рівне) було проведено семінарське заняття за темою «Колодач». На семінарі були розглянуті питання:


- легалізація холодної зброї колючо-ріжучої дії (ножа-колодача);
- особливості кваліфікації тілесних ушкоджень;
- прийоми та способи застосування колодача;
- окремі методи навчання та закріплення техніки володіння ножем (колодачем);
- специфіка рухових дій;
- психологічний, технічний та тактичний аспекти протидії озброєному противнику.

ФОТОЗВІТ >>>



Вітаємо!
28.9.2011

Козацьке братство бойового Звичаю Спас «Сокіл» вітає голову Рівненської сотні Мельника Максима та його дружину Ольгу з Святом народження Родини.

Братство приєднується до поздоровлень кожного з 240 гостей Весілля, зокрема голови Рівненської обласної ради Кічатого Юрія Святославовича, начальника відділу у справах сім’ї та молоді Рівненської обласної державної адміністрації Волинця Михайла Степановича, голови Рівненської міської організації ТСО України Дмитрука Володимира Івановича та військового комісара м. Нововолинськ полковника Євтушка Олександра Миколайовича.

Братство «Сокіл» вітає Рівненську сотню з новою козацькою родиною!

Слава Україні!



Залікові заняття
з парашутної підготовки
19.9.2011

17-18 вересня 2011 року в рамках розпочатого контрольно-залікового етапу підготовки відбулися залікові заняття за темою «Укладання парашутної десантної системи Д-6 серії 4»:

- огляд та підготовка парашута до укладання;
- укладання купола основного парашута;
- укладання строп основного парашута;
- укладання стабілізаційного парашута;
- підгонка та надягання підвісної системи;
- приєднання запасного парашута;
- контроль етапів;
- заповнення паспорту парашута.

Особовому складу першої зведеної групи було урочисто вручено книжки обліку стрибків з парашутом Міжнародної авіаційної федерації.
ФОТОЗВІТ >>>



Вітаємо
16.9.2011

Козацьке братство бойового Звичаю Спас «Сокіл» та Центральний клуб прикладної підготовки «Спас» вітають експерта-консультанта Клубу майора Заворотнього Віктора Петровича з 60-річчям та вступом у дійсні члени Товариства сприяння обороні України.



Діяльність націоналістичного підпілля в Кременчуці в роки німецької окупації. 1941-1943 рр.
15.9.2011

Герб Організації Українських Націоналістів

До цих пір в Україні продовжується неправдиве висвітлення підпільної діяльності націоналістичних організацій в часи Другої Світової війни. Антиукраїнські сили продовжують тиражувати байки про те, що українські націоналісти були пособниками німецьких окупантів, і їхня діяльність обмежувалася виключно Західною Україною, а більша частина України в цей час разом з усім радянським народом боролася «за Родіну, за Сталіна».

Щоб внести ясність у це питання та відкинути полуду антиукраїнської брехні, публікуємо роботу читача нашого сайту Миколи Твердохліба «Діяльність націоналістичного підпілля в Кременчуці в роки німецької окупації. 1941-1943 рр.», люб’язно надану нам автором. Широко використовуючи архівний матеріал, автор показує на прикладі міста Кременчука та Полтавщини реальну картину і масштаби діяльності націоналістичного підпілля, та відношення до нього німецьких окупантів.

Докладніше >>>



14.9.2011

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" висловлює співчуття братчику Котліну Олександру в зв'язку зі смертю батька Михайла Михайловича.



Найдавніші православні патріархати підтвердили неканонічність претензій РПЦ на Україну
6.9.2011


Московське православ’я було і залишається одним з трьох стовпів російсько-імперської ідентичності (наряду з «самодєржавієм» і «народністю»), тож не дивно, що його активно продовжують використовувати, як інструмент русифікації. Крім того, з часів монаха Філофєя та його ідеї «Третього Риму», Москва претендує на звання центру Православ’я (що може дати їй додаткові аргументи для захоплення інших православних держав) і намагається всіляко потіснити в цьому питанні Константинополь.

Проектом WikiLeaks було опубліковано дані про те, що в США і Вселенському Патріархаті серйозно розглядають можливість існування в Москві планів з перенесення (за допомогою турецького уряду) реального управління Вселенським Патріархатом у російську столицю і створення, таким чином, у Москві цього «Третього Риму». Уряд Туреччини, зі свого боку, також може бути зацікавлений у цьому проекті, оскільки впродовж багатьох років перешкоджає нормальному функціонуванню Вселенського Патріархату на території турецької держави і взагалі бажав би зникнення Вселенської Патріархії з турецької території. Останні події говорять про те, що ця інформація недалека від правди. Найдавніші православні патріархати  у дипломатичній  формі заявили про неканонічність претензій РПЦ на Україну.

Докладніше >>>



20-та річниця акту проголошення незалежності України
24.8.2011


24 серпня 1991 року – День проголошення або відновлення Незалежності України. Статус України 20 років по тому охарактеризувати як незалежний – складно, хіба що формально: один з найбільших у світі державний борг міжнародним фінансовим інституціям, які диктують свої вимоги (432 млрд. грн., що складає 39% ВВП України станом на початок 2011 року); політична залежність від Росії зумовлена енергетичною залежністю; жоден уряд не ставив пріоритетним український національний інтерес; недовіра абсолютної більшості суспільства діючій владі, тощо.  То ж що святкувати?

Пропонуємо увазі читачів спогади, думки про стан України та шляхи виходу з нього одного з авторів акту Незалежності Левка Лук’яненка «Люди обирали комуністів, бо були рабами».



Мисливство
23.8.2011

23 серпня 2011 року Центральним клубом прикладної підготовки «Спас» було проведено перше самостійне практичне семінарське заняття з мисливства. Козацьке братство бойового Звичаю Спас «Сокіл» висловлює подяку голові Рівненської сотні Мельнику Максиму та інструктору Клубу Василю Розі за сприяння в реалізації програми мисливської підготовки.



Стрілецька підготовка
22.8.2011

20 серпня 2011 року в зв'язку з підписанням угоди між Центральним клубом прикладної підготовки "Спас" (м.Київ), Олександрійською школою традиційного козацького бойового мистецтва Спас та Рівненською сотнею Козацького братства бойового Звичаю Спас "Сокіл" про створення експериментальних груп з прикладної підготовки (в рамках спільного проекту) відбулися демонстраційні заняття зі стрілецької підготовки.



Вітаємо
22.8.2011

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" вітає Віталія Сабадаша (Олександрійська сотня) з посвятою Колодачем на Спаса.



На Спаса
21.8.2011


17-20 серпня 2011 року відбулася погоджувальна рада між представниками Київської, Рівненської та Олександрійської сотень Козацького братства бойового Звичаю Спас «Сокіл».

Братчики підтвердили вірність Слову-договору про взаємодопомогу та спільний інтерес, до якого долучилися Благовіщенські козаки (Ульянівка), а також автор праці "Вільний спосіб життя. Незнищенна традиція воїнів-охоронців Краю та споконвічні принципи самоорганізації українців" Олександр Косуха.



Перереєстрація Клубу
17.8.2011

У зв’язку з розбудовою мережі, а також враховуючи отримані коментарі та поради від організацій-партнерів, зокрема ТСОУ, щодо власної діяльності та перспектив розвитку, київську міську громадську організацію «Клуб військово-прикладних систем бою» перереєстровано із внесенням змін до статуту організації у «Центральний клуб прикладної підготовки «Спас».



17.8.2011


Козацьке братство бойового Звичаю Спас «Сокіл» вітає Мельника Олексія Максимовича з набуттям членства у Рівненській сотні в якості експерта-консультанта з організаційного розвитку.



Річниця Братства
15.8.2011

15 серпня 2007 року Київська школа традиційного козацького бойового мистецтва "Спас", що діяла з 2000 року, була реорганізована в Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл".

Братство «Сокіл» вітає всіх братчиків з річницею, зокрема, осередки Братства у м. Олександрія (голова Кисляк Сергій), м. Рівне (голова Мельник Максим) та м. Київ (голова Корнієнко Олександр).



Клуб військово-прикладних систем бою
(Товариство сприяння обороні України)
15.8.2011

Клуб військово-прикладних систем бою (первинний осередок Товариства сприяння обороні України) вітає Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" з річницею створення та бажає добробуту, успіху і подальшого розвитку.

З повагою
Голова Клубу військово-прикладних систем бою,
Бабич Олександр Петрович



Подяка
15.8.2011

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" висловлює подяку братчикам Геннадію Мовчану та Петрові Билині за проявлену надійність та активність у роботі на користь Братства.



Парашутна підготовка
7.8.2011


6-7 серпня 2011 року інструктори та курсанти Клубу військово-прикладних систем бою продовжили виконання річного навчального плану парашутної підготовки.

ФОТОЗВІТ >>>



Про нас
4.8.2011

Київська міська громадська організація «Козацьке братство бойового Звичаю Спас «Сокіл» є добровільним об’єднанням громадян, головною метою діяльності якого є захист прав і свобод її членів, реалізація спільного інтересу на засадах батьківського досвіду-спадщини українського Ладу, козацького Звичаю і бойової традиції гопки-спас.

Братство «Сокіл» є невід’ємною складовою ідеї Звичаєвого козацького товариства на всю Україну, останній раз проголошеної Леонідом Безклубим від імені Кола Великої Покровської Ради у жовтні 1996 року (м. Чигирин).

Докладніше >>>



Тактичні заняття
2.8.2011


В рамках підготовки до проходження курсантами та інструкторським складом Клубу військово-прикладних систем бою контрольно-залікової річної атестації, 30 та 31 липня 2011 року в підрозділах було розпочато проміжні контрольні заняття.

Метою навчань була перевірка оволодіння навичками управління діями груп та окремих бійців з комплексним застосуванням засобів радіоелектронного зв’язку.

Зведена група "Зелені"


2.8.2011

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" висловлює співчуття братчику Петру Єремчуку в зв'язку зі смертю мами Віри Сергіївни.



23.7.2011

Клуб військово-прикладних систем бою вітає майора Заворотнього Віктора Петровича з набуттям членства в організації в якості військового експерта-консультанта.

      



Анатолій Лупиніс: “Мафія — майбутнє нашого політичного життя”
21.7.2011


Волога цвіль Європ лоскоче наші ніздрі,
Спекотних Азій тлін судомить рамена.
Чекає бій. Все інше буде... після.
Життя триває. Точиться війна.

Анатолій Лупиніс

Сьогодні Анатолію Лупиносу виповнилося б 74 роки. Анатолій Лупиніс був засновником і членом Проводу УНА-УНСО.

Пропонуємо читачам статті Анатолія Лупиноса “Мафія — майбутнє нашого політичного життя” та "Підстави нашої величі".



Іван Кожедуб
18.7.2011


Іван Кожедуб

Іван Кожедуб – один з багатьох вихованців ТСОАВІАХІМу, нині Товариство сприяння обороні (ТСО) України, які воювали на фронтах Другої світової війни – маршал авіації, тричі Герой Радянського Союзу.

Іван Микитович Кожедуб вважається найкращим асом авіації союзників часів Другої світової війни. Народився 8 червня 1920 року в селі Ображіївка, Сумська область. Українець.

Першим у світі збив реактивний винищувач, керуючи гвинтокрилим літаком. Здійснив 330 бойових вильотів, у 120-ти повітряних боях, за уточненими даними, збив 66 літаків (з них 2 американські винищувачі, що випадково прийняли його літак за німецький). За всю війну жодного разу не був збитий.

Пропонуємо вашій увазі статтю про життєвий шлях Івана Кожедуба «Я завжди намагався першим атакувати ворога...» (скорочено) Сергія Зятьєва.



Cтрибки з парашутом
13.7.2011

На виконання Комплексної програми підготовки, братчиками Київської сотні розпочато реалізацію вимог щодо оволодіння основами парашутно-десантної справи.

З 18 червня по 3 липня, на базі Центрального аероклубу ТСО України ім. О.К. Антонова (парашутна ланка), особовий склад першої зведеної групи пройшов повну передстрибкову підготовку та виконав самостійні навчально-тренувальні стрибки з парашутом (висота 900 метрів, парашут Д-6).

Козацьке братство бойового Звичаю Спас «Сокіл» висловлює подяку керівництву Клубу військово-прикладних систем бою за належну організацію парашутних стрибків.

Фотозвіт >>>


Конотопська битва
9.7.2011

"Цвіт московської кінноти, що відбув щасливі походи 1654 і 1655 років, загинув за один день, і вже ніколи після того цар московський не був у змозі вивести в поле такого блискучого війська. У жалібній одежі вийшов цар Олексій Михайлович до народу й жах охопив Москву. Удар був тим важчий, що був несподіваним; та ще після таких блискучих успіхів!
С. М. Соловйов, російський історик XIX сторіччя



Козаки добивають Московське Військо

В цей день, 1659 року козацьке військо на чолі з гетьманом Іваном Виговським завдало поразки московському війську під Конотопом, знищивши при цьому не менше 30 000 війська московитів, включаючи елітну кінноту, та захопивши у полон ворожих князів. Решту московської армії у її відступі переслідували аж до московського кордону. Після цієї битви Москва фактично залишилася незахищеною, та була охоплена панікою.

Докладніше про цю перемогу читайте у статті «Конотопська битва».



Товариство Сприяння Обороні України
8.7.2011

Цього року виповнюється 20 років з дня створення Товариства сприяння обороні України. Товариство є правонаступником ТСОАВІАХІМ та ДОСААФ і починає свою історію з 1927 року.

Протягом всього часу свого існування оборонне Товариство існує, як громадська патріотична організація з державною підтримкою, основною метою якої є сприяння обороноздатності країни та військово-патріотичне виховання населення. Організовуючи навчальний процес з прикладних видів діяльності шляхом створення стрілецьких тирів, воєнних гуртків, повітряних команд, аероклубів, тощо, пропагуючи серед молоді та дорослих військову підготовку, товариство готувало для країни мобілізаційний резерв.

Докладніше >>>



Увага!
Скоєно напад на редакцію газети “Український простір”!
5.7.2011

29 червня о 12-10 невідомі особи в формі працівників міліції, а також люди в цивільному у кількості понад 10 осіб скоїли напад на редакцію газети “Український простір”. Редакція знаходиться у приміщенні Харківського міського товариства “Спадщина”, на котре тривалий час діється тиск місцевою владою. Працівники редакції були заблоковані в кімнатах. Одночасно з цим нападники робили фотозйомку, запис відео та аудіо. Як пояснив головний редактор газети “Український простір” — основна мета нападу — зупинити діяльність української громадської організації “Спадщина” та газети “Український простір”, котра відстоює українські позиції. Про факт нападу повідомлений глава держави та міністр МВС України.

Джерело: http://cym.org.ua/tmp/110629160753N.html



Козацтво. Сучасність і перспективи
2.7.2011

В силу специфіки діяльності нашої організації, доводиться часто спілкуватися з різними людьми на тему козаччини: що це таке, чи існує вона в реальності, чи потрібна вона взагалі тощо. Нашими співрозмовниками були різні люди, від пересічних громадян до політиків і науковців. Результатом цих розмов стало розуміння того, що для більшості українців суть козаччини не є чіткою і зрозумілою, необхідність її існування видається сумнівною, а у тих хто особисто перебував у лавах сучасного козацтва або мав з ним справи залишилося серйозне розчарування і упередження щодо цього явища.

Проте, більшість визнавала, що наш погляд на козацтво не просто має право на життя, а повинен в це життя втілюватися.

Розглянемо в основних рисах, що ж таке козацтво на думку козаків-звичаєців та яка його роль в сучасному українському суспільстві.

Докладніше >>>



Румунія проти України: сценарії збройного конфлікту
1.7.2011

30 листопада минулого року президент Румунії Бесеску заявив, що через 25 років кордон між Україною та Румунією може пройти по Дністру. Рік тому депутат Європейського парламенту від Румунії, голова партії «Велика Румунія» Корнелій Тудор заявляв, що Україна - це штучна держава, яка «тримає румунські території», зокрема Північну Буковину (частина Чернівецької області), і «підписуючи з Україною договір про кордони, Румунія тримала думку, що сама Україна - проект неостаточний, а значить, можливо все». Під «можливо все» мається на увазі, звичайно, перегляд кордонів.

З якого ж це приводу румунські державні мужі набралися сміливості робити такі голосні заяви? Швидше за все на румунів дуже обнадійливо вплинуло рішення Міжнародного суду ООН щодо спірних територій в районі острова Зміїний. «Блискуча перемога української дипломатії», як назвали цю ганебну поразку ліберальні балакуни, коштувала Україні 1500 кв. км континентального шельфу (79,34% спірних територій) з запасами вуглеводнів, рівними річному споживанню України. Якщо президент та інші політики Румунії, яка є членом ЄС і НАТО, роблять такі заяви, і ні ООН, ні інші міжнародні інституції ніяк на це не реагують, напрошується висновок, що так звана «міжнародна спільнота» не має нічого проти територіальних претензій до України. А це означає, що даний конфлікт більш ніж реальний. Пропонуємо увазі читачів статтю Дмитра Тимчука, присвячену даній тематиці.

Говорячи про можливий конфлікт України з Румунією, навряд чи має сенс розглядати варіант початку повномасштабної війни з циклу «Киев бомбили, нам объявили, что началася война». З іншого боку, до повномасштабного збройного протистояння Румунії з Україною різної інтенсивності може привести воєнний (локальний) конфлікт, який може початися за різними сценаріями.

Докладніше >>>



120-річчя з дня народження Євгена Коновальця
14.6.2011

Євген Коновалець

У цей день, 14 червня 1891 року народився Євген Коновалець, засновник корпусу Січових Стрільців та Організації Українських Націоналістів, комендант Української Військової Організації. Євген Коновалець присвятив своє життя боротьбі за Українську Самостійну Соборну Державу з усіма етнічними землями. Він не полишав боротьбу ні за яких умов, ні після визвольних змагань, ні в еміграції.

Докладніше >>>



Клуб військово-прикладних систем бою

Коротка характеристика структурної побудови весняно-літнього циклу підготовки

12.6.2011

Відомо, що однією з найважливіших умов організації процесу підготовки бійців є планування. Планування вимагає не тільки глибоких знань закономірностей навчально-тренувального процесу, методики та її складових, форм та засобів тренування, але й практичного досвіду його організації, чіткого бачення мети та завдань, а також шляхів їх вирішення.
Серед цілого ряду таких закономірностей, як зв’язок між навантаженням та адаптацією, регулювання навантажень, принцип зростання навантаження та причини перевантаження тощо, ми виділимо дві: принцип періодизації та принцип реалізації.

Докладніше >>>



Вшанування козаків
6.6.2011

4 червня на честь Тризни по Запорозькій Січі представники Братства «Сокіл» поклали квіти до пам'ятника Тарасу Шевченку на Розритій Могилі, вшанували пам'ять Кобзаря та запорозьких козаків.

Оживуть гетьмани в золотім жупані;
Прокинеться доля; козак заспіва:
«Ні жида, ні ляха», а в степах Украйни —
О боже мій милий — блисне булава!»



Річниця руйнування Січі
6.6.2011


Руйнування Січі

236 років тому, влітку 1775 року, козацька старшина на чолі з Петром Калнишевським здала російським військам Запорозьку Січ. Докладніше про ці події читайте у статті Олени Апанович «Не пропала їхня слава. Передумови і наслідки скасування Запорізької Січі.».



70-річчя Василя Литвина
5.6.2011


4 червня представники козацького братства бойового Звичаю Спас «Сокіл» відвідали творчий вечір, присвячений 70-річному ювілею заслуженого артиста України кобзаря Василя Степановича Литвина, та привітали ювіляра з днем народження. Козацьке братство бойового Звичаю Спас «Сокіл» щиро бажає Василю Степановичу міцного здоров’я, сили та довгих літ.



Грай но, грай! Kобзарю вигравай!
Про походи і битви.
Знай но, знай! Ворожий сину знай,
Що козацтво не вбите!



Про Звичай
2.6.2011

Хвиля інтересу до Звичаю продовжує зростати. Питання світогляду і ідеології залишаються сьогодні більш ніж актуальними для українського козацтва. На доповнення до попередньої статті "Звичай", пропонуємо увазі читачів статтю козака з Уманщини Петра Єремчука.

Докладніше >>>



Річниця возз’єднання України та Кубані
28.5.2011


Землі, населені українцями у 1918—1920 рр.
Матеріали Мирної Конференції в Парижі.

28 травня 1918 року було укладено угоду між Гетьманом Павлом Скоропадським та головою Кубанської Законодавчої Ради Миколою Рябоволом про возз’єднання України та Кубані. Згідно цієї угоди Кубань отримала допомогу у вигляді коштів, зброї та амуніції. Планувалась військова підтримка Кубанської Народної Республіки, що переломило б хід військової компанії на користь Кубані та України.

Докладніше про боротьбу українців УНР та Кубані за відновлення України у своїх етнічних землях читайте у статті Дмитра Білого «Україна і Кубань в 1917-1921 роках. Шлях спільної боротьби».



Бій під Корсунем
26.5.2011


Діорама "Корсунська битва 1648 року".

26 травня 1648 року – день перемоги у Корсунській битві українських козацьких військ під проводом Богдана Хмельницького над коронними військами Польщі.

Пропонуємо вашій увазі розділ «Бій під Корсунем» з книги «Бої Хмельницького» Юрія Тис-Крохмалюка, що детально описує перебіг цього бою.



День Героїв
23.5.2011

Свято величі духу українських вояків. У 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив відзначити 23 травня як День Героїв.



Перший український козацький полк
імені гетьмана Богдана Хмельницького
18.5.2011


Вояки армії УНР, 1917 рік

18 травня - річниця створення 1917 року першого українського козацького полку імені гетьмана Богдана Хмельницького. Цей полк зорганізувався на добровільних засадах вояками Київського гарнізону.

Богданівський полк став опорою українського національного руху і основою створення Української Армії.

Докладніше про створення та участь у бойових діях першого українського козацького полку імені гетьмана Богдана Хмельницького читайте у споминах командира полку Степана Лазуренка.



Нове на сайті
16.5.2011

Оновлено розділ Звичай: розміщуємо уривок з архіву аудіозаписів Братства - Супойський переказ (читає Леонід Безклубий).



9 травня у Львові
11.5.2011


Фото: http://zaxid.net

Події 9 травня у Львові не на жарт сколихнули інформаційний простір. Президент Янукович дає розпорядження генпрокурору розібратися і знайти винних.

Державна Дума Російської Федерації закликає українську владу вжити заходів щодо «організаторів провокацій» у місті Львові 9 травня, і маються на увазі звичайно ж не організатори всієї цієї провокації з антиукраїнських організацій під керівництвом російських дипломатів.

Численні політологи розповідають про те, що націоналісти реалізували плани ПР, Росії і особисто Путіна, навіки зіпсувавши перед усім світом імідж Львова і всієї Галичини.

Докладніше >>>



День Матері
8.5.2011

Любі жінки, матері! Вітаємо Вас із днем Матері.

Нехай у Ваших серцях буде завжди по весняному сонячно, а на обличчях частіше з’являється усмішка!



Звичай
7.5.2011

Культура (наша Совість) – Звичай.
Притаманні нашій території, од
Карпат – Поділля – Тавроморщини – Донщини,
тільки нам, бо за тим тисячі років реального буття.
А ми живі, раз про це з вами гомонимо.
Значить є, значить особливо сьогодні вкрай необхідне.
(Л. Безклубий)


Нам відомі декілька збірок, що були сформовані на основі спадщини, яку зберіг і передав Леонід Петрович Безклубий. Такі собі стислі записники, які дають розуміння суті Звичаю, писаних зі слів самого Леоніда Петровича, або з його нотаток та листів. Та ніде ми не зустрічали його особистої розлогої відповіді на тему «Звичай – це…». Лише окремі короткі висловлювання, тези «на полях», характерні примітки у різноманітних текстах, особливим чином виправлених текстах відомих усім пісень та власних віршах тощо. Спроби описати Звичай, формалізувати і звести його до якогось "застиглого" звичаєвого права марні:

«Упродовж тисячоліть Звичай, тобто сукупність правил поведінки людей, в Україні було суворо заборонено записувати. Так намагалися запобігти викривленню змісту Звичаю (фарисейству) під час його тлумачення – написане вважалося мертвим, а також з метою безпеки – щоб ворог не дізнався про слабкі місця. До того ж у старі часи Звичай охоплював усі сторони життя людини – від того, як вести бойові дії, до розподілу праці та прибутків у громаді» (О. Косуха).

Докладніше >>>



30.4.2011

29 квітня представники Рівненської сотні Козацького братства бойового Звичаю Спас "Сокіл", у рамках інформаційної стратегії просування базових ідей звичаєвого козацтва на Рівненщині, передали до фонду Рівненської державної обласної бібліотеки книги (на правах рукопису) Олександра Косухи «ВІЛЬНИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ. Незнищенна традиція воїнів-охоронців Краю та споконвічні принципи самоорганізації українців» з підписом автора.



З Великоднем!
24.4.2011

Поштова листівка УПА (1944-1952 роки)

Докладніше >>>



Ліберальна українофобія
19.4.2011

В середовищі ідеологічних борців проти української України і проти України взагалі, однією з найпопулярніших тем є тема "злочинів УПА". Тема, звичайно ж, не нова. Подібні методи інформаційної боротьби використовувалися ще за часів розквіту Російської Імперії: «Гайдамаки не воины — Разбойники, воры. Пятно в нашей истории...». На що Великий Кобзар не вагаючись відповідав: «Брешеш, людоморе!». Але на відміну від Тараса Григоровича, сучасна українська ліберальна інтелігенція сором'язливо і винувато погоджується зі всіма ворожими звинуваченнями. Мало того, більшість лібералів починають з достойною найпідлішого раба готовністю вибачатися від імені всього українського народу за будь-які військові перемоги українських визвольних рухів від Хмельницького до Бандери, наче вони мають хоч якесь моральне право виступати від імені українського народу. Діяльність цих добродіїв-гуманістів інакше ніж деструктивною і антинаціональною не назвеш. Вона в чергове підтверджує той факт, що лібералів не можна і близько підпускати до державотворчих процесів.
На тему ліберальної українофобії пропонуємо увазі наших читачів статтю кандидата філософських наук Ігоря Лосєва "Нам треба, нарешті, визначитися".

...Я отримав премію імені Джеймса Мейса за громадянську позицію. Саме вона примушує мене сьогодні висловитися на правах рядового читача газети «День». Дуже багато духовних і соціальних виразок сучасної України, як у краплі води, відбивається в ставленні нашої ліберальної інтелігенції до українського збройного національно-визвольного руху. З одного боку, ці люди позиціюють себе як патріоти України, але водночас не визнають учасників визвольної війни 1940 — 1950 рр. на західних землях за те, що вони діяли «неліберально», «недемократично», «нетолерантно». Наскільки в принципі можуть бути «ліберальними» будь-які рухи, що ведуть збройну боротьбу, чомусь не запитують.

Докладніше >>>



Холодний Яр - 2011
17.4.2011

З 8 по 17 квітня 2011 року відбувся черговий плановий навчально-польовий табір «Холодний Яр» (2011). У заході взяли участь представники Київської, Рівненської та Олександрійської сотні Козацького братства бойового Звичаю Спас «Сокіл» (команди «Удай», «Кодра», «Бешка» та «Заграва»). Завданнями навчань було відпрацювання тактичних навичок, елементів взаємодії у групах та визначення рівня особистої підготовленості козаків.

Команди відзначені грамотами Товариства сприяння обороні України.Також, учасники польового вишколу вклонилися перед могилами та пам’ятними знаками звитяжців нашого Краю: скифів, коліїв-гайдамаків, холодноярських повстанців та партизан.



Зграй у Рівному
30.3.2011


27 березня Рівненська сотня Козацького братства бойового Звичаю Спас "Сокіл" провела перший у цьому році плановий навчально-тренувальний зграй. Сотня висловлює подяку київській громаді та Клубу військово-прикладних систем бою за сприяння у підготовці.



Козацький вишкільний табір
29.3.2011

Нарада: представники «зелених» та «червоних» уточнюють завдання.

З 24 по 28 березня 2011 року за планом навчальної роботи Козацьким братством бойового Звичаю Спас «Сокіл» та Клубом військово-прикладних систем бою було проведено черговий спільний польовий навчальний табір. Для курсантів групи «Кодра» оцінка, отримана за результатами табору та участь у заходах з відзначення кращих колективів Товариства сприяння обороні України, стали своєрідною «заявкою» на членство в ТСОУ.

Офіційно 24 березня у заходах оборонно-масового Товариства України Клуб військово-прикладних систем бою представили курсанти та інструктори групи «Удай».


«Зелені»: відпрацювали на відмінно.


Колодач. Питання і відповіді.
25.3.2011

У зв'язку з публікацією статті «Колодач» на офіційну адресу Козацького братства бойового Звичаю Спас «Сокіл» періодично надходять запити щодо можливого продовження цієї теми. Однак суть переважної частини листів зводиться до наступних моментів:
1. ТТХ даного ножа, начебто, не відповідають розумінню поняття «зброя». Тобто, на думку окремих осіб, цей ніж за своїми властивостями не може вважатися холодною зброєю і не є ефективним засобом ближнього бою. В основу цієї думки покладені різноманітні міркування, безумовно цікаві, але стовідсотково теоретичні;
2. Характеристики та особливості ножа не мають жодного значення: все залежить від вмінь та навичок самого бійця;
3. Які є можливості придбати колодач?
Оскільки всі інші міркування так, чи інакше обертаються навколо означених питань, то наша коротка відповідь, як здається, задовольнить переважну більшість тих, хто тим переймається.

Докладніше >>>



16.3.2011


14 березня 2011 року на 59-му році пішов з життя козак Анатолій Бондаренко (Батько Правда).

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" висловлює співчуття рідним та близьким померлого.



Інтерв'ю з Дорже Жамбо
12.3.2011


20 жовтня 2010 року козаки Братства відвідали єдиний офіційно зареєстрований в Україні буддійський монастир Шейчен-Лінг, який знаходиться у селищі Ольгинка Донецької області. Що ж привело козаків у таке, на перший погляд екзотичне місце? Справа в тому, що настоятель монастиря Дорже Жамбо Чойдже-лама на початку 90-х був осавулом Кальміуської паланки Українського козацтва, під час служби в армії був командиром розвідгрупи, і до цих пір є сотником ВО "Тризуб" ім. С.Бандери. Крім того, Дорже - спеціаліст з бойових мистецтв, психолог і взагалі надзвичайно цікава людина енциклопедичних знань. Не дивлячись на справи, яких у настоятеля монастиря і голови духовного Ордену немало, Дорже Жамбо прийняв козаків і погодився дати інтерв'ю. Релігія, політика і ідеологія, духовні та національні лідери, майбутнє козацтва і українства - далеко не повний перелік піднятих тем, тому в силу об'ємності, ми публікуємо інтерв'ю в скороченому вигляді, а інші його частини увійдуть до відповідних тематичних статей.

Докладніше >>>



Клуб військово-прикладних систем бою
(Товариство сприяння обороні України)
11.3.2011

У зв'язку зі збільшенням запитів стосовно напрямків роботи Клубу військово-прикладних систем бою, пропонуємо увазі читачів кілька офіційних документів, які розкривають деякі аспекти діяльності Клубу в поточному періоді.

Докладніше >>>



Репресивний апарат тоталітарного суспільства у боротьбі з Національно-Визвольним рухом в часи Другої Світової Війни
11.3.2011

Не хотілося б, аби помилки та старі образи, тенденційні підтасовування, фальшування фактів і подій усупереч логіці та здоровому глуздові тяжіли над сьогоднішнім днем і вносили недовіру у відносини між громадянами нашої молодої держави, як це було зі сталінським голодомором 1932—1933 рр. — геноцидом проти українського народу, Биківнею, Дем'яновим Лазом, Дрогобичем. Як і в питанні з голокостом, правда про національно-визвольну боротьбу нашого народу проти окупаційних режимів у 1930-х та 1950- х роках повинна восторжествувати. Для цього необхідно неупереджено переглянути та проаналізувати суспільно-політичні події тих часів в Україні, опираючись на нові архівні документи, які недавно стали доступними дослідникам.

Докладніше >>>



Тарас Бульба-Боровець
9.3.2011

Ой, не журися, рiдная мати - ще нам не кiнець -
За рiдну волю кличе до бою Бульба-Боровець.

Пiсня про УПА - "Полiська Сiч".



Представники Рівненської сотні Козацького братства бойового Звичаю Спас "Сокіл" вшанували пам`ять отамана, відвідавши його батьківщину, та поклавши квіти до, поки що, єдиного пам`ятника отаману у м. Березному Рівненської області.

9 березня виповнюється 103 роки з дня народження засновника і очільника УПА «Поліська січ» , Української Національної Революційної Армії, командира Парашутної бригади - Групи "Б" диверсантів, генерал-хорунжого Українського Вільного Козацтва Тараса Бульби-Боровця. Він був одним із тих, хто зміг організувати українців до боротьби з ворогами та закласти військові принципи, що на довгий час визначили характер цієї боротьби.

«Ми знали, що коли Німеччина нападе на СССР, то СССР автоматично стане на стороні союзників аж до закінчення війни. Це значить, що за допомогою Великобританії та ЗСА — СССР буде на стороні переможців. А це в свою чергу означає, що Україна залишиться далі в так званому Союзі аж поки не назріє конфлікт між комунізмом СССР та демократією заходу, якщо назріє взагалі.
Т.Бульба-Боровець, «Армія без держави» )

На пам’ять про славного  Отамана пропонуємо увазі читачів статтю-біографію Гурія Бухала «Тарас Бульба-Боровець» та уривок з книги «Армія без держави» , присвячений тактиці загонів УПА.



Інформаційна війна
8.3.2011

Протягом останнього місяця відбулася ціла низка заворушень у арабських країнах. У Єгипті і Тунісі заворушення привели навіть до зміщення діючих президентів. На черзі Лівія, в якій вже йде громадянська війна. Варто зауважити, що в усіх трьох країнах є нафта. І не дивлячись на соціальні гасла протестуючих, головною рушійною силою революційних подій в усіх трьох країнах стали так звані радикальні ісламісти. До питання радикального ісламізму ми ще повернемося, а зараз звернемо увагу на думку, висловлену багатьма західними експертами: революційні події в арабських країнах стали можливими завдяки поширенню в донедавна закритому ісламському світі інформації про рівень і умови життя в країнах європейської цивілізації. Не можна не погодитися з тим, що це твердження в певній мірі справедливе, і тоді ми прямо підійдемо до теми нашої статті – інформаційної війни.

Докладніше >>>



Київщина – земля героїв
6.3.2011

Історія нашої нації має величезну кількість яскравих прикладів героїки, честі, звитяги, жертовності, любові до свого народу та ненависті до його ворогів. Чимало яскравих сторінок у літописі української звитяги вписала Київщина (частина з них навіть задокументована в окупаційних архівах, на базі яких створена експозиція "Народна війна" ).

Але про свою історію мало лише пам'ятати, треба ще й брати з неї уроки. Щоб панувати на своїй, Богом даній землі, треба бути готовим до рішучих дій.

Пропонуємо вашій увазі статтю Євгена Костюка "Київщина - земля героїв" , про боротьбу за українську державність на теренах Київщини.



Закарпатські події
25.2.2011


19 лютого 2011 року співробітниками МВС було заарештовано голову Закарпатської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олега Куцина, його заступника Руслана Поливка та голову Ужгородської міської організації ВО "Свобода" Томаша Лелекача, коли вони  на автомобілі поверталися з партійної наради зі Львова.

21 лютого 2011 року Воловецький районний суд Закарпатської області ухвалив рішення звільнити свободівців з-під варти, а також пред'явив звинувачення за ч.2 ст.296 Кримінального кодексу України "Хуліганство", тобто "грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, вчинене групою осіб, яка передбачає обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на строк до чотирьох років" за підпал угорського імперського монумента на Верецькому перевалі. Тепер їх будь-якої миті можуть повторно заарештувати за цим звинуваченням.

Докладніше >>>



ТРЕНУВАЛЬНІ ПРОГРАМИ З ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ
(з методичних рекомендацій для членів Клубу військово-прикладних систем бою. Скорочено)
22.2.2011

Клуб військово-прикладних систем бою, як і будь який інший клуб, школа, секція, у яких відбувається вишкіл, має власну статистику звернень щодо можливості «позайматись». Зазвичай при першому контакті ми одразу називаємо ряд організаційних, загальноприйнятих вимог і тим на перший час обмежуємося, бо розуміємо, що для окремої категорії населення навіть отримання довідки від лікаря-терапевта означає повну мобілізацію усіх організаційних та фінансових можливостей людини. І все ж мусимо констатувати, що справжній шок переважна частина «новобранців» переживає в той день, коли їм пропонується від слів перейти до справи і продемонструвати власний рівень фізичної підготовленості. З метою зменшити психічне навантаження на тих, хто у майбутньому прийде до Клубу ми мусимо прямо заявити: хлопці, серед нас нема чаклунів, ми не практикуємо ніяких «енергетичних» чи «безконтактних» видів боротьби, ми не володіємо секретними методиками типу «Один дохлий проти п’ятнадцяти амбалів» ( і ніхто на світі поки що не зміг довести, що такі методики існують). Ми впевнені що в бойових зіткненнях частіше виживають та перемагають психічно і фізично підготовлені люди.

У нас майже все класично. Як казали древні греки: хочеш бути здоровим – бігай, хочеш бути сильним – бігай, хочеш бути розумним – бігай. Перефразовуючи слова древніх, які у цій справі, вочевидь, розбиралися непогано, скажімо так: доведеться працювати (зокрема і бігати). В силу обставин ми на певний час призупинили оприлюднення статей (а отже і власної позиції) щодо питань, пов’язаних з вишколом у громаді. Але ми розуміємо, що недостатній об’єм інформації на нашому сайті стосовно цього питання створює спотворене уявлення про організацію нашої діяльності, форми, методи та засоби, якими ми користуємося у досягненні власних цілей. Постараємося виправити ситуацію у найкоротший термін.

Докладніше >>>



Боротьба Кубані за Незалежність
Революція на північному Кавказі, зокрема на Кубані боротьба за Незалежність у 1917—1920 роках
16.2.2011

16 лютого 1918 року нащадки запорожців утворили Самостійну Кубанську Народну Республіку, яка за рішенням делегатів Законодавчої Ради Кубані, була прилучена на федеративних умовах до України. Цьому передував з'їзд українських громадських діячів та представників українського населення Кубані (30 грудня 1917 року), у резолюції якого було вказано “про приєднання Кубані до України”, а також постанова Української Чорноморської Ради (4 січня 1918 р. в Новоросійську): « а) просити Українську Центральну Раду про приєднання і включення нашого Краю в Укр. Нар. Рес.; …в) довести про це рішення до відома Кубанської Законодавчої Ради і висловити побажання, щоб Кубанський Військовий Уряд, який безсумнівно поділяє Велику думку об'єднання всього українського народу в одну цілу і міцну державу, підняв би подібне питання і відносно спорідненого і близького нам Кубанського Краю…» .

Нажаль, ні Кубань, ні Україна не змогли в той час втримати незалежність.Попереду були роки боротьби, терору, депортацій і голоду. Але Правда рано чи пізно переможе, бо жодна імперія не може існувати вічно.
Боротьба за незалежність Кубані і України триває.

До 93-ї річниці проголошення самостійності Кубані, пропонуємо вашій увазі книгу Василя Іваниса «Боротьба Кубані за Незалежність».

Докладніше >>>



Клим Савур
12.2.2011

12 лютого виповнюється 66 років з дня загибелі полковника УПА, командира УПА-Північ Клячківського Дмитра, більше відомого під псевдонімом Клим Савур.

Своєю невтомною працею, кипучою енергією, властивими йому організаторськими здібностями за короткий проміжок часу він добився створення потужних збройних сил УПА. Повстанські загони під його керівництвом у жорстоких боях з німецькими і московськими загарбниками загартувались, зміцніли й зросли у силі так, що на теренах Полісся і Волині зовсім прогнали окупантів та уможливили народові вільно жити і розвиватися.

Докладніше >>>



Графіка Ніла Хасевича
7.2.2011

4 лютого у львівській книгарні "Є" відбулася презентація видання "Альбом. Ніл Хасевич (1905-1952) ", яке впорядкував Богуслав Любів, що опікується Львівською галереєю українського військового однострою.

Ніл Хасевич — український художник-графік, активний громадський і політичний діяч, член Організації українських націоналістів і Української головної визвольної ради.

Мистецтво графіки було основним напрямком роботи Ніла Хасевича, як талановитого художника з власним новаторським стилем. З 1931 по 1943 р. роботи Ніла Хасевича експонувалися на 35-ти виставках, зокрема у Празі, Берліні, Чикаго, Лос-Анджелесі, де були відзначені дипломами та іншими престижними нагородами.

Та найбільше Хасевич прославився як ілюстратор летючок, листівок, підпільних видань, політичних карикатур, печаток, бланків для повстанців і навіть грошових знаків "бофонів". Його мистецтво "високо" цінувалося московськими окупантами.

Братство приєднується до організаторів презентації, тож пропонуємо до уваги наших читачів деякі з робіт Ніла Антоновича Хасевича.

Докладніше >>>



Вітаємо!
5.2.2011

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" вітає Радомира Павленка, а також його батьків - братчика Вадима та Марину Павленків з Днем народження!

Малюку вже виповнився 1 рочок.

Козацькому роду нема переводу!



ПОЛЮВАННЯ НА ВБИВЦЬ ЩЕ НЕ ВІДКРИТО
3.2.2011
  «На жаль, ми змушені існувати у невеселій реальності, де прийнято зраджувати мертвих друзів і де нам ще довго будуть втовкмачувати, що причиною загибелі Анатолія Єрмака стала ожеледиця».

Тарас Махно

11-12 лютого 2003 року засобами масової інформації було доволі оперативно розповсюджено повідомлення наступного змісту:

«Загинув Анатолій Єрмак, народний депутат минулого скликання
У вівторок увечері в Запорізькій області загинув народний депутат України другого та третього скликань, котрий входив до об’єднання “Антимафія”, Центральної ради Української республіканської партії “Собор”, Анатолій Єрмак. Як зазначили в Центрі громадських зв’язків МВС України, на трасі Запоріжжя—Маріуполь неподалік міста Пологи Запорізької області водій автомобіля ВАЗ 2107 Микола Єрмак виїхав на смугу зустрічного руху та зіткнувся з вантажним автомобілем МАЗ. У салоні легковика знаходилися, окрім водія, помічник народного депутата України Григорія Омельченка, народний депутат України минулого скликання Анатолій Васильович Єрмак та його син Олександр Анатолійович Єрмак. Через дорожньо-транспортну пригоду Анатолій та Микола Єрмаки загинули. Олександра з тілесними ушкодженнями госпіталізували до центральної районної лікарні. За попередніми даними, потерпілі поверталися до Херсона з села Кінські Роздори Пологівського району Запорізької області, де були на похороні. Нині на місці аварії працює слідчо-оперативна група. До міста Пологи Запорізької області виїхали керівники Управління МВС України в Запорізькій області та Департаменту ДАІ МВС України».

Пропонуємо Вам статтю Тараса Махна, що побачила світ у 2008 році, тобто через п’ять років після трагедії, і яка як діагноз лікаря досить чітко називає «олімпійську» хворобу – амнезія.

Також до статті ми додаємо власні коментарі, які, як на нашу думку, можуть викликати певний інтерес тих, хто вбачає у назві статті гасло-заклик, але без частки «не».

Докладніше >>>



Нове на сайті
30.1.2011

Пропонуємо до уваги читачів вибрані статті нашого брата-козака з Білорусі Володимира Поветкіна: Болевые приемы на кисть у запорожцев , О болевых, о Спасе, гопаке и танцах... , Воины-звери .

Пан Володимир народився на Луганщині, де і отримав виховання від діда, який пробудив в ньому інтерес до козацької традиції і навчив тому що сам знав.

І куди б потім не заносило Володимира Поветкіна життя (а довелося йому пожити і в далекій Магаданській області), але козацьке зерно, закладене дідом на Українській землі, залишилося з ним і проросло.

Зараз пан Володимир живе з родиною в Білорусі, має власну школу бойових мистецтв і багатьох успішних вихованців. А головне - він правдивий козак-звичаєвець і білоруський патріот, як і козаки його громади.

Вже п’ятий рік Братство підтримує зв’язок і співпрацює з білоруськими козаками, сподіваємося що все заплановане нами, в тому числі і в цьому році, вдасться.

Слава Україні! Жыве Беларусь!



Крути
30.1.2011

Про бій під Крутами було написано багато історичних розвідок, публіцистики і навіть поезії. Цей бій став легендою ще за часів УНР, а реальна подія і чинники, що призвели до такої ситуації, були непомітно зміщені на "задній план".

Досить тверезо і реалістично передумови і сам бій під Крутами описав полковник Віктор Роєнко в своїй статті "Крути" (Гамільтон-Київ, 1993-1994 р.р.):

"Найавторитетнішим джерелом опису бою під Крутами є звіт командуючого військовою частиною, яка вела бій під Крутами - тоді сотника А. Гончаренка. Цей звіт про перебіг бою ми й беремо за основу сьогоднішньої теми. В часі виголошення IV Універсалу Українською Центральною Радою, командував українським військом полковник Капкан. Він ще в грудні 1917 році вислав на оборону надзвичайно важливого вузла залізничного, на станції Бахмач, старший курс Першої ім. гетьмана Б. Хмельницького Юнацької військової школи під командою Ген. Штабу сотника Носенка.

Докладніше >>>



Ювілей Івана Гончара
27.1.2011

Сучасна козаччина повинна стати тією могутньою силою, з якою повернеться здоров’я нації, вона має покласти край русифікації українців – цьому великому лиху…

Україна піде тим історичним шляхом, на якому її зупинила імперія. Ще збереглася молодь з прадідівським характером. Слід спрямувати її правильно."

(Іван Макарович Гончар, 10.09.1992 р.)


27 січня виповнюється 100 років від дня народження Івана Макаровича Гончара (27.01.1911-18.06.1993) - видатного українського громадського діяча, скульптора, художника, Духовного Батька Українського Козацтва (він був єдиним кому було довірено цю почесну посаду і сталося це в липні 1992 р. на Великій Козацькій Раді в Переяславі-Хмельницькому), справжнього Хранителя Священного Духу нашого народу.

Іван Гончар у розділі "Видатні постаті України"



Вічна пам'ять
26.1.2011

26 січня 2008 року Батько Леонід Безклубий приєднався до наших предків в Лаві Безсмертних. Вічна пам'ять дійсним родовим Козакам, що скрізь віки боротьби, донесли Культуру досвіду нашого Ладу, суть родового та бойового Звичаю, Спадщину, яка дала сучасні сходи - молодь з прадідівським характером, борців за Україну і українське.

«Те, що це справа життя вашого ви зрозуміли. А що то для нашого народу і України в час цей зорезаповітний, через діло своє зрозумієте пізніше, може й увесь Світ… Радий, що виросли, що спадщина дала сходи і майбутній господар України як і колись, пішов у Бій за свій-наш Інтерес – Лад!» (Л. Безклубий).

Пропонуємо увазі читачів статтю Ігоря Лєбєдєва "Гопак и совесть" (журнал "Техника молодежи" №9, 1988р.). До цієї статті Леонідом Безклубим було написано лист-відповідь "Интерес моей мысли" , який прорвав завісу мовчання над українським бойовим Звичаєм.



Соборність
24.1.2011

В багатьох містах України відбулося святкування Дня Соборності. Були проведені гучні політичні акції, виголошені полум’яні промови… Але в більшості випадків День Соборності став лише приводом для вирішення поточних політичних справ, а про саму соборність нагадували переважно лозунги типу «Схід і Захід разом». Лише один епізод цьогорічного святкування дійсно привернув увагу до питання соборності, це виступ на львівському вічі президента Благодійного фонду "Україна-Русь" Ростислава Новоженця: " Говорячи сьогодні про Соборність, ми здебільшого говоримо про єднання Сходу і Заходу. Але це – не зовсім так, бо творці Акту Злуки вкладали в слово "Соборність" об’єднання всіх українських етнічних земель в одній українській державі…Ми втратили Лемківщину, Надсяння, Холмщину, Підляшшя, яке відійшло до Польщі, Берестейщину, Гомільщину, що відійшла до Білорусі, Стародубщину, Східну Слобожанщину, врешті-решт, Кубань, яка 28 травня 1918 року об’єдналася з Україною. Ми втратили Придністров’я, Мараморощину, Південну Буковину, яка ще сьогодні в Румунії. Отож у нас сьогодні немає Соборності, але ми повинні до того прагнути ".

Докладніше >>>



Звернення ВО “Тризуб” ім. Степана Бандери та ВО “Жіноча Січ” до українців

НЕ ДАЙТЕ ЗАКУВАТИ СЕБЕ В КАЙДАНИ! БОРІТЕСЯ!

16.1.2011


Режим внутрішньої окупації на чолі з януковичами-азаровами-литвинами посилює переслідування українських патріотів. Після узурпації влади шляхом конституційного перевороту бандугрупування “Партія регіонів” та його приспішники використовують будь-які бандитські методи на шляху знищення тих, хто відчуває і називає себе українцем.

Окупаційний режим, реалізовуючи програму “Україна без українців”, розпочав широкомасштабний наступ на все українське. Безпідставні репресії проти опозиційних політичних сил, націоналістичних організацій, незалежних журналістів і письменників стали нормою життя в державі Україна. Попри всі декларації про європейський вибір, демократію та законність, кліка Януковича впевнено скеровує країну до кримінально-олігархічної диктатури. Відчуваючи хиткість свого становища і стрімко зростаюче невдоволення народу, внутрішньо-окупаційний режим намагається за будь-яку ціну знищити все, що може чинити спротив – економічно незалежних підприємців, політиків і партії, які не продалися Партії регіонів, діячів культури та ЗМІ, які мають національний світогляд. А насамперед націоналістів, які своєю ідеологією здатні підняти націю на боротьбу.

Докладніше >>>



Росіяни, руські чи… москалі?
15.1.2011

Мапа французького картографа Боплана 1648 року. Сучасна Росiя - це "Moskovie", а Україна - це "Ukraina".

Нещодавно офіційний представник російської держави, Генеральний консул РФ у Львові Євген Гузєєв заявив , що «проект Україна» було створено Австрією для того, аби відділити її від Росії, а українську мову завезли до Львова більшовики. Не зважаючи на те, що Євген Гузєєв не професійний історик і філолог, він дозволяє собі в образливій для українців формі висловлювати власні історико-філологічні висновки, які, звісно, нічого спільного ні з наукою, ні з дипломатією не мають. Мабуть, приклад з Петром Чернишовим його ні чому не навчив.

Щоб з'ясувати деталі етнонаціонального становлення українців та росіян, які так несподівано потрактував офіційний представник російської держави, пропонуємо вашій увазі статтю Андрія Гануса «Росіяни, руські чи… москалі?» , з коментарем Братства.



Щедрий вечір, добрим людям!
13.1.2011

"Нема нічого в світі більш гордого, ніж зі зброєю в руках, захищати свою націю і свою землю. Коли сідаємо до Святої Вечері, на кожному столі повинна стояти одна порожня тарілка для українського воїна, місце для тих, хто не пошкодували свого життя під Бродами, в Чорному Лісі, в повстанських рейдах, в лавах дивізії, в рядах УПА, - в рядах українського війська." (Володимир Тюн).

Пропонуємо вашій увазі статтю Марії Климчак «Повстанська колядка» про пісенну творчість героїв національно-визвольної боротьби середини XX ст., в колядках і щедрівках яких переплетено і смуток за полеглими у священній, справедливій та благородній боротьбі з безбожними окупантами, і в той же час завзяття і віра в вільну Україну :

Нова радість стала, вже УПА повстала,
До УПА іде весь нарід добиватись права.
По всій Україні вороги панують,
Нашу неньку Україну усюди плюндрують.
Вже УПА повстала з синів України,
І не зроблять воріженьки з наших сіл руїни.
Не сумуй, народе, клянемося нині,
Що збудуєм тобі волю і славу Вкраїні.



Духовна окупація
12.1.2011

В Україні знову набирає обертів проект духовної колоніалізації нашої держави. Методи цього проекту вже з перших днів характеризуються, як репресивні, провокативні та шахрайські - МП під прикриттям кримінальної окупаційної адміністрації здійснює масове захоплення храмів УПЦ КП, таємно реєструючи за фальшивими документами зміни до статутів незаконно переводять парафії Київського Патріархату в юрисдикцію Московського Патріархату, тобто Російської Православної Церкви. Про це нещодавно повідомив в своїй заяві для засобів масової інформації Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Докладніше >>>



Події навколо пам’ятника Сталіну в Запоріжжі
5.1.2011

31 грудня 2010 року в Запоріжжі було нарешті «демонтовано» пам’ятник Сталіну.

Злочинна бездіяльність влади, невиконання нею законів, змусила українців вдатись до активних дій, починаючи від обливання фарбою(26 травня 2010 року, 60-ти річним С. Новіковим з Запоріжжя, обезголовленням «бюсту» Сталіна 28 грудня 2010 року невідомим мобільним підрозділом ВО „Тризуб” ім. С.Бандери, і закінчуючи 31 грудня 2010 року остаточною ліквідацією ідола міжнародного терориста, якого Запорізький обком компартії намагався, після події 28 грудня, «реанімувати» до 3 січня 2011-го.

Докладніше >>>


Архів новин

Клуб "Спас"



Дані музичні твори розміщені з метою ознайомлення користувачів сайту з воїнською (зокрема козацькою і повстанською) та народною пісенними традиціями. Братство дякує авторам і виконавцям цих та подібних музичних творів за значний внесок у відновлення пісенних традицій.