Військове братство








Наша кнопка:


Наші партнери:



ГО ТУБД "Спас-Україна" не співпрацює, та не має жодного відношення до ВГО "Всеукраїнська федерація "Спас" та її регіональних структур.

Архів новин за 2012 рік


З Новим Роком та Різдвом Христовим!
31.12.2012

Вітаємо відвідувачів нашого сайту з наступаючим Новим Роком та Різдвом Христовим! Дякуємо за увагу до нашого сайту.

За традицією публікуємо річну статистику відвідування сайту: в 2012 році наш сайт відвідало 55 078 чоловік з 63 країн світу (106 300 переглядів сторінок).

Для підтримання святкового зимового настрою пропонуємо до уваги наших відвідувачів святкове відео з архіву Братства. Веселих свят!

 

Докладніше >>>



Козацький новий рік
22.12.2012

Старшина Київської сотні Братства "Сокіл" вітає козаків України зі святом Козацького Нового Року - народженням Кола.



Курс стрілецької підготовки
21.12.2012

З 18 грудня 2012 року групою інструкторів Центрального клубу прикладної підготовки «Спас» розпочато курс стрілецької підготовки* на базі тиру спортивно-технічного центру «Відродження» ТСО України (м. Київ). Метою курсу є підвищення кваліфікації та отримання офіційного статусу інструктора зі стрілецької підготовки ТСОУ.

Докладніше >>>



Усташі. Хорватія в боротьбі за волю (оновлено)
21.12.2012

16 листопада 2012 року відбулася подія, яка органічно продовжила тему нашої статті: міжнародний військовий суд ООН в Гаазі визнав невинними у військових злочинах заарештованих раніше хорватських генералів Анте Готовіну та Младена Маркача. Генерал-полковник Анте Готовіна, який безпосередньо керував операцією «Буря», що принесла хорватам блискавичну перемогу над сербськими сепаратистами, був заарештований у 2005 році і засуджений до 24 років ув’язнення. Видача генералів, що керували останніми військовими операціями у сербо-хорватській війні, була однією з умов для вступу Хорватії в ЄС. Така постановка питання викликала масові протести серед хорватів, які не бажали розплачуватися за вступ до ЄС свободою своїх героїв. Результатом арешту генералів та інших політичних вимог став фактичний провал референдуму щодо вступу Хорватії до ЄС. Таким чином, запланований на літо 2013 року вступ Хорватії до ЄС опинився під загрозою зриву.

Докладніше >>>


Збройні Сили  України
7.12.2012

До дня Збройних Сил України пропонуємо нашим читачам ознайомитись з короткою інформацією про органи управління, структуру, бойовий склад сучасного українського війська та його діяльність у 2012 році.



Товариство сприяння обороні України
1.12.2012

З 2010 року Центральний клуб прикладної підготовки «Спас» активно співпрацює з Товариством сприяння обороні України у напрямку військово-патріотичної роботи. На базі Клубу створена первинна організація київської міської організації Товариства. Пропонуємо читачам ознайомитись з цілями та завданнями, структурою та діяльністю Товариства сприяння обороні України.



Докладніше >>>



ГОЛОДОМОР.
Bellum ante portas*
26.11.2012
 

"Страшная  резня  и  погромы  были  учинены  немецкими  захватчиками  в украинской столице - Киеве. За  несколько  дней  немецкие  бандиты  убили  и растерзали  52  тысячи  мужчин  и  женщин,  стариков  и  детей,  безжалостно расправляясь со всеми украинцами, русскими,  евреями,  чем-либо  проявившими свою преданность Советской власти".

Зі стенограми засідання військового трибуналу.
"Преступления против мирного населения",
виступ помічника головного звинувачувача від СРСР
Смирнова. Нюрнберг, лютий 1946 р.

 

"В своем докладе Муравьев так описал штурм Киева: "Я занял город, бил по дворцам и церквям… бил, никому не давая пощады! 28 января Дума (Киева) просила перемирия. В ответ я приказал душить их газами. Сотни генералов, а может и тысячи, были безжалостно убиты… Так мы мстили. Мы могли остановить гнев мести, однако мы не делали этого, потому что наш лозунг — быть беспощадными!" Муравьев первым в Гражданской войне использовал отравляющие газы (причем сам в этом признался), запрещенные всеми международными соглашениями как изуверское оружие…Только за неделю было уничтожено от двух до трех тысяч киевлян".

Савченко В. А. "Двенадцать войн за Украину".

 
"Я - націонал-більшовик".
Йозеф Геббельс.

 


Повстанці з Холодного Яру Боровицької сотні
Павла Солонька. 1922 р.

У 1921-му році боротьба українства з ідеологією політичного бандитизму, що організувалася на той час у вигляді комуністичної партії більшовиків на чолі з німецьким агентом Бланком-Леніним та іншими прихильниками параноїдальної ідеї «світового царства», увійшла в нову стадію загострення.





Докладніше >>>



Карацюпа Микита Федорович*.
Пластун від Бога.
21.11.2012


М.Ф. Карацюпа, 1936 р.

«За повільністю його рухів була прихована здатність до миттєвої реакції в хвилину зустрічі з ворогом. Він міг пробігти 30-50 та більше кілометрів надскладною місцевістю, в дощ, стужу, завірюху та, незважаючи на небезпеку, з надто скромним за нинішніми часами спорядженням – карабіном, маузером та вірним помічником в бойових справах кудлатим Індусом**, стати до бою та затримати озброєних до зубів порушників кордону». Так описували радянські засоби пропаганди легендарного прикордонника, Героя Радянського Союзу, полковника Микиту Карацюпу.   

На жаль, його ім'я, як і ім’я тисяч інших українців, що прославили свою націю,  несправедливо забуто в самій Україні. За 20 років служби на кордоні Микита Федорович брав участь у 120 бойових зіткненнях, затримав 338 порушника кордону та знищив 129 диверсантів. Сам був неодноразово поранений та контужений.

Окрім того, що Микита Федорович був надзвичайно вправним прикордонником, він вніс великий внесок у розвиток службового собаківництва. Його теоретичні та практичні розробки стали основою методики радянської школи службового собаківництва і залишаються актуальними й донині. За своє життя Микита Карацюпа підготував близько 1000 слідопитів – висококласних майстрів воєнної справи.

Докладніше >>>



Спогади про святкування 500-річчя українського козацтва
(оновлено)
20.11.2012

Пропонуємо до уваги відвідувачів сайту Братства нову книгу нашого постійного читача Миколи Твердохліба «Україна відзначає 500-річчя козацтва», люб’язно надану нам автором. У своїй роботі пан Микола висвітлив події, які започаткували новий етап в давньому житті українського козацтва. Особливої цінності матеріали книги мають з огляду на те, що автор сам був учасником багатьох описаних подій. Цією публікацією ми розпочинаємо цикл статей, присвячених історії сучасного українського козацтва.

Докладніше >>>



Вітаємо!
1.11.2012



Фотовиставка: "Служу українському народу і спецназу!"
31.10.2012

З 22 по 30 жовтня 2012 року в Києві в приміщенні Українського дому проходила фотовиставка "Служу українському народу і спецназу!" присвячена історії та життю підрозділів спеціального призначення.

Метою проекту є підвищення рівня поінформованості громадян України про спецпідрозділи України, які відрізняються високим рівнем професійної підготовки та здатністю виконувати завдання у найбільш екстремальних та непередбачуваних обставинах. Організатором виставки є Міжнародний благодійний фонд "Військове братерство", що заснований офіцерами запасу. Одним з головних завдань фонду є створення механізму підтримки військовослужбовців звільнених у запас або у відставку, що дозволяє передати їх професійний досвід молодому поколінню. Пропонуємо читачам нашого сайту фотозвіт з даної виставки. Дана інформація публікується з люб’язної згоди організаторів виставки.

Докладніше>>>



Проведено перевибори
20.10.2012

19 жовтня 2012 року за рішенням козацького Кола було проведено перевибори отамана та старшини Київської сотні Козацького братства бойового Звичаю Спас «Сокіл». Отаманом обрано Олександра Олешка. Вітаємо новообраного отамана!



Марш Боротьби УПА
15.10.2012

14 жовтня 2012 року козаки Братства "Сокіл" взяли участь у заходах, присвячених святу Покрови та 70-й річниці створення Української Повстанської Армії, організованих Всеукраїнським Об'єднанням "Свобода".  На мітингу у парку ім. Шевченка виступили ветеран УПА Роман Левчанин, свободівці – лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок, Ірина Фаріон, Олег Панькевич, Андрій Іллєнко, Юрій Михальчишин, а також Голова ОУН Богдан Червак, поет і громадсько-політичний діяч Дмитро Павличко, член Комітету захисту української мови, відомий громадський активіст Олександр Бригинець. Голова Київської міської організації ВО "Свобода" Андрій Іллєнко чітко окреслив передвиборчу ситуацію: "Немає ніякої "третьої сили", ви або з нами, або з ними. Всі зусилля самовисуванців лише відтягують голоси об'єднаної опозиції, тому працюють на наших ворогів." 

Докладніше >>>



Покрова-2012
10.10.2012

5-7 жовтня 2012 року в рамках приурочених до свята Покрови заходів, козаки Козацького братства бойового Звичаю Спас «Сокіл» Рівненської, Олександрійської та Київської сотень взяли активну участь в роботі ради Козацької громади Київщини та закритому семінарі з гопки-спасу, організованому Центральним клубом прикладної підготовки «Спас» (м. Київ).

Козаки Братства «Сокіл» щиро вітають Заворотнього Віктора Петровича зі вступом до лав братчиків, а сотенного командира Рівненської сотні Мельника Максима з досягненням найкращих показників серед учасників традиційного покровського заходу - стрілецького свята ім. Отамана Бульби-Боровця.

Докладніше >>>



5.10.2012

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" підтримує у передвиборчому процесі Всеукраїнське Об'єднання "Свобода".



IХ МІЖНАРОДНА СПЕЦІАЛІЗОВАНА ВИСТАВКА «ЗБРОЯ ТА БЕЗПЕКА – 2012»
29.9.2012


З 26 по 29 вересня 2012 року в Міжнародному виставковому центрі столиці України відбулася ІХ-та Міжнародна спеціалізована виставка засобів захисту, озброєння та спецтехніки «Зброя та безпека -2012».

«На виставці /були/ представлені експонати сотні розробників і виробників продукції у галузі безпеки, спеціальної поліцейської та військової техніки, які надають унікальну можливість детально ознайомитися з усіма новітніми розробками у сфері зброї, обмундирування, транспорту, сучасних засобів охорони, зв’язку та захисту інформації» (з привітального слова міністра внутрішніх справ України, генерала внутрішньої служби України Віталія Юрійовича Захарченко до учасників та відвідувачів виставки).

На запрошення організаторів виставки фахівці Центрального клубу прикладної підготовки «Спас» відвідали виставковий зал та протягом двох днів детально вивчали представлені виставкові моделі.

Ми публікуємо коротку інформацію про стенди та їх організаторів, що привернули нашу особливу увагу, а також короткий фотозвіт про роботу виставки. Надана інформація публікується з люб’язної згоди організаторів виставки.

Докладніше >>>



Вітаємо!
28.9.2012

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" вітає голову новоутвореного окремого козацького підрозділу братчика Євгена Сокиру та його родину з народженням сина Миколи.



Вітаємо!
26.9.2012

Особовий склад Центрального клубу прикладної підготовки "Спас" (м.Київ) вітає з державною реєстрацією Олександрійського клубу прикладної підготовки "Спас" побратимів з міста Олександрія та особисто старшину запасу 2-ї статті Сергія Кисляка і голову Клубу Віталія Сабадаша.

Хай буде флот на морі, а козаки на волі!



Толока
26.9.2012

Козак Олександр Корнієнко та його родина висловлюють щиру подяку козацькій артілі Братства за сприяння та активну допомогу у відбудові родинного будинку.

ФОТОЗВІТ>>>


Медичне забезпечення в УПА
20.9.2012

Ефективна діяльність медичної служби є важливою складовою загальної  успішності ведення бойових дій будь-якою армією. Основним завданням медичної служби в армії є організація медичної допомоги пораненим та хворим, їх лікування, з метою збереження життя та скорішого відновлення боєздатності та працездатності.

З метою висвітлення особливостей такого важливого фактору підтримки життєдіяльності війська, як медико-санітарне забезпечення, ми відкриваємо цикл статей, присвячених даній тематиці. В рамках екскурсу в історію питання, пропонуємо увазі читачів статтю "Медичне забезпечення УПА".

Докладніше >>>



Вітаємо
17.9.2012
Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" вітає радетеля Козацької громади Київщини Василя Середенка та його родину з народженням онука Юрія!


Від таємного братства самостійників до «полуботківського» перевороту
16.8.2012

100-тис. мітинг на Софійській площі у Києві у березні 1917 року

В 1913 році серед студентської молоді виникає ідея заснувати організацію, мета якої – самостійна Україна. В першій половині 1914 року група українців-студентів Варшавського Університету, зібравшись в місті Прушкові коло Варшави, ухвалює створення такої організації, але перші установчі збори "Братства Самостійників" відбулися в Києві в квартирі на Златоустовській вулиці. Присутніх було на зборах 28 осіб. Ініціатори запросили на них, після дбайливої перевірки, лише цілком певних осіб, відданих ідеї, бо важлива для них була не кількість членів, а тільки якість.
"Братство Самостійників" ставило своєю метою здобуття цілковитої самостійності України, шляхом сприяння поразці "Росії", а то й розпаду московської імперії. Братчики вважали, що одним з важливих завдань є викорінення москвофільства серед т. зв. "свідомих українців" та поступове прищеплення їм самостійницьких поглядів. Велику увагу було вирішено присвятити вихованню української молоді не в дусі москвофільського автономізму, а в дусі націоналістичного самостійництва.

Докладніше >>>



Усташі. Хорватія в боротьбі за волю
8.8.2012

Історичні долі народів, що попадали в колоніальну залежність, зазвичай дуже схожі. Ми вже звертали на це увагу публікацією статті про Ірландію. Ще більш схожими та пов’язаними між собою є долі українців і хорватів. Особливих рис цей зв’язок набуває, якщо врахувати те, що прикарпатське плем’я білих хорватів стало однією з складових українського етносу. Наша стаття присвячена історії хорватського національно-визвольного руху, досвід якого є без сумніву повчальним.

Історична ретроспектива

Балкани з давніх-давен були територією, за яку боролися різні народи. У античні часи автохтонні племена іллірійців були завойовані Римською імперією. А у VI - VII століттях н.е. на Балкани приходять слов’янські племена, які відтісняють залишки іллірійців на південь, на територію сучасної Албанії. Але слов’янське панування не було надто довгим. Права на балканські землі заявляла Візантія, і утримувала владу на деяких територіях до кінця XII століття.

Докладніше >>>



Козацька громада Київщини
11.7.2012

28 червня козаками товариств "Скупи козацьких родів" та Козацького братства бойового Звичаю Спас "Сокіл" було проведене спільне Коло, на якому було прийняте рішення про створення Козацької громади Київщини - традиційного територіального об'єднання звичаєвих козаків. Мета створення громади - реалізація інтересів звичаєвого козацтва та його розвиток.
Козацька громада Київщини запрошує всі зацікавлені козацькі товариства міста Києва та області долучитися до своєї діяльності.

Слава Україні!



Військова дисципліна та морально-психологічний стан війська
5.7.2012

Буду чесним, дисциплінованим
і революційно-пильним воїном

(Із присяги вояка УПА)

Дисциплінарний статут Збройних Сил України дає таке визначення терміну «військова дисципліна» – це бездоганне та неухильне додержання всіма військовослужбовцями порядку і правил, встановлених військовими статутами та іншим законодавством України. Та окрім формальних військових статутів та державних законів дисципліну визначають також і інші неформальні «непрописні» чинники, зокрема, суспільні норми та правила, звичаї та традиції, накопичений особистий та суспільний досвід, вплив колективу та авторитетів, історичні та сучасні взірці поведінки, здатність до самооцінки, самоконтролю та самодисципліни. Військова дисципліна передбачає підпорядкування єдиній волі, авторитету командира (начальника), точне виконання його наказів. Свідоме підпорядкування є основою у військовій дисципліні.

Докладніше >>>



Рівненський клуб прикладної підготовки "Спас"
29.6.2012

14 червня 2012 року зареєстровано Рівненський клуб прикладної підготовки "Спас". Реєстрацію здійснено за ініціативи Козацького братства бойового Звичаю Спас "Сокіл" на підставі установчих зборів засновників, членів Рівненської сотні, від 15 грудня 2011 року.

Створення рівненського представництва здійснено в рамках концепції розвитку Клубу прикладної підготовки "Спас", структурного елементу Братства.



Висловлюємо співчуття
11.6.2012

Центральний клуб прикладної підготовки "Спас" висловлює співчуття рідним та близьким парашутистів, що загинули під час тренувального польоту 10 червня 2012 року на аеродромі "Бородянка".



Роковини зруйнування Січі
6.6.2012

У цей день, 1775-го року було зруйновано Запорозьку Січ. Доки не скасовані і не засуджені укази Імператриці Катерини ІІ про ліквідацію Запорозького Козацтва, укази про ліквідацію городового і слобідського козацтв, людиноненависницькі Укази, Постанови та Циркуляри Центрального Виконавчого Комітету РФРР та ЦК ВКП(б) про ліквідацію козацтва на Україні, Дону, Кубані та перерозподіл козацьких земель, зокрема, циркуляр від 29.І.1919 р. про розкозачування /геноцид/ та депортацію населення України, Кубані, Дону, відповідальність перед козацтвом лежить на Російській імперії та її виплодках.

Не за нас стало, не за нас і перестане!



Польовий вихід
6.6.2012

25-27 травня 2012 року Рівненською сотнею Козацького братства бойового Звичаю Спас "Сокіл" було проведено польовий вихід в район Скибових Горган – системи гірських хребтів, розташованих у південно-західній частині Івано-Франківської області.

Згідно плану, було успішно проведено заняття за темами: топографія та теренознавство, марш та дії на марші, індивідуальне спорядження та екіпірування; відпрацьовано тактику дій групи по подоланню складних природних перешкод; розширено досвід учасників в орієнтуванні на гірсько-лісистій місцевості. Щільний графік та складність умов клімату і рельєфу забезпечили необхідну інтенсивність та рівень навантаження на групу.

Одним з етапів польового виходу стало вшанування пам'яті командира УПА-Захід Миколи Твердохліба, відомого під псевдо "Грім", що загинув в урочищі Черник поблизу села Зелене 17 травня 1954 року.



Бойова звитяга українців. Продовження
5.6.2012

«Дорога настанов довга,
а шлях прикладів – короткий і переконливий.»

Луций Анней Сенека

Продовжуючи тему бойової звитяги українців пропонуємо читачам сайту як відомі, так і маловідомі широкому загалу історичні приклади звитяги у розповідях та споминах про українських вояків армій УНР та УПА, що довгий час замовчувались антиукраїнським режимом СРСР.

Докладніше >>>



Про стан та перспективи розвитку воєнної організації та сектору безпеки України
5.6.2012

Si vis pacem, para bellum

23 травня 2012 року відбулися парламентські слухання на тему: "Про стан та перспективи розвитку воєнної організації та сектору безпеки України". На превеликий жаль повна стенограма слухань не була опублікована, тому пропонуємо нашим читачам ознайомитися з доповіддю голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолія Гриценка, присвячену темі слухань.

Докладніше >>>



Про деякі аспекти організації системи прикладної підготовки
29.5.2012

У 2009 році з метою вирішення завдань з удосконалення навчально-тренувального процесу, його приведення до вимог прикладної підготовки та подальшого здійснення комплексу відповідних заходів,  Козацьким братством бойового Звичаю Спас «Сокіл» було прийнято рішення про створення окремої структури (організації).

Докладніше >>>



Вітаємо!
25.5.2012

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" щиро вітає експерта-консультанта з фінансово-економічних питань організації Корнієнко Ольгу - онучку бійця УПА Семена Сильвестровича Ольшевського, продовжу- вачку традицій старовинних галицьких родів Ольшевських і Дирд, з відзнакою архієпископом Переяслав-Хмельницьким і Бориспільським Епіфанієм на знак Благословення за щиру працю на користь Святої Церкви Христової та розбудову Свято-Миколаївського храму (м.Бориспіль).

Слава Україні!

Докладніше >>>



Навчальна зброя
21.5.2012

Протягом останніх трьох років  у ролі навчальної зброї в реалізації завдань курсу стрілецької підготовки Центрального клубу прикладної підготовки «Спас» використовувалися пневматичні пістолети Crosman C11: проста, потужна і водночас дешева модель. Проте використання моделі Crosman C11 у навчанні обмежене, оскільки її конструкція не має рухливих затвора і курка, і при стрільбі створює м’язові відчуття, далекі від реалістичних. В той час, як зайняття з вогнепальною зброєю показали необхідність випрацювання стійких навичок, необхідних для швидкого приведення зброї в бойову готовність та максимальної стабілізації її положення під час пострілу. Крім того, за три роки більшість з пістолетів Crosman C11 почала давати збої і виходити з ладу.

Докладніше >>>



VIII Міжнародне ножове шоу
«Сталева грань»
21.5.2012

19-20 травня 2012 року в м. Києві в Виставковому залі Торгово-Промислової палати України відбулось VIII Міжнародне ножове шоу «Сталева грань», на якому було представлено широкий спектр холодної зброї та супутніх товарів. Організатор шоу – компанія «Кізляр Україна».

З кожним роком кількість учасників шоу традиційно збільшується, і цей рік не став винятком. Цього разу участь у шоу взяли українські компанії "Кізляр Україна", "Ібіс", "Лезо", торговельна мережа "ZBROIA", що представляли такі торгівельні марки як: Кізляр, Сold Steel, Kershaw, Spyderco, Zero Tolerance, Mora, Katz, Kasumi, Masahiro, Tojiro, Mcusta, Marttiini, Златоуст, САРО та інші. Також на виставці широко були представлені авторські роботи українських майстрів ножової справи, а саме: Гільдії майстрів «Коло», Ножового центру "Булат", Форуму майстрів-ножовиків "Майстер-ніж", Майстерні ковки  клинків "Історіор", майстрів  Абрашина Н.С., Кузнецова В.Ф.,  Фесенка І.Г., Хохлова Є.В., Коломійця В.А., Терещенка Ю.В., Худошина С.В. А також ще приблизно 40 майстрів з України, Росії та Узбекистану.

Докладніше >>>



Висловлюємо співчуття
10.5.2012

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" висловлює співчуття рідним та близьким у зв'язку зі смертю козака Дмитра Тимошенка.



9 травня
9.5.2012

Агентурно-бойова група Станіславського УМДБ та офіцер-куратор

"Культ Перемоги" — останній ідеологічний козир "кремлівських мудреців", який повинен підтримувати хоч якусь цілісність пострадянського простору, що тріщить "по швам" і ніяк не хоче ставати "Русскім міром". Саме тому стільки уваги приділяється урочистостям і святкуванню. Так, під виглядом "знамєні Побєди", в Україні вивішують прапори мертвої радянської імперії, і проводять під цими прапорами паради, які повинні символізувати її міць.

Особливу роль в цьому магічному дійстві відіграють ветерани. Мінімальний вік ветеранів зараз повинен складати 85 років, не так багато людей в Україні взагалі доживає до такого віку, не кажучи вже про походи на парад. Тому для створення масовки на парадах, до ветеранів було зараховано "бійців винищувальних батальйонів, взводів і загонів захисту народу та інших осіб, які брали безпосередню участь у бойових операціях по ліквідації диверсійно-терористичних груп та інших незаконних формувань на території колишнього Союзу РСР ... у період з 22 червня 1941 року по 31 грудня 1954 року" ( Стаття 7 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту). На парадах 9 травня ми бачимо в основному саме цю категорію людей. Ці "борці з Україною" почуваються зовсім непогано, отримують пенсії і пільги, а пам'ять про знищених ними українців потребує справедливості.

До сьогоднішнього "свята перемоги Колими над Бухенвальдом" публікуємо історію з життя батька нашого братчика Тимофія Тарасенка.



Народна пам'ять і чужинські міфи
21.4.2012

У зв'язку з наближенням 9 травня, вчергове починає загострюватися тема УПА та українців - "ізмєнніков Родіни і фашистскіх пособніков", які ніяк не хочуть, забувши про все, "в єдіном поривє" включатися в останній міф, що живить догниваючу імперію - "Вєлікую Побєду російского народа". Власне кажучи, істерія навколо теми УПА ніколи і не припинялася. За останні півроку ця тема мусувалася з особливою активністю, про що ми згадували у замітці "УПА і сьогодення", і з цього приводу опублікували статті професора Залізняка.

Докладніше >>>



Вітаємо з Великоднем!
15.4.2012



Христос Воскрес!

Пропонуємо увазі читачів нашого сайту вітальні листівки та рідкісні фотографії святкування Великодня в Українській повстанській армії.



Наша віра
11.4.2012

ІІІ. Родова Віра Правди


Козацька Родова ікона

Продовжуємо публікацію статті "Наша Віра".

Щоб  зрозуміти основи і походження первинної релігії нашого Краю, треба повернутися у часи її виникнення.

Культ предків по праву вважається одним з найбільш давніх в історії людства — його корені сягають пізньопалеолітичної епохи (15-12 тис. років до н.е.). Саме тоді виник культ "володарки вогнища", покровительки і праматері цілого родового (матріархального) колективу. З цього образу сформувалося уявлення про Матір-Землю як одне з найперших і пізніше найшанованіших божеств.

Докладніше >>>



Спеціальна прикладна підготовка. Рукопаш гопки-спас
7.4.2012

Центральний клуб прикладної підготовки «Спас» оголошує про організацію та проведення протягом 2012 року курсу практичних занять та семінарів за напрямом «Спеціальна прикладна підготовка. Рукопаш гопки-спас».
Весняний зграй-семінар відбудеться:

  • для курсантів та інструкторів Клубу: з 27 травня по 4 червня (шість днів);
  • для інших осіб: з 2 по 3 червня включно (два дні).

Програма семінару

  • Аналіз навчальної програми.
  • Організація занять та технічне забезпечення.
  • Класифікація, термінологія та систематика.
  • Методика навчання та тренування.
  • Аналіз дій та рухів бійця.
  • Практичні (навчально-тренувальні) заняття за напрямом «Спеціальна прикладна підготовка: рукопаш гопки-спас. 1-4 грай».

Розгорнута інформація, необхідний теоретичний мінімум та додатки будуть опубліковані найближчим часом.

Контактна особа - Олександр Олешко.
Тел.: +38 (063) 432-27-04,
email: info@spas.net.ua

В пам’ять про Леоніда Петровича Безклубого пропонуємо відвідувачам нашого сайту коротке відео з архіву Братства за його участю:


Леонід Петрович Безклубий, гопки-спас, коротка імпровізація в ефірі телепрограми.



Новини Рівненської сотні
7.4.2012
Вітаємо

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" вітає братчика Рівненської сотні Юрія Черкаса та його родину з народженням сина.

Висловлюємо подяку

Розпочато організаційну підготовку щодо здійснення набору до навчальної групи та опрацювання програми індивідуальної підготовки за напрямами.

Рівненська сотня Козацького братства бойового Звичаю Спас "Сокіл" висловлює подяку члену сотні, експерту-консультанту з організаційного розвитку, Мельнику Олексію Максимовичу за сприяння в організації навчально-тренувального процесу та проведення занять з інструкторським складом сотні за напрямом «Бокс».

Фотозвіт


Вітаємо
4.4.2012

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" вітає братчика Отамана Олександрійської сотні Сергія Кисляка та його родину з народженням доньки Мирослави!



УПА і сьогодення
30.3.2012

Зовсім недавно, 1 березня в Посольстві Німеччини відбулася лекція аспіранта Гамбурзького університету Ґжеґожа Россолінського-Лібе на тему "ОУН-УПА і етнічне та політичне насильство на Західній Україні, 1939-1950". Заїжджий аспірант, не обтяжуючи себе наведенням фактів чи врахуванням історичного контексту, робив різкі заяви про український національно-визвольний рух 40-50 років ХХ століття. Причому, незважаючи на той факт, що мова йде про відтяті від самої Європи території, окуповані комуністичним режимом, цей аспірант по відношенню до дій повстанців вдався до визначень у стилі радянської пропаганди: «фашизм», «етнічні чистки», «військові злочини»...

Звичайно, такий підхід викликав критичну реакцію у багатьох українських істориків. Крім того, надати приміщення для проведення лекції відмовилися всі попередньо згодні установи. У відповідь на це організатори візиту німецького історика, серед яких найбільш активним був Фонд Гайнріха Бьолля, поширили заяву про "плачевний стан академічних свобод" в Україні, яку підтримали і його зарубіжні колеги-історики.

Складається враження, що проти українського визвольного руху України взагалі представниками Заходу ведеться серйозна інформаційна війна, спецоперації якої проводяться навіть на рівні керівництва Євросоюзу. Особливу роль в цьому процесі відіграє Німеччина. Недавня смерть в німецькій в'язниці українця Івана Дем'янюка, звинуваченого в усіх можливих злочинах фашизму, тоді як в Німеччині давно амністовані навіть офіцери СС, – яскравий приклад такої інформаційної спецоперації.
Як не згадати тут класика: «А судді хто?»

Але найгірше те, що серед українських істориків та інтелігенції знаходяться люди, готові підтримати кампанію з паплюження пам'яті борців за волю України аби лише виглядати "достатніми європейцями". Насправді ж такий підхід – ні що інше, як політика подвійних стандартів, яка ставить права українців значно нижче за права інших народів.

Одним з таких прикладів вітчизняної історичної "толерантності" та "боротьби з фашизмом", є збірка статей львівського історика Я.Грицака «Страсті за націоналізмом», про якого гарно сказав Левко Лук'яненко: "Він один з тих рідкісних українських учених середнього і старшого віку, які завдяки доброму знанню англійської мови вирвалися з цупких обіймів московських суспільно-політичних понять, і вносить до сфери Українських гуманітарних наук західноєвропейські поняття. У цьому його можна було б поставити молодим нашим суспільствознавцям за приклад, коли б не сумнів: він захищає українців на міжнародному рівні чи європейську космополітичну течію в Україні?"

Заради ширшого висвітлення теми пропонуємо увазі читачів дві полемічні статті (суттєво скорочені версії яких були виставлені на "Українській правді"), люб'язно надані нам для публікації професором Національного Університету «Києво-Могилянська Академія» Леонідом Залізняком.

ПРОВИНИ УПА ПЕРЕД УКРАЇНЦЯМИ ТА ЇХНІМИ СУСІДАМИ ЗА Я.ГРИЦАКОМ

ГРІХ КОЛАБОРАЦІЇ УКРАЇНЦІВ У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ



Бойова звитяга українців
22.3.2012

В історії кожного народу і кожної держави є люди та події, які постійно оточені атмосферою шанобливості та вдячної пам’яті нащадків. Тільки в умовах колоніального стану країни така традиція порушується, бо загарбники прагнуть стерти з пам’яті поневоленого народу згадки про ті події, перекручуючи на свій лад причини воєн і конфліктів. Є такі приклади і в українців. Згадаємо деякі з них, що мали місце в нашій історії.

Докладніше >>>



Бондаренко Анатолій Петрович
12.3.2012

6.05.1952 – 14.03.2011


           Є задумка навколо Кам’яних Могил посадити гайки дубові
           та трохи берези, а на болотяному грунті – вербу…,
           щоб підключити їх до Святині – Чорного Дуба.
           Характерництво, Звичай – то стан і роль відродженої козаччини на Україні.
           Донецьк, Мар’янка, на день бога Життя на Кам’яних Могилах.
                                                     (з листа Анатолія Бондаренка до Леоніда Безклубого)   

Докладніше >>>



День народження Кобзаря
9.3.2012

Тарас Шевченко

9 березня відзначаємо 198-му річницю з дня народження великого поета України Тараса Григоровича Шевченка.

Проведено багато досліжень його творчості та життя, але в більшості випадків, це точка зору дослідників з радянськими штампами та поглядами на ідеї, що їх виражав Кобзар.

Тарасу Григоровичу приписують комуністичні ідеї, виділяють вирішальний вплив на нього російської культури, а особлива увага звертається на його щоденники та твори, написані російською мовою. Але інколи витримка відмовляє "науковцям" та "літературознавцям" з захованими до часу партквитками, і тоді можна почути всю біснувату зненависть до Кобзаря, яка маскувалася за "науковим інтересом".

Не будемо і ми розчаровувати "шевченкознавців євразійського фронту": до дня народження Великого Кобзаря пропонуємо увазі читачів статтю Леоніда  Білецького "Шевченко і Московщина" про "любов" Тараса Шевченка до Російської імперії.



Ніл Хасевич
4.3.2012

Сьогодні виповнюється 60 років з дня загибелі Ніла Хасевича.

Ніл Хасевич – талановитий український митець-графік, воїн УПА. Член Крайової референтури пропаганди ОУН-Б на Північно-Західних Українських Землях, член Української Головної Визвольної Ради. Автор ескізів усіх нагород УПА та УГВР та більшості візуальних матеріалів Армії. Його боротьба підносила бойовий дух повстанців, кликала до звитяги. Переважно працював у стилі деревориту, виконуючи портрети, пейзажі, плакати, екслібриси. З 1931 до 1944 його твори експонувались на 35 виставках у Львові, Празі, Берліні, Чикаго і Лос-Анджелесі. Загинув 4 березня 1952 в бою з військами НКВС на хуторі біля села Сухівці Рівненської області.



Оголошення
25.2.2012

Повідомляємо всіх учасників внутрішнього форуму про перехід на нову платформу у зв'язку з розробкою порталу.

З питань перереєстрації звертайтеся до адміністратора форуму.



День рідної мови
21.2.2012

З 2000 року 21 лютого, за ініціативою ЮНЕСКО, світ відзначає День рідної мови.

Українська мова, за дослідженнями учених минулого століття Е. Классена, А. Черткова, М. Красуського та інших, одна з найбільш давніх індоєвропейських мов. Зокрема Е. Классен вважає, що українці мали мову та писемність уже за 2000 років до н.е.

Мова існує не лише задля обміну інформацією, вона несе в собі свідомість народу, досвід та історію предків, їх світогляд, сформований тисячоліттями.

Пропонуємо вашій увазі інтерв’ю з Любов’ю Іванівною Мацько, дійсним членом Академії педагогічних наук України, доктором філологічних наук, професором, завідувачем кафедри стилістики української мови Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, про важливість української мови.



Оголошення
20.2.2012

У зв'язку з відкриттям весняно-осіннього циклу, в підрозділах розпочато черговий етап підготовки за напрямами навчальної програми.

Адміністрація Центрального клубу прикладної підготовки "Спас" нагадує особам, які попередньо зверталися з питання зарахування до навчальних груп, про проведення організаційних зборів по групах. З усіх питань стосовно зборів звертатись до командирів підрозділів.

Заняття за напрямом "Стрілецька підготовка" в підрозділі "Удай" (Київська сотня)


До дня загибелі полковника УПА Дмитра Клячківського
12.2.2012

Представники рівненської сотні Козацького братства бойового Звичаю Спас "Сокіл" біля пам’ятника Климу Савуру у Рівному.

12 лютого виповнюється 67 років з дня загибелі члена Проводу ОУН, організатора і першого командира Української Повстанської Армії, командира УПА-Північ, полковника УПА Клячківського Дмитра, більше відомого під псевдонімом Клим Савур.

Пам'ятаємо й шануємо Героя України.



Анатолій Лупиніс
5.2.2012

Коли тобі кажуть – це філософ, запитай – по якій статті він сидів.
Коли кажуть – це поет, запитай – де він воював!

ЦИТАТНИК ЕКЗИСТАНТА


Анатолій Лупиніс (з брошури Української Національної Асамблеї (УНА-УНСО) 2011р.)

5 лютого 2000 року помер Анатолій Лупиніс –революціонер, бунтар, поет; людина, що відсиділа 23 роки свого життя у в’язницях за українську ідею. Анатолій Лупиніс брав активну участь у створенні таких організацій, як «Зелений світ», «Меморіал», «Народний рух», незалежних профспілок, «Українське Православ’я», «Спілка офіцерів України» та інших.

Пропонуємо увазі читачів статтю Олеся Вахнія «Замість вінка на могилу героя», присвячену Анатолію Лупиносу.



Висловлюємо подяку
30.1.2012
Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" висловлює подяку Дмитру Булату (м. Запоріжжя) за допомогу та підтримку.


94 роки з дня Бою під Крутами
29.1.2012

Хрест на могилі Героїв Крут

Бій під Крутами — це символ свободи, героїзму та відданості національній ідеї. Символ потужний та переконливий, бо його змістом є дія та кров, пролита за рідний край і за любов до волі, що важать набагато більше формальних положень IV Універсалу про незалежність, виголошених 22 січня 1918 року, напередодні.

На жаль, ось уже протягом століття, з року в рік повторюється міфологізована, межуюча з неправдою історія про 300 неозброєних і невишколених студентів, що полягли на станції Крути в жорстокому бою з більшовиками. Це відбувається, незважаючи на фактично встановлену правду про Крути, особами, які мали пряме відношення до цієї справи: комендантом крутянського фронту сотником Аверкієм Гончаренком, комендантом колишнього Студентського Куреня полк. Спиридоном Довгалем, проф. Борисом Мартосом — міністром УНР.

Військова операція під Крутами була вдалою, наскільки це було можливо, враховуючи кількісне співвідношення українських сил з ворожими, озброєння та матеріальне забезпечення. Українські війська затримали просування ворога в напрямку Києва на добу, і завдавши йому серйозних втрат, відступили в напрямку Броварів та приєдналися згодом до розгрому більшовицького повстання на заводі «Арсенал».

Сам сотник Гончаренко дає таку оцінку воякам Юнацького куреня: “Вони прекрасно тримались у критичних хвилинах під час боїв, охороняючи доступи до Бахмача, а вже в бою під Крутами – це був шедевр витривалості. Навіть трагічний відворот з-під Крут відбувся так тихо і спокійно, що можна було тільки подивляти дисципліну цих молодих і надійних юнаків.”

На жаль, дуже мало уваги історики приділили такій особистості, як сотник армії УНР Аверкій Гончаренко, який був одним з керівників крутянської операції. Гончаренко, одним з перших українських старшин армії УНР зголосився добровольцем вступити до Української дивізії «Галичина». Як і інші старшини УНР, маючи досвід визвольної боротьби часів Першої світової війни, він вірив, що тільки дисциплінована, добре озброєна і вишколена армія може бути запорукою здобуття незалежності України.

Пропонуємо увазі читачів статтю про життєвий шлях сотника Гончаренка.



Вічна пам’ять
26.1.2012

Чорноморські пластуни

Сьогодні виповнилося чотири роки з дня смерті Леоніда Петровича Безклубого. У пам’ять про Батька Безклубого та всіх козаків-пластунів, що відійшли у вічність, публікуємо главу «Чорноморські пластуни» з книги кубанського історика Федора Щербини «Історія Кубанського козацького війська».



Вітаємо
24.1.2012

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" вітає Черкаса Богдана з призначенням заступником голови Рівненської сотні Братства.

Плідної праці та успіхів!

Докладніше >>>



Соборність України
22.1.2012

 

З 1999 року в Україні 22 січня офіційно відзначається день Соборності. Саме в цей день 1919 року було підписано акт злуки між УНР та ЗУНР. Територія України після підписання акту об’єднала майже всі землі, на яких проживали етнічні українці (див. карту).

Сучасники, відзначаючи це свято, мало задумуються над його походженням та ідеєю соборності.

Що ж таке соборність України та як її досягнути?

Докладніше >>>



Кут ганьби
20.1.2012
«Досконалий лише Господь.
Падали в гріх звичайні смертні й Божі обранці:
цар Давид, його син Соломон, ангели…».

(Олесь Вахній, «Від дзвоника до дзвоника»)

На нашому сайті створено розділ Кут ганьби.

У цьому розділі ми розміщуємо інформацію про тих братчиків, які виявили крайню ступінь ненадійності і проявили недостойну козака слабкість характеру. Розміщення на «дошці пошани» означає, що дана особа крім інших, прийнятих у Братстві заходів попередження та виховання, заслуговує на те, щоб стати об'єктом публічної ганьби.



Побратимство
13.1.2012

Золота пластина із зображенням
обряду побратимства скіфів. IV ст. до н.е. Курган Куль-Оба поблизу Керчі

«Сам загибай, а братчика виручай...»

Обряд воїнського побратимства-мазепства, що походить з давніх часів, описаний у карбі:

«Мазепство – на Святій Могилі, біля Матері чи Радетеля, як сходить Батько Коло Ярило, один до одного, один на шаблю руку, на пояс другий, надрізують коло кістяшок кулака і змішують мазку – повертаючись на вісім сторін та приказуючи: Бережем Край Звичаєм, одне одне обичаєм: свідок Бог наш Батько та степ гайний (Род-життя час). Після кроплять в келих з вином та одноразово випивають. Коли просто братчик, то випива сам суперед товариства.»

В історії України збереглось багато прикладів побратимства та описів цього обряду в різні часи.

Ось як описує обряд скіфського побратимства, клятвено освяченого договору про дружбу, Геродот (V ст. до н. е.): «До великої посудини вливають і змішують з кров’ю тих, з ким укладають союз, уколовши шилом або дряпнувши шкіру ножем. Після того занурюють у посудину меч, стріли, сокиру і дротик. Як це зроблять, промовляють довгу молитву, а потім п’ють з чаші і ті, хто клянеться, і найповажніші з присутніх».

Докладніше >>>



Вітаємо з Різдвом!
6.1.2012


Трембітар з гвинтівкою. Листівка УПА. Видана до 1947 р.

Вітаємо всіх українців з Різдвом та бажаємо кожній родині щастя, достатку та здоров’я!



Леонід Безклубий
3.1.2012

2 січня 2012 року Леоніду Безклубому виповнилося б 65 років. Згадаймо про славного козака, Гетьмана, Батька, що зберіг та передав нам, наступному поколінню українців, Спадщину.



Вони мають силу поки захищаєм, ми поки шануєм.



Степан Бандера
1.1.2012

«Ні на що не здадуться навіть найкращі нагоди й готовність допомогти, якщо сама нація не виборює й не кує своєї долі власною боротьбою.»
«Якщо потрібно — значить можливо.»

Степан Бандера

1 січня 2012 року відзначаємо 103 роки з дня народження Степана Бандери.

Степан Бандера був людиною свого часу й залишився прапором і героїчним символом української нації. Не випадково мільйони людей називали і називають себе «бандерівцями».

Пропонуємо до уваги читачів статтю «Степан Бандера – провідник ОУН» Миколи Посівнича, в якій на основі великого масиву документів описується його життєвий шлях.


Архів новин

Клуб "Спас"



Дані музичні твори розміщені з метою ознайомлення користувачів сайту з воїнською (зокрема козацькою і повстанською) та народною пісенними традиціями. Братство дякує авторам і виконавцям цих та подібних музичних творів за значний внесок у відновлення пісенних традицій.