Військове братство








Наша кнопка:


Наші партнери:



ГО ТУБД "Спас-Україна" не співпрацює, та не має жодного відношення до ВГО "Всеукраїнська федерація "Спас" та її регіональних структур.

Архів новин за 2013 рік


З Новим Роком та Різдвом Христовим!
31.12.2013

Вітаємо відвідувачів нашого сайту з наступаючим Новим Роком та Різдвом Христовим! Дякуємо за увагу до нашого сайту.

За традицією публікуємо річну статистику відвідування сайту: в 2013 році наш сайт відвідало 52 105 чоловік з 64 країн світу (91 606 переглядів сторінок).

Країна Кількість відвідувань
Україна 45370
Росія 1321
США 329
Німеччина 165
Канада 155

Докладніше >>>



Козацький Новий Рік
23.12.2013

Всеукраїнське Козацьке Братство Спас вітає всіх козаків України з Козацьким Новим Роком!

Козацьким Колом Київської сотні Братства на 2013 рік Отаманом було обрано Олександра Котліна. Вітаємо Олександра Михайловича з обранням та бажаємо успіхів у реалізації інтересів Братства та Київської сотні!



Вітаємо!
20.12.2013


Козаки Братства в гостях у Заворотнього В.П.

Вітаємо нашого братчика та експерта Клубу майора Заворотнього Віктора Петровича і його колег з професійним святом!



Україна – Кубань: питання історичної і культурної взаємодії
14.12.2013
Козаки Братства з представниками Кубанського земляцтва

14 грудня 2013 року відбулася республіканська науково-практична конференція: «Україна – Кубань: питання історичної і культурної взаємодії», організована Кафедрою суспільно-політичних наук, глобалістики та соціальних комунікацій Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна», Українською Всесвітньою Координаційною Радою, Товариством «Кубанське земляцтво в м. Києві» та Науково-дослідним інститутом козацтва Інституту історії України НАН України.

Всеукраїнське Козацьке Братство Спас вітає організаторів конференції з вдалим та актуальним заходом. Висловлюємо окрему подяку Товариству «Кубанське земляцтво в м. Києві» за активну діяльність на ниві розвитку українсько-кубанських стосунків.



Достойний приклад
11.12.2013

10 грудня 2013 року о 23.00 особовий склад Кіровоградського спецпідрозділу МВС "Беркут" у повному складі (220 бійців) відмовився виконати наказ щодо висування до міста Києва.

Всеукраїнське Козацьке Братство Спас вітає рішення бійців Кіровоградського "Беркуту", яке повинно стати прикладом для всіх українців у силових відомствах. Такі рішення не можливі без впливу народної дипломатії та громадської думки. Для нас ця тема важлива ще й з огляду на те, що представники Братства Спас у Харкові козаки Сергій та Андрій Янголенки є діючими офіцерами спецпідрозділу "Беркут". Серед працівників силових відомств є достатньо патріотів та небайдужих до долі України людей, тому не варто політикам скидати їх з рахунків чи тим більше робити своїми ворогами.



Вітаємо!
11.12.2013

Вітаємо Романа Гурського з обранням Головою Рівненської сотні Всеукраїнського Козацького Братства Спас.



Опозиція і революція
2.12.2013

1 грудня 2013 року, під вечір, від об’єднаної опозиції народ України почув перші слова, які можна було б трактувати як програму подальших дій, якби тільки ці заяви, що пролунали під час Народного віча, не були констатацією низки очевидних помилок у діях опозиції, що проявилися задовго до саміту у Вільнюсі, і головною з яких є, власне, відсутність чіткого плану дій. У крайньому випадку, такий висновок напрошується зараз, коли вчергове політична опозиція починає демонструвати дух провансальства, звертаючись до народу, який вже виявив рішучість і свою волю, із закликами та гаслами дня вчорашнього. У заявах і діях опозиції до цих пір важко розгледіти ті «логічні висліди з становища і волю до влади, яких не заступить жодна програма».

Докладніше >>>



Воля
9.11.2013

До роковин Леоніда Петровича Безклубого Братство розпочало підготовку інформаційного проекту, присвяченого пам’яті  Батька козаків за новітнього часу та Звичаєвого козацтва, як влучно назвав Безклубого Олександр Косуха.

Нова версія
Робочий запис пісні, зроблений на студії гурту "Рутенія".
Виконання: "Рутенія", Братство Спас
Звукозапис, аранжування та зведення - Григорій Лук'яненко.

Докладніше >>>



Стрільби пам’яті Отамана Бульби-Боровця. Олександрія
1.11.2013

На честь свята українського воїнства - Покрови Пресвятої Богородиці - Олександрійська сотня Всеукраїнського Братства Спас та Олександрійський клуб прикладної підготовки "Спас" провели етапні конкурсні залікові стрільби пам’яті Отамана Бульби-Боровця.



Стрільби пам’яті Отамана Бульби-Боровця. Рівне
20.10.2013

В рамках традиційного покровського конкурсу стрілецької майстерності пам’яті Отамана Бульби-Боровця, Рівненська сотня Всеукраїнського Братства Спас та Рівненський клуб прикладної підготовки "Спас" у партнерстві з пейнтбольним клубом "Штурм" (м. Рівне) провели навчання малих груп в форматі тактичного пейнтболу.



Боротьба за національні символи
17.10.2013

За останні півроку політична напруга навколо України набрала інтенсивності близької до часів «Помаранчевої революції». Інформаційні диверсії проти України знов перестали бути поодинокими і безсистемними. Перекручування фактів, паплюження та таврування національно-визвольної боротьби українців, національних героїв, символіки; просування ідей про природжену схильність українців до фашизму та терору проти «національних меншин»; створення образу народа-антисеміта, який у прагненні до знищення євреїв дасть фору запеклим нацистам-гітлеристам; формування уяви про Україну, як про расистське пекло, де щодня б’ють та вбивають іноземців за колір шкіри чи національну приналежність… Все це ми мали змогу спостерігати протягом останніх років з боку урядів різних країн, міжнародних організацій, політичних партій та засобів масової інформації. Тепер, коли готується підписання угоди про Асоціацію України з ЄС, псування іміджу нашої держави набрало особливого розмаху.

Докладніше >>>



Стрільби пам’яті Отамана Бульби-Боровця
14.10.2013
Отаман Бульба-Боровець
фото з vk.com

У зв’язку з наближенням свята Покрови Пресвятої Богородиці, Дня Українського козацтва та річниці заснування Української Повстанської Армії серед підрозділів Всеукраїнського Братства Спас розпочалися етапні конкурсні залікові стрільби пам’яті Отамана Поліської січі УПА Тараса Бульби-Боровця.

Докладніше >>>



Презентація книги Романа Коваля “Сто облич Самостійної України”
12.10.2013

10 жовтня в Національному музеї Тараса Шевченка відбулася презентація книги Романа Коваля “Сто облич Самостійної України” та було оголошено лауреата Літературної премії ім. Юрія Горліса-Горського. У книзі йдеться про людей, які творили Українську державу в роки Другої світової війни та в 1989 – 2013 рр.: українських вояків, політиків, митців, науковців та суспільних діячів.

Одним з сотні героїв книги пана Романа став Леонід Петрович Безклубий.

Докладніше >>>



Х Міжнародна спеціалізована виставка «Зброя та безпека – 2013»
29.9.2013

З 25 по 28 вересня 2013 року в міжнародному виставковому центрі (м. Київ) відбулася Х Міжнародна спеціалізована виставка засобів захисту, озброєння і спецтехніки «Зброя та безпека – 2013».

Докладніше >>>



Висловлюємо подяку!
26.9.2013

Центральний клуб прикладної підготовки «Спас» (м. Київ) висловлює подяку родині братчика Василя Роги за передані до колекційного фонду організації аутентичні зразки штиків 1891/30 р.р.*

Докладніше >>>



Галичина. Думки з приводу одного питання...
12.9.2013

На початку серпня цього року, на запрошення однодумців, нам,  братчикам Козацького Братства «Сокіл» довелося побувати на Івано-Франківщині.

У цій короткій статті ми у довільній формі спробували викласти ті думки та міркування, які виникли у нас у зв’язку із побаченим та почутим.

Докладніше >>>



Зустріч з Миколою Кушніренком
8.9.2013

7 вересня відбулася зустріч козаків старшини Київської сотні Всеукраїнського Братства Спас з побратимом Леоніда Петровича Безклубого, першим осавулом Ананьївської паланки УЧПК Кушніренком Миколою Григоровичем. Предметом зустрічі стало обговорення питань співпраці, збереження та поширення спадщини Леоніда Безклубого, зокрема рукопашу гопки-спас.

Докладніше >>>



221 річниця освоєння українцями Кубані
1.9.2013

31 серпня на запрошення  Кубанського земляцтва у місті Києві  козаки Братства відвідали захід, присвячений 221 річниці з часу переселення запорозьких козаків на землі Кубані й початку засвоєння українцями нових земель на Сході Європи.

Докладніше >>>



Висловлюємо подяку!
23.8.2013

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" висловлює подяку Круку Богдану Васильовичу, Бабичу Олександру Петровичу, Розі Василю Павловичу, Корнієнку Олександру Володимировичу та Олешку Олександру Леонідовичу за сприяння та добровільну матеріальну допомогу у реалізації проекту видання книги книги Олександра Петровича Косухи «Вільний спосіб життя. Незнищенна традиція воїнів-охоронців Краю та споконвічні принципи самоорганізації українців».

Докладніше >>>



Чорноморці
19.7.2013
Пам'ятник Антону Головатому в Одесі

На нашу адресу неодноразово надходили питання, що так чи інакше стосувалися теми Чорноморського козацтва.

Козацька історія Півдня України дуже багата, тому в першу чергу варто звернути увагу на думку самих чорноморців. Пропонуємо увазі читачів нашого сайту статті 1996-2006 років, підготовлені одеськими козаками, що були надані до архіву Братства Леонідом Петровичем Безклубим:

Хто такі чорноморські козаки?

Як Чорноморські козаки стали Кубанськими

Запорожці були знайомі з поселенням Хаджибей давно



Україна - земля козацька!
8.7.2013
 

 

З 4 по 8 липня 2013 року в рамках підготовки до участі у спільних тестових зборах у місті Рівне (осінь, 2013р.) зведеним підрозділом козацької Варти «Сокіл» Київської сотні було проведено навчальний табір. Завданням табору було відпрацювання дій підрозділу на кожному з етапів тестових військово-тактичних випробувань, перевірка спорядження та підвищення рівня індивідуальної підготовленості бійців.

Наприкінці табору відбулося відзначення учасників конкурсу дитячого малюнку «Україна – земля козацька!». На завершальному етапі конкурсу малеча козаків Київської сотні Братства «Сокіл» разом з матусями отримала можливість ознайомитися з умовами табірного життя, взяти участь у майстер-класі зі стрільби та розкрити таємниці приготування козацького кулішу.

Козацьке братство бойового Звичаю Спас «Сокіл» висловлює подяку всім дітлахам-учасникам конкурсу дитячого малюнку за проявлені старанність та художню майстерність.

Докладніше >>>



Заняття зі стендової стрільби
1.7.2013

У ході підготовки до літньо-осіннього мисливського сезону інструкторським складом Рівненського клубу прикладної підготовки "Спас" були проведенні заняття зі стендової стрільби.

Стендова стрільба — один з підрозділів стрілецької підготовки, максимально наближений до полювання. Стрільба ведеться з гладкоствольних рушниць дробовими зарядами по спеціальних мішенях-тарілочках.

Докладніше >>>



Проголошення Слова-Запоруки
30.6.2013

30 червня Київською сотнею Козацького братства бойового Звичаю Спас «Сокіл» було проведено традиційний щорічний захід проголошення Слова-Запоруки.

В цей день братчики підтверджують вірність ідеям Братства та козацькому Звичаю. Також в цей день до складу Братства «Сокіл» приймаються нові члени та підтверджується перелік організаційних зобов’язань підрозділів та відповідний статус старшини.

Київська сотня Козацького братства бойового Звичаю Спас «Сокіл» вітає Позивайла Сергія та Нечипоренка Володимира з ідейним зголошенням, а також вітає членів підрозділу Євгена Сокири з офіційним затвердженням у складі Братства.



Ваша кров врятує життя тисячам українців!
26.6.2013

26 червня 2013 року козаки Братства «Сокіл» та курсанти Центрального клубу прикладної підготовки «Спас» взяли участь у акції Червоного Хреста України «Здай кров – врятуй життя!». Акція присвячена Всесвітньому Дню донора та спрямована на допомогу дітям, хворим на лейкоз.

Докладніше >>>



Ритуальні плачі колишніх окупантів
25.6.2013

Польський пам'ятник "жертвам Волинської різанини" - символічне зображення жалоби за втраченими колонізованими територіями.

"… адже ні для кого не тайна, що українці на східно-українських землях і західно-українських землях стоять у дальшій затяжній боротьбі, з одного боку, з більшовиками, а з другого – з поляками". 
(Євген Коновалець)*

20 червня цього року Сенат Польщі ухвалив ганебну заяву з приводу подій на Волині у 1943 році, згідно якої в кращих традиціях імперського агітпропу та з особливим цинізмом ці події трактуються як "етнічна чистка з ознаками геноциду", а українська партизанка (ОУН-УПА) фактично звинувачується у військовому злочині.

Докладніше >>>



Висловлюємо подяку!
24.6.2013
 

Козацьке братство бойового Звичаю Спас «Сокіл» висловлює подяку українській громаді міста Лос-Анджелес (штат Каліфорнія) за сприяння в організації перебування представників Рівненської сотні Братства в США. Вітаємо голову сотні Мельника Максима з успішною реалізацією місії.



Вітаємо!
23.6.2013

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" вітає Олександра Корнієнка з затвердженням на посаді голови Спілки громадських організацій "Всеукраїнська Територіальна Самооборона", Олександра Олешка з затвердженням на посаді голови Асоціації "Громади України", Олександра Бабича з затвердженням на посаді голови Київської сотні Братства та Євгена Сокиру з затвердженням на посаді командира окремого підрозділу Київської сотні.

Слава Україні!



Товариство сприяння обороні України у 1941-1945 рр.
22.6.2013

Оборонні значки ТСОАВІАХІМ

22 червня 1941 року Країни Осі розпочали військові дії проти Радянського Союзу. До середини серпня 1941 року було захоплено Галичину, Західну Волинь, Буковину, Бессарабію. 19 вересня було взято Київ, у жовтні — Одесу та Харків. До кінця 1941 року майже вся Україна була окупована. Пропонуємо нашим читачам ознайомитись з інформацією про діяльність Товариство сприяння обороні України у 1941-1945 рр.

Докладніше >>>



Оголошення
21.6.2013

Первинна організація Товариства Червоного Хреста України "Центральний клуб прикладної підготовки "Спас" запрошує всіх бажаючих стати донором.

26 червня 2013 року з 10.00 до 13.00 години Деснянською районною організацією Червоного Хреста за підтримки Деснянської районної держадміністрації буде організований День донора з забором крові під девізом «Здай кров – врятуй життя». Забір крові буде проводитись з компенсаційною оплатою на базі районної організації Червоного Хреста по вул. Курчатова, 8-а.

Докладніше >>>



День донора
14.6.2013

14-го червня відзначається Всесвітній день донора крові.

Донор (від лат. dono - дарую) - це людина, яка добровільно здає свою кров, чи її компоненти, для хворих, яким це необхідно.

Перше переливання від людини до людини відбулося ще в 1819 році в Англії, проте застосування в лікувальній практиці метод набув тільки після відкриття у 1900 році австрійським вченим Карлом Ландштейнером груп крові та створення в 1908 році вчення про імунітет Іллею Мечниковим та Паулем Еріхом. В 1930 році Карл Ландштейнер за своє видатне відкриття отримав Нобелівську премію в галузі фізіології та медицини.

Докладніше >>>



Вітаємо!
14.6.2013

Козацьке братство бойового Звичаю Спас «Сокіл» вітає Центральний клуб прикладної підготовки «Спас» (голова – Олександр Бабич) з підписанням угоди* між Клубом та Товариством Червоного Хреста України, та формуванням у Клубі первинної структури Товариства Червоного Хреста.

Докладніше >>>



Висловлюємо співчуття
9.6.2013

Первинна організація Київської міської організації ТСО України Центральний клуб прикладної підготовки «Спас» висловлює співчуття рідним та близьким пілота літака ЯК-52 - Довгопола Анатолія Івановича, що загинув під час аварії при виконанні навчально-тренувального польоту на базі Центрального аероклубу ТСО України ім. О.К. Антонова. Довгопол Анатолій Іванович був майстром спорту України з вищого пілотажу, інструктором Центрального аероклубу ТСО України ім. О.К. Антонова.



Робоча група. Фарбоване.
9.6.2013

З 28 травня по 2 червня з метою пошуку додаткових матеріалів до першої частини методичного підручника з спас-гопу та в рамках напряму діяльності з пропаганди здорового способу життя Козацьким братством бойового Звичаю Спас «Сокіл» та Центральним клубом прикладної підготовки «Спас» (м. Київ) було проведено краєзнавчу велосипедну експедицію до селища Фарбоване*.

Докладніше >>>



Звернення до КМДА
23.5.2013

У зв'язку з запланованим проведенням 25 травня у Києві так званого «Маршу рівності», Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" направило офіційне звернення до Київської міської державної адміністрації:

Докладніше >>>



Зустріч з харківськими козаками
20.5.2013

З 18 по 19 травня 2013 року у Харкові відбулася зустріч представників Козацького братства бойового звичаю Спас «Сокіл» з братами-козаками Сергієм та Андрієм Янголенками, відомими в Україні фахівцями, що утворили на засадах української  бойової спадщини власну систему рукопашного бою, яка, на думку братчиків в багатьох аспектах близька до рукопашу гопки-спас. Варіант цієї системи, адаптований під умови спортивних змагань, а також успадкована від батьків козацька міць духу та тіла дозволили братам Янголенкам  досягти високих результатів у змаганнях зі змішаних одноборств та боях без правил. Високу ефективність демонструє система й у суто прикладній формі, у практиці бойового застосування (Сергій та Андрій – старші лейтенанти, бійці батальйону міліції спеціального призначення «Беркут»).

Докладніше >>>



Презентація книги Романа Коваля «Чорний Ворон: п’ять біографій»
15.5.2013
«Тоді ненька Україна наc всіх пошанує, Як по її широких ланах козак запанує». (І.Я. Чорноусов – Чорний Ворон з-під Товмача).

14 травня братчики відвідали презентацію книги Романа Коваля «Чорний Ворон: п’ять біографій».
Це збірка документальних новел про отаманів, що боролися в добу Української Народної Республіки за Самостійну Україну проти більшовицького ярма, та які мали один повстанський псевдонім – Чорний Ворон. В книзі описуються події, що відбувалися на території сучасної Дніпропетровської, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської, Хмельницької і Черкаської областей України, в Польщі та Чехословацькій Республіці.

Докладніше >>>



Вітаємо!
15.5.2013

11-12 травня 2013 року в місті Коломия, Івано-Франківської області відбувся VII Всеукраїнський фольклорний фестиваль «Писанка». На фестивалі були представлені 10 областей України та фольклорні колективи з Польщі, Румунії, Угорщини та Німеччини. В рамках фестивалю пройшла виставка-продаж різних видів декоративно-прикладного мистецтва: лозоплетіння, вишивки, гончарства, килимарства, різьбярства, ковальства, національного одягу, художніх виробів зі шкіри та бісеру.

Докладніше >>>



Мотронинське городище – давня столиця Межовиків
10.5.2013

Холодний Яр знаменитий своїми повстанцями, старовинним Свято-Троїцьким «Мотриним» монастирем та його ставом, водою якого гайдамаки Максима Залізняка святили свої ножі. Не так широко відомим є те, що монастир і став знаходяться на території одного з найбільших городищ скіфської доби, названого як і монастир на честь легендарної місцевої володарки Мотрі – Мотронинським.

Докладніше >>>



Вітаємо зі святами!
5.5.2013


Вітаємо українців з Великоднем та звичаєвим святом Кургану Леля! Слава Україні!



Збори у Холодному Яру
29.4.2013

27 квітня 2013 року в урочищі Холодний Яр (Черкаська область) в центрі Краю зібралися представники Рівненської, Олександрійської та Київської сотен Козацького братства бойового Звичаю Спас «Сокіл», щоб в чергове підтвердити свою вірність Слову-договору.

Під час заходу було проведено Установчі збори, якими прийнято рішення про заснування громадської спілки «Всеукраїнська Територіальна Самооборона».

Докладніше >>>



Вітаємо!
29.4.2013

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" вітає Голову Рівненської сотні Максима Мельника з посвятою Колодачем на святій землі Холодного Яру.



Закритий семінар з гопки-спасу
22.4.2013

Семінар у Чорному лісі. Практичні заняття з спас-гопу інструкторів Олександрійського та Київського клубів прикладної підготовки «Спас».

З 17 по 20 квітня цього року на базі Олександрійського клубу прикладної підготовки «Спас» відбувся закритий семінар з гопки-спасу для інструкторів Клубу. Основними напрямами роботи семінару були:

1. Типові форми задушливих прийомів та робота шворкою. Наслідки застосування задушливих елементів.
2. Придушення активного опору.
3. Дії під час силового тиску.

Докладніше >>>



95-річчя Товариства Червоного Хреста в Україні
18.4.2013

Товариство Червоного Хреста України - всеукраїнська добровільна громадська гуманітарна організація, яка представляє в Україні Міжнародний рух Червоного Хреста. Основною метою діяльності Товариства є захист життя людини, попередження та полегшення людських страждань під час збройних конфліктів, стихійного лиха, катастроф та аварій, надання допомоги медичній службі збройних сил і органам охорони здоров’я, сприяння органам державної влади України у їх діяльності в гуманітарній сфері.

Докладніше >>>



Вітаємо!
10.4.2013

Братство вітає Центральний клуб прикладної підготовки "Спас" з успішним закінченням переговорів щодо вступу до Товариства Червоного Хреста України.

На базі Клубу формується первинний осередок Товариства Червоного Хреста України.



Оголошення
10.4.2013

У зв'язку з ініціативою Леоніда Петровича Безклубого щодо створення методичного посібника з гопки-спасу для секцій, гуртків, шкіл, клубів, протягом 2011-2012 років була створена робоча група у складі: Кисляка Сергія (Україна, м. Олександрія), Корнієнка Олександра (Україна, м. Київ), Косухи Олександра (Іспанія, м. Малага), Магаса Василя (Україна, с. Букрин), Олешка Олександра (Україна, м. Київ) та Поветкіна Володимира (Білорусь, м. Борисов).

Бажаючим долучитися до роботи, пропозиція офіційно звертатися до робочої групи. Звернення будуть розглянуті на координаційній раді.



Всеукраїнська акція «Зробимо Україну чистою!»
6.4.2013

20 квітня 2013 року відбудеться Всеукраїнська акція «Зробимо Україну чистою!».

Вже третій рік поспіль ініціатива «Зробимо Україну чистою!» об’єднує людей, які хочуть звільнити парки та вулиці від сміття.

Організатори акції: активісти руху "Let's Do It, Ukraine! Зробимо Україну чистою!", громадські організації JCI, Простір свободи, AIESEC, ФРІ, Біржа соцреклами, Street Workout та КМДА.

Організатори акції: активісти руху "Let's Do It, Ukraine! Зробимо Україну чистою!", громадські організації JCI, Простір свободи, AIESEC, ФРІ, Біржа соцреклами, Street Workout та КМДА.

Козацьке братство бойового Звичаю Спас «Сокіл» висловлює підтримку організаторам акції та закликає всіх бажаючих долучитися до неї.



Содом і Гоморра
6.4.2013

11 вересня 2012 року влада міста Запоріжжя зареєструвала громадську організацію під назвою «Гей-форум - Січ», яка розгорнула бурхливу діяльність з пропаганди «нетрадиційних цінностей», близьких до серця та інших органів її членам та засновникам. Діяльність, провокаційну від самого початку: від назви організації до риторики.

Докладніше >>>



Волонтерська діяльність
6.4.2013

Вже протягом тижня козаки Братства «Сокіл» у складі трьох сформованих із членів громади волонтерських дружин (двох лінійних та однієї резервної) залучені до робіт з попередження підтоплень та оперативної ліквідації їх наслідків.

3 квітня 2013 року відбулася нарада представників волонтерських організацій та керівництва КМДА за участю голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова та виконуючого обов’язки першого заступника голови Голубченка Анатолія Костянтиновича.

Докладніше >>>



Вітаємо!
29.3.2013

28 березня 2013 року Комітетом Київської міської організації ТСО України в рамках відзначення найкращих військово технічних команд, шкіл, клубів та колективів за досягнення високих результатів в оборонно-масовій роботі було відзначено Центральний клуб прикладної підготовки "Спас", його керівний та особовий склад.

Козацьке братство бойового Звичаю Спас "Сокіл" вітає Клуб з відзнакою, та поздоровляє Лагутіна Андрія Володимировича і Петюха Василя Петровича з зарахуванням до первинного осередку ТСО України.

Докладніше >>>



Уроки афганської війни для США
27.3.2013

Американські військові в Афганістані

До вашої уваги стаття американського офіцера про сучасний стан збройних сил США в Афганістані, висновки та шляхи вирішення нагальних питань, що стоять перед американськими військовиками, які не можуть не бути цікавими і для українців.

«Все, що мені потрібно знати я дізнався від афганців» Карл Форслінг

Карл "Skin" Форслінг - майор збройних сил США, випускник Університету Пенсільванії. Кілька разів був відряджений до Афганістану в якості пілота середніх транспортних вертольотів і гвинтокрилів (CH-46E і MV-22B) морської піхоти. В даний час призначений радником афганської прикордонної поліції в південній провінції Гільменд в Афганістані.

Докладніше >>>



Масляна-2013
17.3.2013

16 березня 2013 року братчики традиційно відсвяткували Масляну. Вітаємо всіх українців з Масляною та Прощеною неділею!

Слава Україні!




Радянський союз та українці у військових конфліктах в другій половині ХХ ст.
21.2.2013

Зараз активно поширюється думка про відвічну миролюбність українського народу, його хліборобську сутність, далеку від військових талантів. Це складова частина колоніальної політики, яку реалізовували загарбники усіх часів: створення у колонізованого народу певного світогляду, який не передбачає навіть появи ідей про вигнання колонізаторів та збройне повстання. Звичайно, історичні факти дуже сильно розходяться з чутками, що розповсюджують недружні до України сили. Як можна називати традиційно миролюбним народ, який у XVII столітті був поголовно мілітаризованим і взяв найактивнішу участь у захисті Європи від агресії Османської імперії. Україна постійно була ареною війн та повстань, тому народ наш здавна вміє воювати. І навіть будучи колонізованими, українці завжди були масово присутні у імперських збройних силах. Тому і приділяється така увага «вивіреному» інформаційному висвітленню українського питання в військовій тематиці. Всі чули, наприклад, поширені кліше про Севастополь – «город русской слави», «город русскіх моряков». Але ніхто особливо не згадує, що більшість моряків імперського Чорноморського флоту були українцями, як легендарний герой російсько-турецької війни матрос Кошка. Що адмірал Нахімов – нащадок українського козацького роду. Що найефективніше в обороні Севастополя показали себе українські козаки – чорноморські пластуни. Таких фактів щодо «русской слави» набереться чимало. І «радянський період» Російської імперії не є винятком, навіть період після Другої світової війни.

Докладніше >>>



П'яті роковини смерті Леоніда Безклубого
26.1.2013

На відзначення п'ятих роковин смерті Леоніда Петровича Безклубого, козаки Київської, Олександрійської та Рівненської сотень Козацького братства бойового Звичаю Спас "Сокіл" провели тризну пам'яті за загиблими та померлими козаками, похованими на Усатівському цвинтарі.

Козаки Братства висловлюють подяку Василю Середенку за сприяння та участь у заході.



Водохреща-2013
21.1.2013

19 січня 2013 року братчики разом з усіма українцями святкували Водохреща, яке в старовину традиційно супроводжувалося парубоцькими воєнізованими (бойовими) іграми на льоду та укріпленням зв’язків між козацькими родами.

Докладніше >>>



Курс стрілецької підготовки. Другий етап
17.1.2013

Козацьке братство бойового Звичаю Спас «Сокіл» вітає інструкторів Центрального клубу прикладної підготовки «Спас» (м. Київ) Олешка О.Л., Рогу В.П., Бабича О.П. та Корнієнка О.В. з успішним закінченням першого етапу курсу підготовки інструкторів зі стрілецької справи та початком другого етапу*.

Докладніше >>>


Архів новин

Клуб "Спас"



Дані музичні твори розміщені з метою ознайомлення користувачів сайту з воїнською (зокрема козацькою і повстанською) та народною пісенними традиціями. Братство дякує авторам і виконавцям цих та подібних музичних творів за значний внесок у відновлення пісенних традицій.